Show simple item record

dc.contributor.advisorErkan, Cengiz
dc.contributor.authorGümüştaş, Yasemin
dc.date.accessioned2020-12-10T11:12:56Z
dc.date.available2020-12-10T11:12:56Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-01-28
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/257019
dc.description.abstractVan yöresinde üretilen bazı balların kurşun (Pb) içeriklerini belirlemek amacıyla yürütülen bu çalışma kapsamında, Van'ın Gürpınar, Gevaş, Çatak, İpekyolu ve ülke bal pazarında önemli bir yere sahip olan Bitlis'in Hizan ilçelerinden 2018 yılı bal üretim sezonunun ardından bal örnekleri toplanmıştır. Toplam 19 adet bal örneği süzme işlemi sırasında olası bulaşanlardan korunmak amacıyla petekli olarak temin edilmiştir. Örneklerin kurşun (Pb) içerikleri ICP-MS (Inductively Coupled Plasma–Mass Spectrometer) cihazı kullanılarak belirlenmiştir.Çalışmada en düşük ve yüksek kurşun içerikleri sırasıyla 0.11 mg/kg ve 0.95 mg/kg olarak ölçülürken tüm örnekler için ortalama değer 0.45 ppm olarak hesaplanmıştır.Gıdalardaki bulaşanlar için maksimum kalıntı limitlerini (Maximum Residue Levels-MRL) 1881/2006/EC sayılı Komisyon Tüzüğünde ele alan Avrupa Birliği, bal için kurşun limitini 0,10 mg/kg olarak ifade etmiştir. Çalışmadan elde edilen içerik değerlerinin Avrupa Birliği'nin belirlediği rakamdan yüksek olması, genel anlamda yörenin çevresel kirleticilerden uzak olması olgusuyla uyuşmamaktadır. Bu aşamada söz konusu araştırmalar için bir yandan örnek temin edilen üreticilerin sezon boyunca koloni hareketlerinin dikkate alınması gerektiği ortaya çıkarırken bir yandan da tartışma konusu olan limit değerlerin yeninden ele alınmasını gündeme getirmektedir.
dc.description.abstractIn the present study that aimed to determine Van Region honey lead (Pb) content, honey samples were collected in the Hizan district of Bitlis province, which is a significant beekeeping region in Turkey and Gürpınar, Gevaş, Çatak, and İpekyolu districts after the 2018 beekeeping season. A total of 19 honey samples were collected with honeycombs to prevent possible contamination during filtration. Sample lead (Pb) content was determined with an ICP-MS (Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometer) device.In the study, the lowest and highest lead content was measured as 0.11 mg/kg and 0.95 mg/kg respectively, while the mean lead content was 0.45 ppm in all samples.The European Union established the Maximum Residue Levels (MRL) for food contaminants in the Commission Regulation (EC) No 1881/2006 and determined the lead limit for honey as 0.10 mg/kg. The fact that the lead content obtained in the present study was higher when compared to the European Union limit was not consistent with the general belief that environmental pollutants were not present in the region. Thus, it was revealed that the producers should consider the seasonal colony movements, while the present study findings also demonstrated that the debated limit values should be reevaluated.en_US
dc.languageTurkish and English
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleVan yöresinde üretilen balların kurşun (Pb) içerikleri
dc.title.alternativeLead (Pb) contents of honey produced in Van region n
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-01-28
dc.contributor.departmentZootekni Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10308985
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityVAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid605448
dc.description.pages56
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess