dc.contributor.advisor | Yaşar, Fikret | |
dc.contributor.author | Öztaş, Ömer | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T11:16:39Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T11:16:39Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/258115 | |
dc.description.abstract | Tuz stresi altındaki biber bitkisine farklı dozlarda Potasyum (K+) uygulayarak bitkilerin stresten kurtulup kurtulmayacağını anlamak amacıyla yapılan bu çalışmada, materyal olarak Demre sivri biber çeşidi kullanılmıştır. Çalışma kontrollü şartlardaki 16/8 saatlik aydınlık/karanlık fotoperiyotta, 25 °C de ve % 70 nemli iklim odasında yürütülmüştür. Pomza içine ekilmiş tohumlar çimlendikten sonra, 2 gerçek yaprak oluşan fideler hidroponik kültüre alınmıştır. Hidroponik çözeltisindeki kültürde Hoagland besin çözeltisi kullanılmıştır. Mevcut Hoagland solusyonundaki K+ 136 ppm olarak hesaplanmış ve bu kontrol olarak kullanılmıştır. Diğer dozlar ise K1=116 ppm, K2=136 ppm, K3=156 ppm, K4=176 ppm olarak uygulanmıştır. Ayrıca bitkilere 100 mM NaCl tuz uygulanmıştır. Ölçüm ve analizler için örnek alma işlemi, tuz uygulamasının 20. gününde yapılmıştır. Alınan bu örneklerde, temel bazı büyüme parametrelerinden yaprak sayısı , yaprak ağırlığı, kök ağırlığı, gövde ağırlığı, bitki boyu ve boğum araları mesafe, tuza dayanım skalası ile bazı biyokimyasal parametrelerden klorofil, MDA (Malondialdehit), sodyum (Na+), Potasyum (K+), Kalsiyum (Ca+2), klorür (Cl-), demir (Fe+2), çinko (Zn+2), bakır(Cu+2), mangan (Mn+) ve mağnezyum (Mg+) içeriklerinin yanında Antioksidatif enzim aktivitelerinden Katalaz (CAT), Askorbat Peroksidaz (APX) ve Süperoksit dismutaz (SOD) belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlarda, K+ uygulamalarının K3=156 ppm ve K4=176 ppm'lik dozları bitkiyi tuzun zararlı etkisinden kurtarması yönünde etkili olduğunu, iyon alınım ve taşınım dengesinin sağlandığını, bitkilerin MDA miktarlarında azalmaların, klorofil miktarlarında kontrole göre yükselişlerin olduğu tesbit edilmiştir. Ayrıca bu dozların uygulandığı bitkiler tuz stresinin olumsuz etkisinden kurtuldukları için Antioksidan enzim aktiviteleri, kontrole ve K+'umun diğer dozlarına göre oldukça düşük bulunmuştur. | |
dc.description.abstract | The pepper plants under salt stress, different doses of potassium (K+) by applying in this study in order to understand how to recover from the stress of plants, Demre long pepper is used as a material. The study was carried out in a controlled 16/8 hour light / dark photoperiod, at 25 ° C and 70% humid climate. After planting seeds in the pumice germinate, 2 true leaf-forming seedlings were taken from the hydroponic culture. It was calculated as 136 ppm (K) in the present Hoagland solution and was used as this control. Other doses were applied as K1 = 116 ppm, K2 = 136 ppm, K3 = 156 ppm, K4 = 176 ppm. In addition, 100 mM NaCl salt was applied to the plants. Sampling for the measurements and analyzes was carried out on the 20th day of the salt application. In these examples, the number of leaves from some basic growth parameters, leaf weight, root weight, body weight, plant height and node spacing distance, Some of the biochemical parameters such as chlorophyll, MDA (Malondialdehyde), sodium (Na+), Potassium (K+), Calcium (Ca+2), chloride (Cl-),iron (Fe+2), zinc (Zn+2), copper (Cu+2), manganese (Mn+) and magnesium (Mg+) beside the content Antioxidative enzyme activities Catalase (CAT), Ascorbate Peroxidase (APX) and Superoxide dismutase (SOD) have been identified. In the results obtained, K doses of K3 = 156 ppm and K4 = 176 ppm were planted is effective in reducing the harmful effect of the salt, ion uptake and transport that provide stability, dereased amounts of MDA in plants and increase in chlorophyll levels compared to control. In addition, since the plants to which these doses are administered are relieved from the negative effect of salt stress Antioxidant enzyme activities were found to be very low compared to other doses of control and K+. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Tuz stresi altındaki biber bitkisine potasyum uygulamalarının etkisinin araştırılması | |
dc.title.alternative | Research on the effect of potassium applications on pepper plant under salt stress | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10185494 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 503067 | |
dc.description.pages | 86 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |