Erciş üzüm çeşidinde farklı ürün yükü ve ethephon dozlarının verim ve kalite üzerine etkileri
dc.contributor.advisor | Uyak, Cüneyt | |
dc.contributor.author | Karateke, Şerif | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T11:15:20Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T11:15:20Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-07-02 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/257771 | |
dc.description.abstract | Bu araştırma, Erciş üzüm çeşidinde farklı ürün yükü ve ethephon dozlarının verim ve kalite ile bazı biyokimyasal özellikler üzerine olan etkilerini belirlemek amacıyla 2017 yılında gerçekleştirilmiştir. Kendi kökleri üzerinde goble terbiye sistemine sahip asmalara tane tutumunun ardından salkım seyreltme yoluyla iki farklı ürün yükü (20 ve 30 salkım/asma) uygulanmıştır. Ben düşme tarihinden sonraki 7. ve 14. günlerde iki kez dört farklı dozda (0-100-500-1000 ppm) sadece salkımlara püskürtme yoluyla ethephon uygulaması yapılmıştır. Erciş üzüm çeşidinde ürün yükü ve ethephon uygulamalarının asma verimi, salkım eni, 100 tane ağırlığı, tane boyu, tane eni, L* ve b* değeri ile syringik ve p-kumarik asit üzerine olan etkileri istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Her iki ürün yükünde de ethephon dozlarının kontrole göre asma verimi, salkım ağırlığı, salkım boyu, salkım eni, tane boyu, tane eni, 100 tane ağırlığı, tartarik asit, malik asit, pH ve titre edilebilir asitlikte genel olarak azalmaya, suda çözünebilir kuru madde miktarında ise artışa neden olduğu tespit edilmiştir. Düşük ürün yükü (20 salkım/asma) uygulamaları yüksek ürün yükü (30 salkım/asma) uygulamalarına göre hasat tarihini beş gün kadar öne almıştır. | |
dc.description.abstract | In order to determine effects of different crop load and ethephon doses on some biochemical propertieswith yield and qualityin Erciş grape cultivar, this research was carried out in 2017.Vines with goble training system on their own roots were applied two different crop loads (20 and 30 bunches/vine) by bunches thinning after fruit set. Ethephon applications (0, 100, 500 and 1000 ppm) were applied two times weekly intervals on the 7th and 14th days after verasion by spraying only bunches both crop loads.In Erciş grape variety, the effects of crop load and ethephon applications on syringic and p-coumaric acid with vine yield, bunch width, weight of 100 berries, berry length, berry width, L* and b values were found statistically significant.In both crop load, ethephon doses according to control were caused decrease in vine yield, bunches weight, bunches length, bunches width, berry length, berry width, weight of 100 berry,tartaric acid, malic acid, pH andtitratable aciditybut increase at water-soluble dry matter amount.Low crop load (20 bunches/vine) applicationsadvenced harvest dateby five day according to high crop load (30 bunches/vines) applications. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Erciş üzüm çeşidinde farklı ürün yükü ve ethephon dozlarının verim ve kalite üzerine etkileri | |
dc.title.alternative | Effects of differnt crop load and ethephon doses on yield and quality in erciş grape variety | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-07-02 | |
dc.contributor.department | Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Organic acids | |
dc.subject.ytm | Yield | |
dc.subject.ytm | Ethephon | |
dc.subject.ytm | Phenolic compounds | |
dc.subject.ytm | Quality | |
dc.identifier.yokid | 10247142 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 547193 | |
dc.description.pages | 76 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |