Afyonkarahisar ili merkez ilçe yumurta tavukçuluğu işletmelerinin yapısal özellikleri ve işletmelerde karşılaşılan sorunlar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
1ÖZETAfyonkarahisar İli Merkez İlçe Yumurta Tavukçuluğu İşletmelerinin YapısalÖzellikleri ve İşletmelerde Karşılaşılan SorunlarBu araştırma, Afyonkarahisar İli Merkez İlçe yumurta tavukçuluğuişletmelerinin, yapısal özellikleri itibariyle işletme düzeylerinin belirlenmesi, yapısaldüzeylerinin oluşumuyla ilişkili bazı faktörlerin incelenmesi ve işletmelerdekarşılaşılan sorunların değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır.Araştırma materyali, 2004 yılı Mayıs ayında, Merkez İlçe ve bağlı köylerindeyumurta tavukçuluğu faaliyetinde bulunan, toplam 54 işletmeyle yüz yüzegerçekleştirilen anket yoluyla sağlanmıştır. Anket uygulanacak işletmeler tabakalırastgele örnekleme metoduyla belirlenmiştir.Yapısal özellikleri itibariyle işletme düzeylerinin belirlenmesi amacıyla birpuanlama sistemi uygulanmıştır. Bunun sonucunda ortaya çıkan işletme düzeyleri;üreticilerin eğitim durumu, yaşı, Avrupa Birliği mevzuatına hazır olup olmadıkları,mevcut koşullar altında üretime devam edip etmeyecekleri gibi bazı kriterlerleilişkilendirilmiştir. Ayrıca üretimdeki devamlılık kararlarının Avrupa Birliğimevzuatına hazırlık dereceleriyle olan ilgisi de araştırılmıştır. Bunlar için Ki-Kareanalizinden faydalanılmıştır.Yapılan analizler sonucunda; 12 işletme düşük, 25 işletme orta ve 17 işletmede yüksek düzeyde yapısal özelliğe sahip olarak tespit edilmiştir. İşletmelerin yapısaldüzeyleri ile üreticilerin eğitim durumu ve Avrupa Birliği mevzuatına hazırlıkdereceleri arasında anlamlı (P<0.05); üreticilerin yaşı ve üretimde devamlılıkkararları arasında anlamsız (P>0.05) bir ilişki gözlenmiştir. Ayrıca işletmelerinüretimde devamlılık kararlarında, Avrupa Birliği mevzuatına hazırlık yönündekicevaplarının da bir etkisinin olduğu belirlenmiştir (P<0.01).Araştırmaya dahil edilen işletmelerin karşılaştıkları sorunların aslında ülkegenelindeki sektör sorunlarıyla bir paralellik arz ettikleri ve çözülmesi halinde,özellikle bölge üreticisinin önemli bir rekabet gücüne kavuşacağı tespit edilmiştir.Yaşanan ekonomik krizler, uygulanan ekonomi politikaları ve sektöre yönelikdesteklemelerin yetersiz kalması, sektördeki gelişmeyi olumsuz yöndeetkilemektedir. Ancak işletmelerin mevcut yapısal özelliklerinin, uygulanacak doğruPDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com2ve etkili politikalarla daha iyi koşullara getirilmesiyle, bölge üreticisinin de AB'yedaha güçlü bir pozisyonda uyum sağlayabileceğini ortaya koymaktadır.Anahtar Kelimeler: Yumurta Tavukçuluğu, Yapısal Özellikler, AB, AfyonkarahisarPDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com 3ABSTRACTStructural Characteristics and Problems of Layer Hen Enterprises in CentralDistrict of Afyonkarahisar ProvinceThis investigation was carried out in order to determine the organization levelof layer hen enterprises in Afyonkarahisar, to investigate some factors associatedwith structural characteristics, and to discuss the kind of enterprises problemsencountered.With this aim, a questionnaire study has been conducted in 54 firms ofAfyonkarahisar on May, 2004. Enterprises were chosen by randomly sample method.In order to determine the organization level a score was applied to theenterprises. The organization level of the enterprises was investigated and comparedwith education level and age of producers as well as the harmonization studies withthe EU and the progression of the enterprises under the present circumstances. Inaddition, the relationship between the harmonization level and the decision ofprogression of the enterprises has been investigated. Chi-square was used for dataanalysis.As a result of this study, we found that 12 enterprises have lower structuralcharacteristics while 25 enterprises have middle and 17 enterprises have highstructural characteristics. Significant differences between structural properties of theenterprises and education level of the producers as well as the level of harmonizationfor the EU have been obtained (p<0.05), whereas there were no statisticallysignificant differences between the age of the producers and the decision of theprogression (p>0.05). However, statistical analyses show that there were significantdifferences between the level of harmonization for the EU and the decision of theprogression of the enterprises (p<0.01).In fact of the problems of the enterprises, are analogous with the problems ofall sectors in our country. In the process of solving these problems we found that theenterprises would have important competition ability.Economical crisis, applied economical politics and inadequate supports affectthe development of this sector in negative way. However, using proper and efficientpolitics, the structural properties of the present enterprises can be improved in termsof the EU.PDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com4Keywords: Layer Hen Enterprises, Structural Characteristics, EU, AfyonkarahisarPDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com
Collections