Show simple item record

dc.contributor.advisorSönmez, Ferit
dc.contributor.authorÖskan, Mehmet Halis
dc.date.accessioned2020-12-10T11:14:30Z
dc.date.available2020-12-10T11:14:30Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-09-12
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/257526
dc.description.abstractBu araştırmada demir ve bor uygulamalarının nohutun gelişimine ve besin elementi içeriğine etkileri incelenmiştir. Deneme Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesine ait deneme tarlalarında tesadüf bloklarında faktöriyel deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Demirin (0, 5 ve 10 kg Fe da) ve bor'un (0.00, 0.25 ve 0.50 kg B da) üç dozu kullanılmıştır. Deneme sonunda demir uygulamaları biyolojik verim, N, P, K, Fe, B, Mg, Mn ve Zn içerikleri üzerine önemli düzeyde (%5/%1) etki etmiştir. Bor uygulamaları ikinci dal, bakla sayısı, fertil bakla sayısı, baklada tane sayısı, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn, Cu ve B içerikleri üzerine önemli düzeyde (%5/%1) etki etmiştir. En yüksek tane ve biyolojik verim Fe10xB0 uygulanmış parsellerde 56.53 kg/da ve 115.90 kg/da olarak elde edilmiştir. Demir ve bor uygulamalarının tane ve sap besin elementi içeriklerinde önemli değişikliklere neden olurken verim ve verim kriterlerinde önemli değişikliklere yol açmadığı belirlenmiştir.
dc.description.abstractIn this study effects of iron and boron on growth and nutrient contents of chickpea were investigated. The experiment was carried out according to factorial experimental design in randomized blocks with three replications in experiment fields belong Van Yüzüncü Yıl University. Three doses iron (0, 5, and 10 kg Fe da) and boron (0.0, 0.25, and 0.50 kg B da) were used.At the end of experiment it was determined that the iron applications significantly (%5/%1) affected on biological yield and N, P, K, Fe, B, Mg, Mn and Zn contents of grain and straw, while the boron applications significantly (% 5/% 1) affected of the second number of branches, number of pods, the number of pods, the number of pods and bean in the number of beans, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn, Cu and B contents of grain and straw. The highest grain and biological yield were obtained as 56.53 kg/da and 115.90 kg/da in Fe10xB0 application. It was determined that iron and boron applications did not lead yield and yield criteria while they caused significant (%1) changes in grain and straw nutrient contents.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleDemir ve bor uygulamalarının nohutun (Cicer arietinum L.) verim ve besin elementi içeriğine etkileri
dc.title.alternativeEffect of iron and boron applications on growth and nutrient contents of chickpea (Cicer arietinum L.)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-09-12
dc.contributor.departmentToprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı
dc.subject.ytmPlant nourishment elements
dc.subject.ytmBoron
dc.subject.ytmIron
dc.subject.ytmFertilization
dc.subject.ytmChickpea
dc.subject.ytmYield
dc.identifier.yokid10269041
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityVAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid558854
dc.description.pages96
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess