Biber yetiştiriciliğinde farklı su kısıtlarının ve tuzluluğun bitki verim ve bazı kalite özelliklerine etkisi
dc.contributor.advisor | Tüfenkci, Şefik | |
dc.contributor.author | Bilgin, Aynur | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T11:14:00Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T11:14:00Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-11-01 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/257347 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada farklı tuz ve tuzluluk düzeylerindeki sulama suyu kısıtlarının Van bölgesi koşullarında Jalapeno biber (Capsicum annuum L.) bitkisinin verim ve kalite parametreleri üzerine etkilerinin araştırılması yapılmıştır.Çalışmada kullanılan toprak örnekleri Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanından temin edilmiştir. Sulama suyu olarak Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi şebeke suyu kullanılmıştır. Deneme sera koşullarında 5 kg'lık saksılarda 3 tekerrürlü yapılmıştır. Her tekerrürde 3 sulama suyu düzeyi (W1: % 100, W2: % 75, W3: % 50) ve NaCl – CaCl2 olmak üzere 2 farklı tuz çeşidi kullanılmıştır. Kullanılan bu tuzlar 4 farklı düzeyde ( S1:0 dSm-1, S2: 3 dSm-1, S3: 6 dSm-1, S4:9 dSm-1 ) uygulanmıştır.Çalışma sonucunda elde edilen verilere göre, artan tuzluluk ve su kısıtı koşullarında gövde çapı, meyve çapı, sürgün uzunluğu, sürgün yaş ağırlığı, sürgün kuru ağırlığı, meyve boyu, meyve ağırlığı, yaprak sayısı, yaprak kalınlığı ve meyve sayısı azalırken kök uzunluğu, kök yaş ağırlığı, kök kuru ağırlığı, suda çözünür kuru madde miktarı artış göstermiştir. | |
dc.description.abstract | In this study, the effects of irrigation water constraints in different salt and salinity levels on yield and quality parameters of Jalapeno pepper (Capsicum annuum L.) plant in Van District were investigated.Soil samples used in the study were obtained from Van Yüzüncü Yıl University Faculty of Agriculture experimental area. Tap water in the campus of Van Yüzüncü Yıl University was used as irrigation water. The experiment was carried out with 3 replications in 5 kg pots under greenhouse conditions. In each replication, 3 irrigation water levels (W1: 100 %, W2: 75 %, W3: 50 %) and NaCl - CaCl2 were used. These salts were applied at 4 different levels (S1: 0 dSm-1, S2: 3 dSm-1, S3: 6 dSm-1, S4: 9 dSm-1).According to the data obtained at the end of the study, under increasing salinity and water constraint conditions; stem diameter, fruit diameter, shoot length, shoot wet weight, shoot dry weight, fruit size, fruit weight, number of leaf, leaf thickness and number of fruits decreased, stem length, root wet weight, root dry weight and amount of water soluble dry matter increased. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Biber yetiştiriciliğinde farklı su kısıtlarının ve tuzluluğun bitki verim ve bazı kalite özelliklerine etkisi | |
dc.title.alternative | The effect of different water constraints and salinity on the yield and some quality properties of pepper growing | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-11-01 | |
dc.contributor.department | Biyosistem Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10290893 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 573410 | |
dc.description.pages | 91 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |