Show simple item record

dc.contributor.advisorYavuz, İbrahim Halil
dc.contributor.authorAlabdi, Farooq Omar Mohammed
dc.date.accessioned2020-12-10T11:13:25Z
dc.date.available2020-12-10T11:13:25Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-11-25
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/257167
dc.description.abstractBu tez çalışmasında çalışmada nanopartikül halinde sıfır değerlikli demir (Fe)'in bakteriler üzerine gelişimlerinin etkilerinin pozitif-negatif etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. sifir degerlikli nano demir parcaciklari bakteri gecirgenligini saglamak amacli olarak 45 nm civarinda sakin ortalama dagilim ile indirgenme yontemi ile sentezlenmistir. yogurt bakterileri Lactobacillus Bulgaricus ve Streptococcus thermophilus izolatlarının gelişimlerine nanopartiküllerin etki oranının hesaplanabilmesi amacıyla katı besiyerinde ekimleriyapilmiştır. Çalışma sonucunda kontrol grubu örnekleri hem gelişim hızı hem de inkübasyon süresi sonunda maksimum değerine ulaşıldığı görülmüştür. Nanopartikül eklemesi yapılan diğer gruplar içerisinde en hızlı gelişimin 5 ppm miktarı olduğu görülmektedir. Ancak besiyeri oranının 5ppm ustunde olmasının bakteriyel gelişimi engellediği tespit edilmiştir. Anahtar kelimeler: Biyomalzeme, Nanodemir, Nanomalzeme, Nanoteknoloji.
dc.description.abstractIn This thesis, the aim of this study was to determine the positive and negative effects of the development of nanoparticle zero-valent iron (Fe) on bacteria. Zerovalued nano-iron particles were synthesized by reduction method with calm average distribution around 45 nm to provide bacterial permeability. Yoghurt bacteria Lactobacillus Bulgaricus and Streptococcus thermophilus isolates were grown in solid medium in order to calculate the effect rate of nanoparticles on the development. As a result of the study, it was observed that the maximum value was reached at the end of the incubation period and the growth rate of the control group samples. It is seen that 5 ppm amount is the fastest development among the other groups in which nanoparticle is added. However, it was determined that the media ratio above 5ppm prevents bacterial growth. Keywords: Biomaterials, Nanoirons, Nanomaterials, Nanotechnologys.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMakine Mühendisliğitr_TR
dc.subjectMechanical Engineeringen_US
dc.titleApplication of zero valent nano iron on bacterial growth
dc.title.alternativeBakteri büyüme üzerinde sıfır değerli nano demir uygulaması
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-11-25
dc.contributor.departmentMakine Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10294401
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityVAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid581626
dc.description.pages71
dc.publisher.disciplineMakine Dinamiği, Titreşimi ve Akustiği Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess