Show simple item record

dc.contributor.advisorKaradaş, Filiz
dc.contributor.authorAkyildiz, Zehra
dc.date.accessioned2020-12-10T11:12:18Z
dc.date.available2020-12-10T11:12:18Z
dc.date.submitted2020
dc.date.issued2020-06-11
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/256853
dc.description.abstractBu çalışma, Van ilinde, Adalet Bakanlığı Erciş açık ceza infaz kurumu, iş yurdu kaz üretme çiftliğinde bir üretim sezonunda günlük hayvan başına 100 gr sabit miktarda ticari yumurta yemi tüketen damızlık hayvanların yumurtaları üzerinde yürütülmüştür. 200 adet dişi ve 80 adet erkek hayvandan oluşan 1-2 yaşındaki damızlık kaz sürüsünden her hafta rastgele 10 adet yumurta verim dönemi sırasında alınmıştır. Yumurta sarısında roche skalası (RCF), Minolta L*, a* ve b* gibi renk değerleri ile yumurtanın yağda (Vitamin A, E, toplam ve bireysel karoten) ve suda çözünen (Askorbik asid ile GSH) antioksidanların mera koşullarında Şubat- Mart- Nisan ve Mayıs aylarına göre haftalık değişim durumu incelenmiştir. Çalışma sonunda; RCF, Minolta L* parlaklık, a* kırmızılık ve b* sarılık değeri aylara göre değişim gösterdiği ve istatistiki olarak farklılık görüldüğü saptanmıştır (p<0.05). RCF, a* kırmızılık ve b* sarılık değerleri Şubat ayında en düşük iken L* parlaklık değeri Şubat ayında en yüksek değerde olduğu saptanmıştır (p<0.001). Yumurta sarısı aylara göre (Şubat-Mayıs) vitamin A (retinol) miktarı sırasıyla 3.05±0.11, 1.84±0.10, 1.93±0.09, 2.84±0.19, vitamin E 26.87±1.80, 25.07±1.64, 38.16±1.71, 34.30±1.89, toplam karoten miktarı 15.49±1.44, 19.50±1.79, 42.39±1.99, 44.30±2.03 µg/g (p<0.05) olarak saptanmıştır. Bu çalışmada kaz yumurta sarılarında bireysel karoten olarak lutein, cis-lutein, zeaksantin, apoester, kantaksantin ve betakaroten saptanmıştır.GSH ve Askorbik asid yumurta akında Nisan ve Mayıs aylarında saptanmış olup sırasıyla 2.81±0.16, 2.83±0.25 askorbik asid ise sırasıyla 4.66±0.77 ve 5.09±0.38 tespit edilmiş olup Nisan ve Mayıs aylarında farklılık saptanmamıştır (p>0.05).
dc.description.abstractThis study was carried out on the eggs of breeding animals consuming 100 g of commercial layer feed per animal per day during a production season in goose production farm of the Ministry of Justice Van -Ercis Open Prison at work dormitory.Ten egg samples were taken randomly each week from 1-2 years old breeding flock that had 200 female and 80 male geese during production period.The egg yolk roche scale (RCF), Minolta L *, a * and b * visiual color parameters, fat soluable antioxidants (Vitamin A, E, total and individual carotene) and water soluable antioxidants in albumen (Ascorbic acid with GSH) of free range geese eggs according to weekly change status from February to May were investigated.At the end of the study; RCF, Minolta L* brightness, a* redness and b* yellowness values were varies and statistically significant differences were observed according to months (p <0.05). RCF, a* redness and b*yellowness values were significanly lower in February compare than April and May and L* brightness values were the highest in February (p <0.001). The egg yolk concentration of vitamin A (retinol) were 3.05±0.11, 1.84±0.10, 1.93±0.09, 2.84±0.19, vitamin E 26.87±1.80, 25.07±1.64, 38.16±1.71, 34.30±1.89, total carotene 15.49±1.44, 19.50±1.79, 42.39±1.99, 44.30±2.03 µg/g (p <0.05) respectively per months. In this study, lutein, cis-lutein, zexanthin, apoester, cantaxanthin and betacarotene were determined as individual carotene in goose egg yolks.GSH and ascorbic acid were detected in the egg albumin in April and May and results were as 2.81±0.16, 2.83±0.25, 4.66±0.77 and 5.09±0.38 µg/g respectively, and there was not any differences was detected between April and May (p >0.05).en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleMerada beslenen kazların yumurtalarında yağda ve suda çözünen antioksidan içeriklerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeThe determination of fat and water soluable antioxidants in eggs of free range gulls
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-06-11
dc.contributor.departmentZootekni Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10329631
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityVAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid623172
dc.description.pages52
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess