Show simple item record

dc.contributor.advisorÜzal, Özlem
dc.contributor.authorTuğa, Halide
dc.date.accessioned2020-12-10T11:15:59Z
dc.date.available2020-12-10T11:15:59Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2018-10-08
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/257921
dc.description.abstractVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Bitki Fizyoloji laboratuvarı iklim odasında yürütülen çalışmada Caipira (Lactuca sativa var. Crispa) kıvırcık yaprak salata çeşidi kullanılmıştır. 3 farklı organik materyal (vermikompost, gidya, leonardit) ve bunların farklı dozları (% 3, % 6, % 9) ile bahçe toprağı kullanılan kontrol grubu (% 0)' nun, Caipira kıvırcık yaprak salata çeşidinde verim ve morfolojik özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Caipira çeşidi kıvırcık yaprak salata fideleri, her biri 3 kilogramlık hacme sahip saksılarda büyütülmüştür. Uygulamalar 5 tekerrürlü olup, her saksıda 1 adet bitki olacak şekilde toplam 50 adet kıvırcık yaprak salata fidesi kullanılmıştır.Çalışmanın sonunda bitkilerde; bitki taç ağırlığı(g), bitki taç yüksekliği (cm), bitki yaş kök ağırlığı (g), bitki gövde çapı (mm), bitki yaprak sayısı (adet), yaprak kalınlığı (mm) ölçülmüştür. Hasat edilen bitkilerin ağırlıkları alındıktan sonra, pazarlanabilir toplam verim değeri dekara 3000 bitki gelecek şekilde kg/dekar' a çevrilerek hesaplanmıştır. Araştırma bulgularına göre uygulanan organik maddelerin bakılan verim komponentleri üzerine etkileri önemli bulunmuştur. Vermikompost uygulamasının verimi yaklaşık 2 kat artırdığı halde dozlar arasında istatistiksel olarak farklılık bulunmamıştır. Ayrıca vermikompostun kıvırcık yaprak salatada erkenciliğe etkisinin istatistiksel olarak önemli olduğu ve özellikle K+, Zn+ ve Cu+ elementlerinin bitki bünyesine alımına vermikompostun iyi sonuçlar verdiği belirlenmiştir. Genel olarak bitki besin elementi içeriği bakımından gidya uygulamalarının olumlu sonuçlar vermediği belirlenmiştir. Anahtar kelimeler: Kıvırcık yaprak salata, Gidya, Leonardit, Vermikompost, Verim.
dc.description.abstractCaipira (Lactuca sativa var. crispa) curly leaf lettuce variety was used in the work carried out in the climatic room of the plant physiology laboratory of Van Yüzüncü Yıl University, Faculty of Agriculture, Department of Horticulture. 3 different organic materials (vermicompost, gidya, leonardit) and their different doses (3 %, 6 %, 9 %) and control group (0 %) using garden soil were investigated to effects on some morphological and physiological characteristics of watermelon. The effects of morphological and physiological characteristics 3 different organic materials (vermicompost, gidya, leonardite) and their different doses (3 %, 6 %, 9 %) and control group (0 %) using garden soil of Caipira curly leaf lettuce variety were investigated. Lettuce seedlings were grown in pots each having a volume of 3 kilograms. Applications 5 replications, 1 plant in each pot and a total of 50 lettuce seeds were used.At the end of the work was measured to plant weight (g), plant height (cm), plant age root weight (g), plant stem diameter (mm), number of leaves on plants (number), leaf thickness (mm). After the weights of the harvested plants were taken, total marketable yield value was calculated by kg/decare converting 3000 plants to per decare. According to research findings, the effects of applied organic compounds on yield components observed in curly leaf salads were found to be significant. Vermicompost application increased about 2 times to yield, but there was no statistical difference between doses. It has also been determined that the effect of early composting curly leaf salting is at a significant level, and that especially the K, Zn and Cu elements give good results in the plant environment. In general, it has been determined that the application of the gidya to the plant nutrient content does not give positive results. Keywords: , Curly leaf lettuce, Gidya, Leonardite, Vermicompost, Yielt.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleBazı organik materyallerin kıvırcık yaprak salata (Lactuca sativa var. Crispa)` da verim, kalite ve besin elementi içeriğine etkisi
dc.title.alternativeInvestigation of effects on the morphological characteristics of curly leaf lettuce (Lactuca sativa var. Crispa) of some organic materials
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-10-08
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.subject.ytmVermicompost
dc.subject.ytmGyttja
dc.subject.ytmLettuce
dc.subject.ytmLeonardite
dc.subject.ytmnull
dc.identifier.yokid10196725
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityVAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid510816
dc.description.pages103
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess