Show simple item record

dc.contributor.advisorParuğ, Şükrü Şenol
dc.contributor.advisorAbdulrahman, Nasreen M.
dc.contributor.authorRasool, Brwa Abdullah
dc.date.accessioned2020-12-10T11:16:11Z
dc.date.available2020-12-10T11:16:11Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/257979
dc.description.abstractÖzellikle 2010'dan sonra ekonomik açıdan iyi duruma sahip nüfus artışına bağlı olarak, Kuzey Irak şehirlerinden bilhassa Süleymaniye ve Erbil Valiliklerinde balık etine olan ihtiyacın artması; göllerde doğal olarak yetişen balıklardan elde edilen çeşitli balık etlerine olan haddinden fazla talebi de beraberinde getirmiştir. Bu bölgede, subtropikal iklim sazangillerinin büyümesi için, su sıcaklık değerleri yılın 5-6 ayı boyunca en uygun seviyelerdedir. Bu nedenle, toprak havuzlarının kurulmasında hızlı bir artış görülmüştür.Bu çalışmada, Ranya Bölgesi'ndeki (Raparin Yönetimi) pullu sazanın (Cyprinus carpio L.) verimlilik yönlerinin, farklı bölgelerde seçilen altı çiftliğin havuz dinamiklerinin karşılaştırılarak belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, yetiştiricilik dönemi ile hasat mevsimi arasındaki beş aylık (Mayıs-Eylül arası) dönemde gerçekleştirilmiştir. Farklı balık havuzlarından alınan balık eti örneklerinin ortalama nem oranları (75.937 - 70.498 %) arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunmazken (P>0.05), yağ oranı (13.36 - 6.33 %), protein oranı (21.79 - 10.40%) ve kül oranı (2.35 - 1.01 %) değerleri anlamlı derecede farklı bulunmuştur (P<0.05). Balık etinin kalitesini değerlendirmek için gerçekleştirilen duyusal analizler, yumuşaklıkta (5 üzerinden 4.8-3.0) ve genel kabul edilebilirlikte (5 üzerinden 4.8-3.6) anlamlı farklar olduğunu (P<0.05); sululukta (5 üzerinden 4.2-3.4 on 5) ve lezzette (5 üzerinden 4.6 ila 3.6) anlamlı farklar olmadığını (P>0.05) göstermiştir.Anahtar
dc.description.abstractThe increasing necessity on fish meat at Northern Iraqs' cities particularly in Sulaimaniya and Erbil Governorates due to the increasing population with suitable economic situation especially after 2010; also brought about excessive demand on various types of fish meats obtained from natural growing fishes in lakes. In this region, water temperature values are optimum about 5-6 months during the year for growing of subtropical climate Cyprinids. For this reason, a rapid increasing has seen on earthen ponds establishment.In this study, it was aimed to determine the productivity aspects of common carp (Cyprinus carpio L.) in Ranya Zone (Raparin Administration), with comparing ponds statics of selected six farms in different s. The study was carried out during the five months period (between May and September) between the farming period and the harvesting season. The mean values of moisture ratio (75.937 % to 70.498 %) were not significantly different (P>0.05), however fat ratio (13.36 % to 6.33 %), protein ratio (21.79 % to 10.40 %) and ash ratio (2.35 % to 1.01 %) of fish meat samples, which were taken from different fish ponds, were found significantly different (P<0.05). The organoleptic tests that were conducted to evaluate the quality of fish's meat, showed significant differences (P<0.05) in tenderness (4.8 to 3.0 on 5) and overall acceptability (4.8 to 3.6 on 5), and no significant differences (P>0.05) in each of juiciness (4.2 to 3.4 on 5) and flavor (4.6 to 3.6 on 5).en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleA comparison study of nutritional and productive aspects of common carp (Cyprinus carpio L.) reared in earthen ponds in Ranya (North of Iraq)
dc.title.alternativeRanya'daki (Kuzey Irak) toprak havuzlarda yetiştirilen pullu sazanın (Cyprinus carpio L.) besinsel ve verimlilik yönlerinin karşılaştırılması üzerine bir çalışma
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10191506
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityVAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid504297
dc.description.pages80
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess