Show simple item record

dc.contributor.advisorEryiğit, Tamer
dc.contributor.authorArican Önal, Aysel
dc.date.accessioned2020-12-10T11:13:32Z
dc.date.available2020-12-10T11:13:32Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-10-30
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/257180
dc.description.abstractBu çalışmada, farklı gibberellik asit konsantrasyonlarının Stevia rebaudiana Bertoni (Şeker Otu) bitkisinin çimlenme parametreleri üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Deneme, 2019 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri bölüm laboratuvarının çimlenme kabinlerinde tesadüf parselleri deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Dört farklı gibberellik asit konsantrasyonu (50, 100, 150, 200 ppm) 6, 12 ve 18 saatlik sürelerle Stevia bitkisine uygulanmış, 7. ve 14. günde incelenen parametrelere ait veriler Costat v 6.3 varyans analizi ve LSD çoklu karşılaştırma testi ile değerlendirilmiştir.Çalışma sonucunda 200 ppm konsantrasyonda gibberellik asit uygulamasının Stevia tohumunun tüm çimlenme parametrelerini olumsuz etkilediği, 50-150 ppm'lik konsantrasyon gruplarında ise kontrol grubuna göre anlamlı fark olmadığı tespit edilmiştir. Ortalama çimlenme süresi, günlük çimlenme hızı değerlerinde 6 saatlik GA3 uygulaması 12 ve 18 saate göre daha iyi sonuçlar saptanmışken, çimlenme yüzdesi, çimlenme enerjisi, ortalama günlük çimlenme, çimlenme değeri ve fide sürme gücünde 6-12-18 saatlik gibberellik asit uygulamaları arasında anlamlı fark bulunamamıştır. Kontrol grubu ile kıyaslandığında uygulanan gibberellik asit konsantrasyonları ve uygulama süreleri kullandığımız Stevia bitkisinin çimlenme parametreleri üzerinde olumlu sonuç vermemiştir. Gibberellik asidin Stevia bitkisi üzerindeki etkisini araştıracak, daha düşük konsantrasyonların (0-50 ppm arası) ve daha uzun uygulama sürelerinin de incelendiği çalışmalar ile farklı sonuçlar elde edilebilir. Bu bağlamda daha geniş çalışmalara ihtiyaç vardır.
dc.description.abstractIn this study, the effect of different gibberellic acid concentrations on germination parameters of Stevia rebaudiana Bertoni (Sugar Grass) was investigated. The experiment was carried out with four replications according to the randomized plot design in the germination booths in the Department of Field Crops, Faculty of Agriculture, Van YüzüncüYıl University, in 2019. Four different concentrations of gibberellic acid (50, 100, 150, 200 pmm) were applied to the Stevia plant for 6, 12 and 18 hours and the measurements of the traits examined on the 7th and 14th days were evaluated using the Costat v 6.3 variance analysis and LSD Multiple Comparison Test.In our study, it was found that the application of gibberellic acid at 200 pmm concentration negatively affected all germination parameters and seed vigor index of Stevia seeds, and there was no significant difference in 50-150 pmm concentrations compared to the control group. Mean germination time and daily germination speed was found to be better with 6 hours of gibberelicasid application compared to 12 and 18 hours.When germination percentage, germination energy, mean daily germination, germination value and seed vigor index examined, there was no significant difference was found between 6, 12 and 18 hours of gibberellic acid applications. When compared with control group, gibberellic acid concentrations and application times did not give positive results on the germination parameters of the Stevia plant that we used.Different results can be obtained with studies that investigate the effect of gibberellic acid on the Stevia plant, where lower concentrations (0-50 pmm) and longer application times (24-48 hours) are examined. Further studies are needed in this context.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleFarklı gibberellik asit konsantrasyonları ve uygulama sürelerinin şeker otu (Stevia rebaudiana Bert.) bitkisinin çimlenme parametleri üzerine etkileri
dc.title.alternativeThe effects of different gibberellic acid concentrations and application periods on germination parameters of stevia plant (Stevia rebaudiana Bert.)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-10-30
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Anabilim Dalı
dc.subject.ytmGermination
dc.subject.ytmStevia rebaudiana
dc.identifier.yokid10286414
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityVAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid572876
dc.description.pages71
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess