Stretch film ile paketlemenin sofralık yumurtalarda iç ve dış kalite özelliklerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu arastırmada sofralık yumurtaların satısı sırasında ana yası, depolamasüresi ve stretch film ile paketlemenin yumurta kalitesine etkisinin arastırılmasıamaçlanmıstır. Genç (28 hafta) ve yaslı (80 hafta) Lohman White genotipindentavuklardan toplam 1680 adet yumurta kullanılmıstır. 840 adet yumurta stretch filmile paketlenmis ve tüm yumurtalar oda sıcaklıgı ve neminde (22 0C ve %45 nem ) 0,2, 4 ve 6 hafta depolanmıstır.Yumurta agırlıgı, sekil indeksi, kırılma mukavemeti, ak indeksi, sarı indeksi,Haugh birim, sarı rengi, kabuk agırlıgı, kabuk kalınlıgı, kabuk yogunlugu, kabugunbirim yüzey alanı basına düsen kabuk agırlıgı incelenmistir. Genç analara göre yaslıanaların yumurtalarının daha agır ve sivri oldugu tespit edilmistir. Bu yumurtalarince ve zayıf kabuk yapısı nedeniyle hızlı agırlık ve iç kalite kaybına ugramıslardır.Yumurtaların depolanma süresi uzadıkça yumurtalarda daha fazla agırlıkkaybedildigi, iç kalitenin hızla düstügü, sarı renginin soldugu ve stretch film ilepaketlenen yumurtalarda albumin kalitesinin düstügü anlasılmıstır. The study aimed to investigate if egg quality affected by hen age, storagetime and packaging with stretch film during marketing.A total of 1680 egg werecollected from young (28 weeks of age) and old (80 weeks of age) Lohmann Whitehens. A total 840 eggs were packaged with stretch material and all eggs were storedfor 0, 2, 4 and 6 weeks in room condition (22 0C room temparature and 45% roomhumidity)Egg weight, shape index, albumen index, fracture strenght, albumen index,yolk index, Haugh unit, yolk calor, shell weight, shell thickness, shell weight per unitsurface of shell and shell density were examined in the study . The weight and shapeindex of eggs from older hens were greater than the eggs from young hens. Theweight loss excessive for these eggs because their thin and poor shell. Albumenquality and yolk colar were dramaticaly decreased and egg weight loss wereincreased with increasing storage time and the albumen quality was poorer for eggspakageging with stretch film.The overall results of this suggest that increasing hen age and packaging eggswith stretch film resulted in extremely egg quality loss during marketing.
Collections