Show simple item record

dc.contributor.advisorÜzal, Özlem
dc.contributor.authorKadan, Haci Yusuf
dc.date.accessioned2020-12-10T11:13:45Z
dc.date.available2020-12-10T11:13:45Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-10-18
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/257277
dc.description.abstractBu çalışmada;, tuz stresi altında ve geri kazanım sürecinde çarliston ve acı çiçek biber bitkisindeki metabolik olayların nasıl etkilendiğini açıklığa kavuşturmak, bitkilerin tuz stresine karşı hangi tepkiler verdiğini ve hangi uyum mekanizmaları geliştirdiğini anlamak amaçlanmıştır.Pomza ortamında çimlendirilen bebir tohumları 2. gerçek yaprakları oluştuğunda fideler, su kültürüne alınmıştır ve 4-5 gerçek yaprağa sahip olan fidelere tuz uygulamalarına başlanmıştır. Tuz uygulanmadan önce (0). gün bitki örnekleri alınarak, tuz uygulanacak fideler için besin çözeltisine 50 mM NaCl ilave edilmiştir. Tuz uygulama dönemi ve geri kazanım döneminin 10.ve 20. gününde örnek alma işlemi yapılmıştır. Bitkilerin, temel bazı büyüme parametreleri yaprak sayısı (adet), yaprak ağırlığı(g), kök ağırlığı (g), kök uzunluğu (cm), gövde ağırlığı (g), gövde çapı (mm), bitki boyu (cm), ilk çiçeklenme, yaprak renk ölçümü, bazı biyokimyasal analizler (klorofil, MDA (Malondialdehit), Na, K, Ca, Cl, Fe, Zn, Cu, Mn ve Mg içerikleri, antioksidan enzim analizleri) yapılmıştır.Yapılan ölçüm ve analizler sonucunda, her iki biber çeşidinde de tuz stresinin bitki gelişim parametreleri üzerine olumsuz etkisinin olduğu görülmüştür. Çarliston biber çeşidinin bitki gelişimlerini geri kazanım sürecinin 20. gününde toparlayabildiği, acı çiçek biber çeşidi ise metabolik aktiviteyi kontrol altında tutabilmek için bitki büyümesini sınırlandırarak bitkiyi kontrol edebilecek seviyede tutmuştur. Tuzluluğun bitkilerin erken çiçeklenmesi üzerine etkisine bakıldığında, yapılan gözlemlerde çarliston biber çeşidinde ilk çiçeklenmenin tuz uygulamasının 23. gününde olduğu görülmüştür. Yapılan biyokimyasal analizler sonucunda da bitkiler üzerindeki tuz stresinin olumsuz etkisinin geri kazanım sürecinin 20. gününde azaldığı belirlenmiştir.
dc.description.abstractIn this study, it is aimed to clarify how the metabolic events in the plant and pepper plant are affected under salt stress and recovery process, to understand which plants react to salt stress and which adaptation mechanisms are developed.When the second seed leaves of the bee seeds germinated in pumice medium were formed, the seedlings were taken to water culture and salt application was started on the seedlings having 4-5 real leaves. Before salt application (0). day plant samples were taken, 50 mM NaCl was added to nutrient solution for seedlings to be applied salt. Sampling was performed on the 10th and 20th days of the salt application period and recovery period. Some basic growth parameters of plants are number of leaves (pieces), leaf weight (g), root weight (g), root length (cm), stem weight (g), stem diameter (mm), plant height (cm), first flowering , leaf color measurement, some biochemical analyzes (chlorophyll, MDA (Malondialdehyde), Na, K, Ca, Cl, Fe, Zn, Cu, Mn and Mg contents, antioxidant enzyme analyzes were performed.As a result of the measurements and analyzes, it was observed that salt stress had a negative effect on plant growth parameters in both pepper cultivars. Çarliston pepper cultivar was able to recover the plant growth on the 20th day of the recovery process, while the bitter pepper cultivar was able to control the plant growth by limiting the plant growth in order to control the metabolic activity. When the effect of salinity on the early flowering of plants was observed, it was observed that the first flowering of the charliston pepper cultivar was on the 23rd day of salt application. As a result of the biochemical analysis, it was determined that the negative effect of salt stress on the plants decreased on the 20th day of the recovery process.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleTuz stresi ve geri kazanım sürecinde biberin morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal değişimlerinin incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation of morphological, physiological and biochemical changes of pepper during salt stress and recovery process
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-10-18
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10284290
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityVAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid570063
dc.description.pages113
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess