Show simple item record

dc.contributor.advisorTepe, Işık
dc.contributor.authorFindik, Leyla
dc.date.accessioned2020-12-10T11:16:43Z
dc.date.available2020-12-10T11:16:43Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/258131
dc.description.abstractDomuz pıtrağı (Xanthium strumarium L.) kültür bitkilerine verdiği zarar ve yapısındaki zehirli bazı bileşenler nedeniyle Dünya'daki önemli yabancı otlardan biridir. Çalışmada domuz pıtrağının yapısında bulunan zehirli maddelerin bitki patojeni olan iki fungus ve iki bakteri üzerine etkisi araştırılıp kimyasal ilaçlara alternatif olan biyopestisit çalışmalarına katkı sağlanması amaçlanmıştır. Bitkinin tohumları 2016 yılının Temmuz – Eylül aylarında Van'da doğadan toplanılmış, laboratuvar çalışmaları 2017 yılı içerisinde yürütülmüştür. Tohumların bir kısmı yeşil aksam elde etmek için saksılara ekilmiş, diğer yeşil aksam ise bitki fide dönemindeyken doğadan toplanmıştır. Toplanan bitki materyalleri yıkanıp kurutulduktan sonra ekstrakt yapımında kullanılmak üzere öğütülmüştür. Domuz pıtrağının toz haline getirilen tohum ve yeşil aksamından elde edilen su ve metanol ekstraktlarının % 0, 10, 20 ve 40'lık konsantrasyonları hazırlanmış, bitkilerde solgunluk etmeni Fusarium oxysporum f.sp. melonis ve kök çürüklüğü etmeni Rhizoctonia solani AG-3 fungusları ile yumuşak çekirdekli meyvelerde ateş yanıklığı etmeni Erwinia amylovora ve sert çekirdekli meyvelerde dal kanseri etmeni Pseudomonas syringae pv. siyringae bakterilerine karşı etkisi araştırılmıştır. Çalışmada domuz pıtrağının hiçbir ekstraktı söz konusu iki bakteri üzerinde de etkili olmamıştır. Su ekstraktları funguslara etki etmezken metanol ekstraktları ise etki göstermiştir. Tohumdan elde edilen metanol ekstraktları R. solani AG-3'e etki göstermezken yeşil aksamdan elde edilen metanol ekstraktı fungusun gelişimini % 52 oranında engellemiştir. Yeşil aksamdan elde edilen metanol ekstraktları F. oxysporum f.sp. melonis'e etki göstermezken tohumdan elde edilen metanol ekstraktları ise fungusun gelişimini % 29 oranında engellemiştir. Bu veriler ışığında, domuz pıtrağından elde edilen metanol ekstraklarının bazı fungal etmenler üzerinde etkili olabildiği, ancak bakteriyel etmenler üzerinde etkili olmadığı anlaşılmıştır. Anahtar kelimeler: Bitki ekstraktı, domuz pıtrağı, Erwinia amylovora, Fusarium oxysporum f.sp. melonis, Pseudomonas syringae pv. siyringae, Rhizoctonia solani, Xanthium strumarium.
dc.description.abstractCommon cocklebur (Xanthium strumarium L.) is one of the major weeds in the World due to toxic components it contains and damage to crops. In this study, it was aimed to investigate the effects of toxic substances in the structure of common cocklebur on two fungi and two bacteria, which are plant pathogens, and to contribute to the biopesticide studies, which are alternative to chemical control. The seeds of common cocklebur were collected from their habitat in July – September 2016 in Van, and then the laboratory studies were carried out in 2017. Some of the collected seeds were planted in pots to obtain the vegetative parts of the plant, while the rest of the vegetative parts was collected from their habitat during the seedling period. The collected plant materials are washed, dried, and then ground to be used for extracting. 0, 10, 20, and 40% concentrations of water and methanol extracts obtained from the ground seeds, and vegetative parts of the common cocklebur were prepared. Also, the effects on Fusarium wilt pathogen Fusarium oxysporum f.sp. melonis, and root rot pathogen Rhizoctonia solani AG-3 as fungi, and fire blight pathogen Erwinia amylovora, and branch cancer in stone-fruits pathogen Pseudomonas syringae pv. siyringae as bacteria were investigated. In this study, the two bacteria were affected by none of the extracts of the common cocklebur. While fungi were not affected by water extracts, however, they were affected by methanol extracts. While the methanol extracts obtained from the seeds did not affect R. solani AG-3, the methanol extract obtained from the vegetative parts inhibited the development of the fungus by 52%. While the methanol extracts from the vegetative parts did not affect the F. oxysporum f.sp. melonis, the methanol extracts from the seeds inhibited the development of the fungus by 29%. In conclusion, it has been found that the methanol extracts obtained from common cocklebur may affect specific fungal pathogens but not bacterial pathogens. Keywords: Common cocklebur, Erwinia amylovora, Fusarium oxysporum f.sp. melonis, plant extract, Pseudomonas syringae pv. Siyringae, Rhizoctonia solani, Xanthium strumarium.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleDomuz pıtrağı (Xanthium strumarium L.) ekstraktlarının bazı bitki patojeni fungus ve bakteriler üzerine etkisi
dc.title.alternativeEffect of common cocklebur (Xanthium strumarium L.) extracts to some fungal and bacterial plant pathogens
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBitki Koruma Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10188551
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityVAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid503685
dc.description.pages52
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess