Durgun su kültüründe yetiştirilen kıvırcık yaprak salata (Lactuca sativa var. crispa)` da farklı besin reçetelerinin verim ve bazı kalite kriterleri üzerine etkilerinin araştırılması
dc.contributor.advisor | Üzal, Özlem | |
dc.contributor.author | Tekin Al, Sibel | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T11:16:42Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T11:16:42Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/258128 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Fizyoloji laboratuvarı iklim odasında ve su kültüründe yürütülmüştür. Çalışma, durgun su kültüründe yetiştirilen Caipira çeşidi kıvırcık salatalara uygulanan farklı besin eriyiği reçetelerinin uygulamaları sonucunda oluşacak olan verim ve kalite farklılıklarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada yedi farklı uygulama yapılmıştır. Kontrol grubu olan 1. uygulamada standart hoagland çözeltisi kullanılmıştır. Standart Hoagland besin çözeltisi modifiye edilerek, 2. uygulamada Magnezyum (Mg) ve Fosfor (P) % 10 oranında artırılmış, 3. uygulamada Mg ve Potasyum (K) %10 oranında artırılmış, 4. uygulamada sadece Azot (N) %10 oranında artırılmıştır. 5. uygulamada ise mikro elementler ve N % 10 oranında artırılmış, 6. uygulamada yine mikro elementler ve K % 10 oranında artırılmış, 7. uygulamada da Mg ve N içerikleri % 10 oranında artırılmıştır. Çalışma sonunda taç ağırlığı, taç boyu, kök ağırlığı, pazarlanabilir yaprak sayısı, ıskarta yaprak sayısı, suda çözünebilir kuru madde miktarı, klorofil, renk analizleri ve verim hesabı yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda taç ağırlığı ve taç yüksekliği bakımından uygulamalardaki bitki gelişimleri arasındaki fark istatistiksel olarak önemli (p˂0.05) bulunmuştur. Dördüncü uygulama hem taç ağırlığı ve taç yüksekliği hem de dolayısıyla verim bakımından en iyi gelişim gösteren uygulama olmuştur. | |
dc.description.abstract | This study was carried out in the Physiology laboratory of Van Yuzuncu Yil University Faculty of Agriculture, Department of Horticulture, in the climate and in the aquaculture. This thesis study was carried out in order to determine the yield and quality differences which will be produced as a result of applications of different nutrient solutions applied to Caipira variety curly leaf lettuce prepared in a still water culture.Seven different applications were made in the study. Control group 1 used standard hoagland solution. By modifying the standard Hoagland nutrient solution, in 2nd application, Magnesium (Mg) and Phosphorus (P) were increased by 10 %. In the 3rd application, Mg and Potassium (K) were increased by 10 %. In the 4th application only Nitrogen (N) was increased by 10 %. In 5th application, micro elements and N are increased by 10 %. On the 6th application, micro elements and K are increased by 10 %. In the seventh application, Mg and N contents are increased by 10 %. At the end of the study, the weight of chronos, root weight, root weight, number of marketable leaves, number of leaves taken, amount of dry matter dissolved in water, amount of chlorophyll and color were analyzed. As a result of the analyzes made, the difference between the plant growths in terms of crown weight and crown height was found to be statistically significant (p˂0.05). The fourth application has been the best development in terms of both crown weight and crown height and hence yield. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Durgun su kültüründe yetiştirilen kıvırcık yaprak salata (Lactuca sativa var. crispa)` da farklı besin reçetelerinin verim ve bazı kalite kriterleri üzerine etkilerinin araştırılması | |
dc.title.alternative | Investigation on effects on efficiency and some quality criteria of (Lactuca sativa var. crispa) whit different nutritional recipients in I culture | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10185582 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 503073 | |
dc.description.pages | 85 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |