Show simple item record

dc.contributor.advisorBakkalbaşı, Emre
dc.contributor.authorDoğan, Serkan
dc.date.accessioned2020-12-10T11:13:59Z
dc.date.available2020-12-10T11:13:59Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-10-14
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/257345
dc.description.abstractBu çalışmada Van ili kentsel alanda bölge halkının takviye edici gıda ürünlerini kullanım durumu, bu ürünler hakkındaki düşünceleri ve bu düşüncelerini etkileyen faktörler araştırılmıştır. Çalışma; 2019 yılı Ocak, Şubat ve Mart aylarında Van ilinin merkez üç ilçesi olan İpekyolu, Tuşba ve Edremit'te 18 yaş üstü 396 katılımcıyla yüz yüze anket yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Yapılan ankette katılımcıların bazı demografik ve sosyo ekonomik özelliklerinin takviye edici gıda tüketimine etkisi belirlenmeye çalışılmıştır.Çalışmada takviye edici gıda kullanım oranı tüm katılımcılar arasında % 36.6 olarak tespit edilmiştir. Bu kişiler içinde daha önce takviye edici gıda kullandığı halde, tükettiği ürünün bu kategoriye girdiğini bilmeyenlerin oranları tüm katılımcılar arasında % 15'dir. Katılımcıların gelir ve eğitim durumu arttıkça takviye edici gıda kullanım oranlarının da arttığı tespit edilmiştir. En çok tüketilen takviye edici gıdanın % 43.7 oranla vitamin/multivitamin grubu olduğu belirlenmiştir. Tüketicilerin % 64.7'si doktor önerisiyle takviye edici gıda kullandığını beyan etmiştir. Kullanıcıların % 24.7'si halsizlik gidermek, % 20'si bağışıklık güçlendirmek amacıyla takviye edici gıda kullandıklarını belirtmişlerdir. Çalışmada tüketicilerin % 67.1'inin takviye edici gıdaları eczanelerden satın almayı tercih ettikleri tespit edilmiştir. Katılımcıların % 51.6'sı takviye edici gıdaların gıda statüsünde % 48.4'ü ilaç statüsünde değerlendirilmesi gerektiğini belirtmişlerdir.
dc.description.abstractIn this study, the ideas of local community lives in urban area of Van city about the consumption of food supplements, their opinions related to these products and the factors that affecting their opinions have been investigated. The study was done at three central district of Van city; İpekyolu, Tuşba and Edremit in January, February and March 2019 and 396 participants over the age of 18 were interviewed face-to-face. In survey, the effect of some demographic and socio-economic characteristics of the participants on the supplementary foods consumption was observed.In the study, the usage ratio of supplementary foods was found to be 36.6% among all participants. 15 % of participants declared the use of supplementary foods but they did not know that the used products fell into this category. It has been found that as the income and education level of the participants increased, the rate of supplementary foods usage increased as well. The most consumed supplementary food category was Vitamin/multivitamin group as 43.7 %. 64.7 % of the consumers stated that they were using supplements with the recommendation of a doctor. 24.7 % of the users stated that they used supplementary foods to relieve fatigue and 20 % to strengthen immunity. In the study, it was found that 67.1 % of consumers preferred to buy supplementary foods from pharmacies. 51.6 % of the participants stated that supplementary foods should be evaluated as food status and 48.4 % of the participants stated that supplementary foods should be evaluated as drug status.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleVan ili kentsel alanda takviye edici gıdaların kullanımı ve tüketicilerin bilinç düzeyi
dc.title.alternativeUse of supplementary foods and consumer's conscious level in urban area of Van province
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-10-14
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmVan
dc.identifier.yokid10281750
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityVAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid568296
dc.description.pages76
dc.publisher.disciplineGıda Mühendisliği Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess