dc.contributor.advisor | Tunçtürk, Murat | |
dc.contributor.author | Kara, Alya | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T11:15:03Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T11:15:03Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-05-07 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/257708 | |
dc.description.abstract | TUZ STRESİ ALTINDAKİ EKİNEZYA (Echinaceae purpurea L.)' DA DENİZ YOSUNUNUN BÜYÜME PARAMETRELERİ İLE FİZYOLOJİK VE BİYOKİMYASAL DEĞİŞİMLER ÜZERİNE ETKİSİKARA, AlyaYüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim DalıTez Danışmanı: Prof.Dr. Murat TUNÇTÜRKOcak, 2019Bu çalışma, ekinezyada (Echinacea purpurea L.) 150 mM dozunda farklı tuz kaynakları (kontrol, NaCl, KCl ve CaCl) ve deniz yosunu (Ascophyllum nodosum) ekstraktı (kontrol, 2, 4 ve 6 cc/l) uygulamalarının büyüme parametreleri ile biyokimyasal değişiklikler üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Deneme Tesadüf Parsellerinde Faktöriyel Deneme Deseni' ne gore 4 tekerrürlü olarak kontrollü iklim odasında yürütülmüştür. Çalışmada Ekinezya bitkisinin kök uzunluğu, gövde uzunluğu, kök yaş ağırlığı, gövde yaş ağırlığı, kök kuru ağırlığı, gövde kuru ağırlığı, yaprak alanı, klorofil miktarı, yaprak dokularında iyon sızıntısı, lipid peroksidasyon düzeyi (MDA), yaprak dokularında bağıl su içeriği, membran dayanıklılık indeksi, toplam antioksidan ve toplam fenolik miktarları incelenmiştir. Araştırma sonucunda; tuz stresinin bitkinin kök yaş ve kuru ağırlığını, gövde yaş ve kuru ağırlığını, kök ve gövde uzunluğunu, yaprak alanını, yaprak dokularında bağıl su içeriğini, membran dayanıklılık indeksi ve klorofil miktarını azalttığı, lipid peroksidasyon düzeyi (MDA), yaprak dokularında iyon sızıntısı, toplam antioksidan ve fenolik madde miktarında ise artışlara neden olduğu belirlenmiştir. Deniz yosunu ile tuz stresinin bitki üzerindeki olumsuz etkileri azaltılmıştır. Deniz yosunu uygulamalarının, lipid peroksidasyon düzeyi (MDA) ve yaprak dokularında iyon sızıntısı dışında incelenen tüm parametreler üzerindeki etkisi olumlu ve arttırıcı yönde olmuştur.Anahtar kelimeler: Deniz yosunu, Echinaceae purpurea L. Tuz stresi | |
dc.description.abstract | THE EFFECT ON PHYSIOLOGICAL AND BIOCHEMICAL CHANGES WITH GROWTH PARAMETERS OF SEAWEED IN ECHINACEA UNDER THE SALT STRESS (Echinaceae purpurea L.)KARA, AlyaM.Sc. Thesis, Field CropsThesis Advisor: Prof. Dr. Murat TUNCTURKJanuary, 2019This study was carried out to determine the effects of different salt sources (control, NaCl, KCl and CaCl2) and seaweed (Ascophyllum nodosum) extract concentrations (control, 2, 4 and 6 ml/L) applications on physiological and biochemical growth parameters of Echinacea (Echinaceae purpurea L.). The factorial experiment based on completely randomized design performed in growth chamber conditions with four replicates. Different parameters including root length, shoot length, root and shoot fresh weight, root and shoot dry weight, leaf area, chlorophyll content, ion leakage in leaf tissues, lipid peroxidation level (MDA), relative water content in leaf tissues, membrane endurance index, total antioxidant and total phenolic content were measured.Results showed that salt stress decreased root fresh and dry weight, shoot fresh and dry weight, root and shoot length, leaf area, chlorophyll content, membrane endurance index, relative water content in leaf tissues. On the other hand, lipid peroxidation levels (MDA), ion leakage in leaf tissues, total antioxidant and phenolic substance amount were increased. Also, seaweed application reduced the negative effects of salt stress. All of the parameters increased significantly except for lipid peroxidation level (MDA) and ion leakage in leaf tissues due to seaweed applications.Key words: Seaweed, Echinaceae purpurea L. salt stress | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Tuz stresi altındaki ekinezya (Echinaceae purpurea L.)` da deniz yosununun büyüme parametreleri ile fizyolojik ve biyokimyasal değişimler üzerine etkisi | |
dc.title.alternative | The effect on physiological and biochemical changes with growth parameters of seaweed in echinacea under the salt stress (Echinaceae purpurea L.) | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-05-07 | |
dc.contributor.department | Tarla Bitkileri Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Seaweeds | |
dc.identifier.yokid | 10237174 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 539803 | |
dc.description.pages | 86 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |