Show simple item record

dc.contributor.advisorBaştürk, Ayhan
dc.contributor.authorKavak, Canan
dc.date.accessioned2020-12-10T11:15:30Z
dc.date.available2020-12-10T11:15:30Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-02-18
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/257810
dc.description.abstractTürkiye'de farklı lokasyonlardan toplanan Cephalaria syriaca L. tohumlarının yağ asidi verimleri, yağ asidi bileşimleri, uçucu madde bileşimleri, antioksidan aktiviteleri ve bazı karakteristik özellikleri karşılaştırılarak incelenmiştir. Örneklerin antioksidan kapasiteleri DDPH (% inhibisyon) ve ABTS testleri yapılarak sırası ile % 18.80-67.25 ve 0-41.77 mmol Trolox eş./g KM aralığında değişim göstermiştir. Tohumlarda toplam fenolik içerikler 4339-11907 mg GAE/kg aralığında belirlenmiştir. α- Tokoferol içerikleri ise 54-467 mg/kg aralığında bulunmuştur. Örneklerde alkoller ve aldehitlerin baskın olduğu toplam 30 farklı uçucu bileşik tanımlanmıştır. Tohumların yağ verimleri % 11.18-23.99 aralığında bulunmuştur. Yağ asidi profillerinde baskın yağ asitleri olarak oleik, linoleik, miristik ve palmitik asitler tespit edilmiştir. Bu çalışmanın sonuçları, Cephalaria syriaca L. tohumlarının alternatif yağ hammaddesi olarak değerlendirilebileceğini, ayrıca yararlı kimyasal bileşimleri ve antioksidan kapasiteleri nedeniyle farmakoloji ve gıda endüstrisi için doğal antioksidan ve gıda katkı maddesi olarak kullanılabileceğini ortaya koymuştur.
dc.description.abstractIn this study, crude oil yield, fatty acid composition, volatile compounds, antioxidant activity and some characteristics of Cephalaria syriaca L. seeds collected from different locations in Turkey were studied. The antioxidant capacities were determined by DDPH (inhibition) and ABTS tests and the results were between 18.8-67.3% and 0.0-41.8 mmol Trolox eq/g DM, respectively. The total phenolic content of the seeds were determined to be 4339-11907 mg GAE/kg. α-tocopherol content were found in the range of 54-467 mg/kg. Oil yields of the seeds were found to be 11.2-24.0%. In fatty acid profiles; oleic, linoleic, myristic and palmitic acids were determined as the predominant fatty acids. A total of 30 different volatile compounds were identified in the samples, dominated by alcohols and aldehydes. These consist of 10 aldehydes, 13 alcohols, 2 monoterpenes, 2 ketones, 1 hydrocarbon and 1 ester. The results of this study showed that Cephalaria syriaca L.seed can be considered as an alternative raw material in edible oil production, and can be used as natural antioxidant and food additive.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleFarklı lokasyonlardan toplanan pelemir (Cephalaria syrica L.) tohumunun bazı karakteristik özellikleri ve yağ asidi kompozisyonunun belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination some characteristics and fatty acid composition of pelemir (Cephalaria syriaca L.) seeds obtained from different regions in Turkey
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-02-18
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10223967
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityVAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid532435
dc.description.pages90
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess