Show simple item record

dc.contributor.advisorDemirel, Murat
dc.contributor.authorKatok Öztürk, Gülsen
dc.date.accessioned2020-12-10T11:12:23Z
dc.date.available2020-12-10T11:12:23Z
dc.date.submitted2020
dc.date.issued2020-02-26
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/256884
dc.description.abstractBu çalışma Trakya Bölgesi'nde (Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli) farklı fabrikalardan solvent yöntemi ile elde edilen kanola küspe ve kanola yağları ile aynı bölgedeki kanola yetiştiriciliği yapan çiftçilerden temin edilen kanola tohumlarının ekspeller (soğuk presleme) yöntemi ile elde edilen kanola küspeleri ve yağlarının makro ve mikro besin madde bileşenleri yanısıra yağ ve protein kalitelerinin karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Ekstraksiyon ve ekspeller yöntem ile elde edilen kanola küspelerinin, ham besin madde içerikleri istatistiksel açıdan değerlendirildiğinde aralarında önemli farklılıkların olduğu görülmektedir (P˂0.01). Soğuk presleme tekniği ile elde edilen kanola küspesinde ham protein içeriği % 22.79 olurken, solvent ekstraksiyon tekniğiyle üretilen kanola küspesinde bu oran % 39.87 olmuştur (P<0.01). Ayrıca linolenik asit, toplam karoten, α-tokoferol, Ɣ-tokoferol ve ?-tokoferol konsantrasyonları soğuk presyon yöntemiyle elde edilen küspede daha yüksek bulunmuştur (P<0.001). Sonuç olarak, bu çalışma soğuk presleme tekniği ile yüksek kalitede kanola küspesi ve yağlarının üretilebileceğini göstermiştir ve elde edilen yağ ve küspe, gıda ve organik hayvan besleme gibi endüstrilerde kullanılabilir.
dc.description.abstractIn this study, canola meal and canola oil obtained from different factories in Trakya Region (Edirne, Tekirdağ and Kırklareli) and canola seeds obtained from farmers engaged in canola cultivation in the same region and canola oils obtained by expeller (cold pressing) method were used. The methods of obtaining canola meals and oils obtained by extraction and cold pressing in terms of macro and micro nutrients as well as fatty acid components were compared.When the crude nutrient contents of canola meal obtained by extraction and expeller method were evaluated statistically, it is seen that there are significant differences between them (P˂0.01). While the crude protein content obtained by cold pressing technique canola meal was up to 22.79 %, this rate solvent extraction technique was up to 39.87 %. In addition, the concentrations of linolenic acid, total carotene, α-tocopherol, Ɣ-tocopherol and ?-tocopherol were higher in the cold pressed meal (P<0.001). In conclusion, this study proved that high quality of canola meal and oils can be produced by the cold pressing technique; this meal and oil can be used in industries such as the food and organic animal feeding.en_US
dc.languageTurkish and English
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleEkspeller (soğuk presyon) ve ekstraksiyon (solvent) yöntemi ile elde edilen kanola küspe ve yağlarının makro-mikro besin madde içeriklerinin karşılaştırılması
dc.title.alternativeComparison of canola meal obtained from extrude (cold presion) and extraction (solvent) method about macro and micro nutrient content
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-02-26
dc.contributor.departmentZootekni Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10323829
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityVAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid612232
dc.description.pages68
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess