Tunceli sarımsağının (Allium tuncelianum) antioksidan aktivitesi oksidatif dna hasarı ve protein oksidasyonu önleyici etkisinin araştırılması
dc.contributor.advisor | Demir, Halit | |
dc.contributor.author | Gün, Mehmet Selim | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T11:16:38Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T11:16:38Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/258112 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada Diyarbakır da ve Tunceli-Ovacıkta yetişen ayrıca Dicle Üniversitesinde Tarla Bitkileri bölümünde kültür olarak yetiştirilen Tunceli Sarımsağı (Allium tuncelianum) etanol ekstraktının antioksidan aktivitesi ve oksidatif DNA hasarı ile protein oksidasyonu önleyici etkisi incelendi.Çalışmada Allium tuncelianum etanol ekstraktının toplam fenolik ve flavanoid bileşen miktarları saptandı. Standart fenolik olarak gallik asit ve standart flavonoid olarak quercetin kullanıldı. Etanol ekstraktının 0.5 mg/ml'nın içerdiği toplam fenolik bileşen miktarı 16.70 ± 1.21 µg gallik aside eş değer ve toplam flavonoid bileşen miktarı 6.73 ± 0.11 µg quercetine eş değer olarak bulundu. Allium tuncelianum etanol ekstraktının FeCl2-H2O2 sisteminde lipit peroksidasyonunu önleme aktivitesininen yüksek ve en düşük değeri % 69.6 ± 0.2 - 57.6 ± 0.3 olarak ölçüldü. Allium tuncelianum etanol ekstraktının DPPH radikalini söndürme aktivitesi 2000 µg/ml konsantrasyonda %89.7 ± 0.3 olarak bulunurken Allium tuncelianum etanol ekstraktının H2O2/Fe3+/Askorbik asit sistemi ile Bovin Serum Albumin (BSA) proteininde meydana getirilen oksidatif hasarı, 50-1000 µg /ml konsantrasyon aralıklarında en düşük ve en yüksek değerler % 61.88 ± 2.50 – 76.23 ± 3.14 olarak bulundu. Ayrıca ekstraktın,50-1000 µg/ml konsantrasyon aralıklarında prooksidan oalrak davrandığı görülmüştür. Allium tuncelianum etanol ekstraktının iyi bir antioksidan olduğu, ayrıca DNA hasarında prooksidan aktivitesinin çok iyi olduğu tez çalışmaları sonucunda görüldü.Anahtar kelimeler: Allium tuncelianum, Antioksidan aktivite, Lipit peroksidasyonu, Oksidatif DNA hasarı, Protein oksidasyonu, Prooksidan etki, Serbest radikaller. | |
dc.description.abstract | In this study, antioxidant activity and oxidative DNA damage and protein oxidation inhibition effect of the ethanol extract of cultivated garlic Allium tuncelianum were investigated that is grown Ovacık district of Tunceli province. In this study the total amount of phenolic and flavanoid components of the ethanol extract of Allium tuncelianum was investigated. Gallic acid was used as the standard phenolic and quercetin was used as the standard flavonoid. It was found that the total phenolic component content of the ethanol extract at 0.5 mg / ml was equivalent to 16.70 ± 1.21 μg gallic acid and the total flavonoid component content was equivalent to 6.73± 0.11 μg quercetin. A. tuncelianum ethanol extract was found to have the activity of inhibiting lipid peroxidation in the FeCl2-H2O2 system. While the extinguishing activity of the DPPH radical of the ethanol extract of garlic was found to be % 89.7 ± 0.3 at 2000 μg/ml concentration, The oxidative damage induced by Allium tuncelianum ethanol extract in the H2O2 / Fe3+ / ascorbic acid system and Bovine Serum Albumin (BSA) protein was found to be between % 61.88 ± 2.50 - 76.23 ± 3.14 in the concentration range of 50-1000 μg / ml. It was seen as a result of thesis studies that the ethanol extract of Allium tuncelianum garlic is a good antioxidant and the activity of protein oxidation and DNA damage inhibition are very good.Keywords: A. tuncelianum, Antioxidant Activity, Free Radicals, Lipid Peroxidation, Oxidative DNA Damage, Protein Oxidation, Prooksidan activity. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.title | Tunceli sarımsağının (Allium tuncelianum) antioksidan aktivitesi oksidatif dna hasarı ve protein oksidasyonu önleyici etkisinin araştırılması | |
dc.title.alternative | Study of antioxidant activity, oxidative DNA damage and protein oxidation inhibition effect of Tunceli garlic (Allium tuncelianum) | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Kimya Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10185736 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 503347 | |
dc.description.pages | 98 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |