Show simple item record

dc.contributor.advisorDemirel, Murat
dc.contributor.authorAçikgöz, Emine
dc.date.accessioned2020-12-10T11:14:19Z
dc.date.available2020-12-10T11:14:19Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-11-26
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/257468
dc.description.abstractBu çalışma, Van İli İpekyolu İlçesi'nde üretilen yoncanın biçimden depolamaya kadar geçen süreçte besin madde değişimi ile aflatoksin düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yonca ekim alanına sahip 208 işletme araştırma alanı olarak belirlenmiş ve tabakalı tesadüfî örnekleme yöntemi ile örnek hacmi (n=30) tespit edilmiştir. Farklı dönemlerde alınan yonca kuru ot örneklerinde besin madde miktarları ile toplam karoten, retinol ve tokoferol, Ca, Na, K, Mg ve aflatoksin (B1, B2, G1 ve G2) değerlerini belirlemek için analizler yapılmıştır.Elde edilen veriler değerlendirildiğinde Ağzıkara ve Karagündüz Köyü'nde hasat anında alınan yonca örnekleri için kuru madde (KM) oranı sırasıyla %37.50 ve %40.90 tespit edilmiştir. KM oranı bakımından işletmeler arasındaki farklılık söz konusu köylerdeki işletmeler lehine olacak şekilde önemli bulunmuştur (P<0.05). Genel ortalamasına bakıldığında, hasat anında yüksek olan HP içeriği (%15.30) tarlada kurutma sonrasında %12.67'ye, depolanan yoncada ise %11.82'ye düşmüştür. Asit Deterjan Lignin (ADL) içerikleri hasat anında alınan örneklerde %9.89 iken, depodan alınan örneklerde bu oran %11.61'e yükselmiştir (P<0.05). Toplam karoten içeriği %140.86 ile en yüksek hasat anında bulunmuş, tarlada kurutma ve depolama sonrasında bu düzey düşmüştür (P<0.05). Hasatta, tarlada kurutmadan sonra ve depolama sürecinde alınan yonca kuru otu örneklerinde Aflatoksin B1, B2, G1 ve G2' ye rastlanılmamıştır.Sonuç olarak, Van İli İpekyolu İlçesi'ni temsil eden işletmelerden alınan yonca kuru otunun HP, ADF, NDF, ADL ve aflatoksin düzeylerine göre orta kaliteli olduğu kanaatine varılmıştır.
dc.description.abstractThe aim of this study was to determine the nutrient change and aflatoxin levels from harvesting to storage period of alfalfa hay produced in İpekyolu district of Van province. 208 enterprises cultivated alfalfa was determined as research areas, and 30 enterprises were selected by stratified random sampling method. The nutrient composition, total carotene, retinol and tocopherol, Ca, Na, K, Mg and aflatoxin (B1, B2, G1 and G2) of alfalfa hay were analyzed in different periods.According to data optained from, the day matter (DM) levels in Ağzıkara and Karagündüz villages at the time of harvest present studyp were 37.50% and 40.90%, respectively, and the differences among the enterprises in DM level were found significant (P<0.05). The overall CP content (15.30%) being high at the time of harvesting decreased to 12.67% and to 11.82% after drying in the field and stored alfalfa. While ADL contents were 9.89% at the time of harvesting, this rate increased to 11.61% after storage alfalfa for samples (P<0.05). Althoug total carotene content at the time of harvesting was highest (140.86%), this level decreased after drying in the field and after storage (P <0.05). Aflatoxin B1, B2, G1 and G2 were not found in alfalfa hay samples during harvesting, drying and storage periods times.In conclusion, results related to CP, ADF, NDF, ADL and aflatoksin levels may showed that, alfalfa hay from the enterprises representing the İpekyolu District of Van province may be considered as medium quality hay.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleVan ili ipekyolu ilçesinde üretilen yonca kuru otunun besin madde kompozisyonu ve aflatoksin düzeyindeki değişimin incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation of change in nutrient composition and alfatoxin level of alfalfa hay culvatated in ipekyolu town of van province
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-11-26
dc.contributor.departmentZootekni Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10285897
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityVAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid570334
dc.description.pages89
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess