Show simple item record

dc.contributor.advisorTunçtürk, Murat
dc.contributor.authorAlqalus, Noor Maiwan Bahjat
dc.date.accessioned2020-12-10T11:12:16Z
dc.date.available2020-12-10T11:12:16Z
dc.date.submitted2020
dc.date.issued2020-08-07
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/256849
dc.description.abstractBu çalışmada ekonomik değeri ve önemi yüksek olan soya (Glycine max L.) bitkisi materyal olarak kullanılmıştır. Bu çalışma, soya bitkisine Humic asit uygulanarak bitkinin tuz stresine karşı tolerans seviyesini belirlemek ve bitkide oluşan morfolojik ve biyokimyasal değişimleri gözlemlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma, 2019 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü' ne ait iklim odasında yürütülmüştür. Araştırmada tohumluk materyali olarak İlksoy soya çeşidi kullanılmıştır. Deneme, Tesadüf Parselleri Deneme Deseni' ne göre faktöriyel düzende 4 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada, dört farklı Humic asit dozu (0, 500, 1000 ve 2000 ppm) ve 3 farklı NaCl tuz dozu (0, 125 ve 250 mM) kullanılmıştır. Çalışmada Soyada kök uzunluğu, gövde uzunluğu, kök yaş ağırlığı, gövde yaş ağırlığı, kök kuru ağırlığı, gövde kuru ağırlığı, yaprak alanı, klorofil miktarı, yaprak dokularında iyon sızıntısı, lipid peroksidasyon düzeyi (MDA), yaprak dokularında bağıl su içeriği ve membran dayanıklılık indeksi gibi özellikler incelenmiştir. Çalışma sonucunda en uzun kök (38 cm) ve bitki boyu (30 cm) bitkilere tuz ve humic asit uygulanmayan kontrol parsellerinden, en yüksek kök (2.082 g) ve gövde yaş ağırlığı (1.87 g) tuz uygulamasının yapılmadığı 500 ppm humic asit dozu uygulanan parsellerden alınmıştır. Ayrıca en yüksek klorofil oranı 51.05 ile 250 mM tuz uygulanan ve humic asit dozu uygulamasının yapılmadığı bitkilerden elde edilmiştir.Anahtar kelimeler: Glycine max L., Humic asit, Tuz stresi, Soya.
dc.description.abstractIn this study, soybean (Glycine max L.), which has high economic value and importance, was used as plant material. This study was conducted to determine the tolerance level of the plant against salt stress by applying Humic acid to the soybean plant and to observe the physical and chemical changes in the plant. The study was carried out in the climate room of Van Yüzüncü Yıl University Faculty of Agriculture, Department of Field Crops in 2019. In the research, İlksoy soybean variety seeds was used as material. The experiment was carried out in 4 factorial orders according to the Factorial Completely Randomized Design. In the research, four different Humic acid doses (0, 500, 1000 and 2000 ppm) and 3 different NaCl salt doses (0, 125 and 250 mM) were used. In the study, root length, stem length, root fresh weight, stem fresh weight, root dry weight, stem dry weight, leaf area, chlorophyll content, ion leakage in leaf tissues, lipid peroxidation level (MDA), relative water content and membrane resistance in leaf tissues were determined. Properties such as index were also examined.As a result of the study, the longest root was 38 cm and plant height was 30.5 cm for the control plots that salt and humic acid didn't apply to the plants. The highest root fresh weight was 2.082 g and the stem fresh weight was 1.87 g of the plots where 500 ppm humic acid dose applied. In addition, the plants with the highest chlorophyll ratio was 51.05 under 250 mM salt applied without humic acid application.Keywords: Glycine max L., Humic acid, Salt stress, Soybean.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectFizyolojitr_TR
dc.subjectPhysiologyen_US
dc.titleEffect of humıc dozes applıcatıons on physıologıcal and bıochemıcal propertıes of soybean (Glycıne max L.) grown under salt stress condıtıons
dc.title.alternativeHumik asit uygulamalarinin tuz stresi koşullarinda yetiştirilen soya (Glycine max L.)' nin fizyolojik ve biyokimyasal özellikleri üzerine etkisi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-08-07
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10337117
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityVAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid629390
dc.description.pages77
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess