Show simple item record

dc.contributor.advisorÇilingir Yeltekin, Aslı
dc.contributor.authorKurt, Fatih
dc.date.accessioned2020-12-10T11:12:22Z
dc.date.available2020-12-10T11:12:22Z
dc.date.submitted2020
dc.date.issued2020-02-26
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/256882
dc.description.abstractDünya nüfusunda ki artış ve sağlık konusunda yapılan araştırmalar balık ve diğer su ürünlerinin, insan besin maddeleri arasındaki önemini arttırmıştır. Balık yetiştiriciliğinde artan üretime paralel olarak hastalık problemleri sıklıkla yaşanmaktadır. Yüksek stoklama yoğunluğu, bakteriyel hastalıkların yaygın olarak görülmesine neden olmakta balık ölümlerinden ve büyümenin yavaşlamasından dolayı büyük ekonomik kayıplara neden olabilmektedir. Farklı bakteriyel etmenler balıklarda DNA hasarına ve vücut fonksiyonlarında zarara sebep olması nedeniyle ciddi sorunlar yaşatmaktadır. Bu nedenle bu çalışmada; ilimizde bulunan alabalık çiftliklerinde enfeksiyon oluşturan başlıca bakteriyel ajanların bulunduğu gökkuşağı alabalıkları tespit edilmiş ve PCR ile bu bakteri türleri (Staphylococcus epidermidis, Lactococcus garvieae ve Bacillius subtilis) belirlenmiştir. Bakterili oldukları belirlenen alabalıkların beyin, karaciğer, böbrek ve kas dokularında antioksidan enzim düzeyleri (Süperoksit dismutaz (SOD), Katalaz (CAT), Glutatyon peroksidaz (GSH-Px)), lipit peroksidasyonları (Malondialdehit (MDA)) ve DNA'larında meydana gelen hasarın (8-Hidroksi-2-deoksiguanozin (8-OHdG)) sağlıklı balıklara göre nasıl değişim gösterdiği araştırılmıştır. Her üç bakteri türünde de antioksidan savunma sistemi enzim seviyelerinin genel olarak her dokuda azaldığı, lipit perksidasyonunun ve 8-OHdG düzeylerinin ise arttığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak; Staphylococcus epidermidis, Lactococcus garvieae ve Bacillius subtilis bakterilerinin, alabalık beyin, karaciğer, böbrek ve kas dokularında antioksidan enzim düzeylerinde, lipit peroksidasyonununda ve 8-OHdG düzeyinde değişimine sebep olduğu belirlenmiştir.
dc.description.abstractThe increase in the world population and health research have increased the importance of fish and other aquaculture among human nutrients. Disease problems are frequently experienced in parallel with increasing production in fish farming. High stockpiling density causes widespread bacterial diseases and can cause big economic losses due to fish deaths and slow growth. Different bacterial factors cause serious damage due to DNA damage in fish and damage to body functions. Therefore, in this study; rainbow trout, which contains the main bacterial agents causing infection in trout farms in our province, was determined by PCR and these bacterial species (Staphylococcus epidermidis, Lactococcus garvieae and Bacillius subtilis) were determined. Antioxidant enzyme levels (Superoxide dismutase (SOD), Catalase (CAT), Glutathione peroxidase (GSH-Px)), lipid peroxidations (Malondialdehyde (MDA)) and DNA in damage (8-Hydroxy-2-deoxyguanosine (8-OHdG)) compared to healthy fish was investigated. Antioxidant defense system enzyme levels were decreased in all tissues and lipid perxidation and 8-OHdG levels were increased in all three bacterial species. As a result; Staphylococcus epidermidis, Lactococcus garvieae and Bacillius subtilis bacteria were found to cause antioxidant enzyme levels, lipid peroxidation and 8-OHdG levels in trout brain, liver, kidney and muscle tissues.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleFarklı bakteriyel hastalık etkenlerine maruz kalmış gökkuşağı alabalıklarında oluşan dna hasarı ve antioksidan düzeylerindeki değişimlerin incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation of changes in dna damage and antioxidant levels in rainbow trout exposed to different bacterial diseases
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-02-26
dc.contributor.departmentKimya Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10323929
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityVAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid612237
dc.description.pages100
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess