Afyonkarahisar koşullarında yetiştirilen siyah alaca sığırların bazı süt verim özellikleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZETAfyonkarahisar Koşullarında Yetiştirilen Siyah Alaca Sığırların Bazı Süt VerimÖzellikleriBu araştırmada Afyonkarahisar sınırları içindeki iki işletmeye ait 201 Siyah Alaca(Holştayn) ineğin 2004 yılı laktasyon kayâºtlarâºnâºn incelenerek ilde, âºrkâºn laktasyon özelliklerive bu özelliklere etki eden çevre faktörlerini belirlemek ve yapılacak ıslah çalışmalarına ışıktutmak amaçlanmıştır.En küçük kareler varyans analizlerinin sonucunda laktasyon süt verimi genelortalamas⺠7057,705 ± 170,743 kg olurken pik süt verimi ve direnme gücü ölçüsü olarak sütkontrol verimlerinin varyasyon katsayâºs⺠(CV) sâºrasâºyla 34,114 ± 0,537 kg ve 0,317 ± 0,012saptanmıştır. İncelenen özelliklerden laktasyon süt veriminine buzağılama mevsiminin etkisiyüksek düzeyde önemli (P<0,01) bulunurken; işletme, laktasyon sırası, ilkine buzağılama yaşıve buzağılama yaşı faktörlerinin etkileri önemsiz olmuştur. Pik süt verimi ve direnme gücüüzerine laktasyon sırasının etkisinin önemli (P<0,05) olduğu belirlenmiştir. Bu iki özelliğeişletme, buzağılama mevsimi, ilkine buzağılama yaşı ve buzağılama yaşının etkisinin iseönemsiz olduğu tespit edilmiştir.Sonuç olarak bu Siyah Alacalarda laktasyon süt veriminin Türkiye koşullarında iyidüzeyde olduğu ve yapılacak seleksiyon çalışmalarında laktasyon sırası ve buzağılamamevsimi gibi etkisi önemli olabilecek faktörlerin göz önünde bulundurulması gerektiğikanaatine varılmıştır.Anahtar Kelimeler: Direnme gücü, laktasyon süt verimi, pik süt verimi, Siyah Alaca. SUMMARYSome Lactation Traits of Holstein Cows in the Conditions of AfyonkarahisarIn this study, data of 201 Holstein cows maintained at two private farms inAfyonkarahisar were used and it was aimed to determine the factors effecting some lactationtraits and possibilities for selection.At the end of the least-squares analyses of variance the average lactation milk yield,peak yield and lactation persistency, measured by coefficient of variation, were 7057,705 ±170,743 kg, 34,114 ± 0,537 kg and 0,317 ± 0,012 respectively. The effects of calving seasonon lactation milk yield and parity on peak milk yield and persistency were significant(P<0,05).It was concluded that the milk yeild of these Holsteins was higher in the conditions ofTurkey and some enviromental factors such as parity and calving season must be consideredin a selection.Key Words: Holstein, lactation milk yield, peak milk yield, persistency.
Collections