İç Hastalıkları kliniklerinde, hastaneye yatışın beslenme değişkenlerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET İç Hastalıkları Kliniklerinde, Hastaneye Yatışın^Beslenme Değişkenlerine Etkisi Beslenme-sağlık birbiriyle sürekli etkileşim içindedir. Hastalıklar bireyin verimini düşürmekte ve yaşam süresini kısaltmaktadır. Beslenme durumunun saptanmasında besin tüketimi, antropometrik ölçümler ve klinik bulgulardan yararlanılmaktadır. Beslenme durumunun değerlendirilmesinde; beslenme parametrelerindeki değişiklikler önemli rol oynamaktadır. Bazı hastalıklarda, beslenme durumunu değerlendirmede kullanılat parametrelerde ki değişiklikler önemli bir göstergedir. Bu çalışmada İç Hastalıkları Kliniklerinde, hastaneye yatışın beslenme değişkenleri üzerine etkisini incelemek amaçlanmıştır. Bu amaçla beslenme durumunu değerlendirme doğrultusunda; hastaların sosyodemografik özellikleri (cinsiyeti, yaşı, eğitim durumu, medeni durumu, mesleği, aylık geliri, tanısı, sosyal güvencesi, hastaneye yatış ve çıkış tarihi, yattığı kliniğin adı, hastanede ve evde kullandığı ilaçlar, aldığı diyet, şeker hastalığı gibi) şikayetierinin olup olmadığı sorulmuş, antropometrik ölçümleri yapılmıştır. Bu çalışma sırasında hastalardan kan alınmamıştır. Hastaların hastaneye yatış ve çıkışında doktorları tarafından istenen alman laboratuvar sonuçlan değerlendirmeye alınmıştır. Çalışma hastaların hastanede yattığı süre içinde yapılmıştır. Beslenme durumunun değerlendirilmesi ve antropometrik ölçümler hastaların hastaneye yatışında ve çıkışında yapıldı. Yatış ve çıkış sırasında oluşan değişime göre hastalar değerlendirildi. Nutrisyonel parametrelerinde değişiklik olmayanlar, azalanlar ve artanlar olarak gruplandı, nutrisyonu etkileyen risk faktörleri oluşturuldu. Caliper yardımıyla deri kıvran kalmhklan (Biceps, triseps, subscapular deri kıvran kalınlıkları) ölçüldü. Araştırmanın evrenini yaşlan ortalamalan 57±13,5 yıl olan 208 hasta oluşturmaktadır. Elde edilen bulguların istatistiksel açıdan değerlendirilmesi için t testi, Oneway Anova, Paired Sample ve korelasyon testleri kullamlmıştır. Çalışmamızda hastaneye yatışın, beslenme parametrelerinde; vücut ağırlığında, BKI'inde, bel, kol ve kalça çevresinde, biseps, triceps ve subskapular deri kıvran kalınlıklarında ve vücut yağ oranında azalmaya yol açtığı saptanmıştır. Hastaneye yatışın, bel/ kalça çevresi oranında değişiklik yapmadığı gözlendi.Hastaların hastaneye yatış ve hastaneden çıkış antropometrik ölçümleri farklarının cinsiyet, yaş, eğitim durumu, medeni durum, meslek grupları, sosyal güvence ile arasında anlamlı bir ilişki gözlenmemiştir (P>0,05). Sosyodemografik özellikler antropometrik ölçümleri etkilememektedir. Çalışmamızda hastaların, hastaneye yatış ve hastaneden çıkış laboratuvar bulguları farklarının cinsiyet, yaş, eğitim durumu, medeni durum, meslek grupları, sosyal güvence ile arasında farklılık gözlenmemiştir (P>0,05). Ancak hastaneye yatışm laboratuvar bulgularından kollesterol değerinde belirgin oranda azalmaya yol açtığı gözlenmiştir. Yatış süresi uzadıkça, kollesterol'ün ilk ve son değeri arasındaki farkta azalmaktadır (r=-0,18, p<0,05). Hastaneye yatışm, bakılan diğer laboratuvar bulgularında değişiklik yapmadığı gözlenmiştir (P>0,05). Araştırmaya katılan hastaların antropometrik ölçümlerinin farkları ortalamasının birbirleriyle ilişkisine bakıldığında; kalça çevresi ile WHR arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu. Vücut yağ oram ile vücut ağırlığı ve BKI'i arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0,05). Bizim çalışmamızda hastaneye yatış süresinin, beslenme değişkenlerini (laboratuvar bulguları ve antropometrik ölçümleri) etkilediği gözlenmiştir. Hastalık türü ne olursa olsun, hastanede kaldığı süre içinde hastanın uygun beslenmesi, gerektiğinde beslenme desteğinin uygulanması tıbbi tedavinin etkinliğini artırıp, hastalık komplikasyonlanm azaltacağı gibi hastanede kalış süresini kısaltarak hastaya her yönden kazanç sağlayacaktır. Anahtar Sözcükler: Beslenme, hastaneye yatmak, hastalık, iç hastalıkları. SUMMARY Nutrition Changes And It's Effects While Staİn Hospital internal Diseases Clinics Nutrition and health always have some effects on each other ilnesses make people less productive and reducing their life range. While searching about nutrition,antropometric statistics, feeding and clinical findings are used. When we tolk about nutrition, the best role we should talk about is nutrition parameters. For some ilnesses, nutrition parameter changes have some special effects..a In this research the main point is whiling hospitalizing in internal ilnesses clinicshow nutrition changes effects our lines. For this reason, in terms of nutritional finding evaluations patients social-demographic such as Xgender, age, education, marital, status, jop, monthly income, reason for sickness; social security, coming in to hospital on going out date, clinic name, medicine taken at home and in hospital, dieatry, supar diabetic) asked to them and antropometric scales made by a group. In this research patients did not ask to give any blood samples. While patients in the hospital at the begining and in the end doctors laboratory findings resulted. All researchs made while patients in the hospital. Nutritional evaluations and antropometric scales also made while patients were in the hospital. Patients changings have been categorized at the begining and at the end of the hospital period. Nutritional risk factors have been made and nutritional parameters classified as, steady,upword and downword, with the help of caliper, skin part, measured (biceps, triseps and supscapular). Research papers includes 208 patients and avarage age group is 57±13,5 years old. For the statistical evaluations, t test, oneway Anova, Paired Sample and Corelation tests are used. In our research, getting in the hospital reduced nutritional parameters effects such as, BKI, belly, arm and hip diameters, biseps, triceps, subscapular skin thickness and body fat. Hospitalizing haven't really changed belly and hips diameter. Patients antropometric evaluations showed us that, gender, age, education,marital status,profession groups and social security scales have no spesific4 differences checking in and out of the hospital ( pX),05). Social -demographic specialties does not effect on antropometric scales^ In our research, patients hospital laboratory ^records at the beginning and in the end does not show any significant differences on gender, age education, marital status, profession grups, and social security (p>0,05). Being hospitalized had a good affect on cholosterol's decrease. Laboratory findings also shows that when hospital period gets longer cholosterol degree changes stays around same amount.(r= -0,18, p<0,05). Hospitalizing haven't changed other laboratory results (p>0,05). Patients, those who joined the research, Jiane some significiant differences between their hip diameter and WHR. Between Body fat degree, body weight and BKI have some statistical differences (p<0,05). In our research, hospitalizing period effect nutritional changes. Those who are hospitalized in hospital if they get proper feeding process they get well sooner and their complications reduces. This will be a positive way for all patients. Key Words: Nutrition, hospitalization, disease, internal medicine.
Collections