Application of zero valent nano iron on bacterial growth
dc.contributor.advisor | Yavuz, İbrahim Halil | |
dc.contributor.author | Alabdi, Farooq Omar Mohammed | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T11:13:25Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T11:13:25Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-11-25 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/257167 | |
dc.description.abstract | Bu tez çalışmasında çalışmada nanopartikül halinde sıfır değerlikli demir (Fe)'in bakteriler üzerine gelişimlerinin etkilerinin pozitif-negatif etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. sifir degerlikli nano demir parcaciklari bakteri gecirgenligini saglamak amacli olarak 45 nm civarinda sakin ortalama dagilim ile indirgenme yontemi ile sentezlenmistir. yogurt bakterileri Lactobacillus Bulgaricus ve Streptococcus thermophilus izolatlarının gelişimlerine nanopartiküllerin etki oranının hesaplanabilmesi amacıyla katı besiyerinde ekimleriyapilmiştır. Çalışma sonucunda kontrol grubu örnekleri hem gelişim hızı hem de inkübasyon süresi sonunda maksimum değerine ulaşıldığı görülmüştür. Nanopartikül eklemesi yapılan diğer gruplar içerisinde en hızlı gelişimin 5 ppm miktarı olduğu görülmektedir. Ancak besiyeri oranının 5ppm ustunde olmasının bakteriyel gelişimi engellediği tespit edilmiştir. Anahtar kelimeler: Biyomalzeme, Nanodemir, Nanomalzeme, Nanoteknoloji. | |
dc.description.abstract | In This thesis, the aim of this study was to determine the positive and negative effects of the development of nanoparticle zero-valent iron (Fe) on bacteria. Zerovalued nano-iron particles were synthesized by reduction method with calm average distribution around 45 nm to provide bacterial permeability. Yoghurt bacteria Lactobacillus Bulgaricus and Streptococcus thermophilus isolates were grown in solid medium in order to calculate the effect rate of nanoparticles on the development. As a result of the study, it was observed that the maximum value was reached at the end of the incubation period and the growth rate of the control group samples. It is seen that 5 ppm amount is the fastest development among the other groups in which nanoparticle is added. However, it was determined that the media ratio above 5ppm prevents bacterial growth. Keywords: Biomaterials, Nanoirons, Nanomaterials, Nanotechnologys. | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Makine Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Mechanical Engineering | en_US |
dc.title | Application of zero valent nano iron on bacterial growth | |
dc.title.alternative | Bakteri büyüme üzerinde sıfır değerli nano demir uygulaması | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-11-25 | |
dc.contributor.department | Makine Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10294401 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 581626 | |
dc.description.pages | 71 | |
dc.publisher.discipline | Makine Dinamiği, Titreşimi ve Akustiği Bilim Dalı |