Show simple item record

dc.contributor.advisorKeskin, Nurhan
dc.contributor.authorÇelik, Mustafa
dc.date.accessioned2020-12-10T11:15:29Z
dc.date.available2020-12-10T11:15:29Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-05-16
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/257806
dc.description.abstractBu çalışmada, Karaerik üzüm çeşidine ait kallus kültürlerinde, bireysel ve toplam fenolik bileşik üretiminin uyarılması üzerine Ultraviyole (UV) ışınının etkisi incelenmiştir. Kallus kültürleri, in vitro bitkiciklerin yaprak ayalarından elde edilmiştir. Kültür ortamı olarak, 0.1 mg/L NAA (Naftalen asetik asit) ve 0.2 mg/L Kinetin eklenmiş Gamborg B-5 ortamı kullanılmıştır. Kalluslar, 21 gün ara ile iki defa alt kültüre alınmıştır. İkinci alt kültürden sonra, 12 gün yaşlı kalluslara, steril kabin içerisinde petri kutularının kapakları açılarak, 10 cm uzaklıktan 10 ve 15 dk süreyle 254 nm dalga boyuna sahip UV-C ışını uygulanmıştır. Uygulamanın ardından kalluslar karanlık koşullarda inkübe edilmiştir. Fenolik bileşik ölçümleri 0., 24., 48. ve 72. saatlerde yapılmıştır. Bireysel fenolik bileşikler HPLC (Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisi), toplam fenolik bileşikler ise Spektrofotometre ile analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda UV ışınının Karaerik üzüm çeşidine ait kallus dokularında fenolik bileşik üretimini uyarmada etkili ve bu etkinin uygulama süresi ile yakından ilişkili olduğu saptanmıştır.
dc.description.abstractIn this study, the effect of Ultraviolet (UV) irradiation on induction of individual and total phenolics production on callus cultures of 'Karaerik' grape cultivar was investigated. Callus tissues were obtained from the leaves of the cuttings grown in in vitro plants. As a culture medium, Gamborg B-5 was utilized with 0.1 mg/L NAA (Naphthaleneacetic acid) and 0.2 mg/L Kinetin. Callus tissues were subcultured twice with 21 days intervals. After the second subculture, 12-day-old callus tissues were exposed to 254 nm UV-C light at 10 cm distance from the source for 10 and 15 min by opening covers of the petri dishes in sterile cabin. After the treatment, callus tissues were incubated under dark conditions. Phenolic components were measured at 0, 24th, 48th and 72nd hours. Individual phenolic compounds were analyzed by HPLC (High Pressure Liquid Chromatography) and total phenolic compounds by spectrophotometer. As a result of the study, it was found that UV irradiation was effective for induction the production of phenolic compounds in the callus tissues of Karaerik grape cultivars and this effect was closely related to the application time.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKaraerik üzüm çeşidinde in vitro fenolik bileşik üretimi üzerine UV ışını uygulama ve inkübasyon sürelerinin etkisi
dc.title.alternativeThe effects of UV irradiation and incubation time on in vitro phenolic compound production in Karaeri̇k callus culture
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-05-16
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10227459
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityVAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid541324
dc.description.pages70
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess