Sığırlarda venöz kan gazı ve asit baz değerleri üzerine ölçüm zamanı ve depolama ısısının etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Sunulan çalışmada Holştayn sığırlarda farklı depolama ısılarında tutulan örneklerde değişken ölçüm zamanlarına göre venöz kan gazı kompozisyonu ve asit-baz dengesindeki değişim araştırıldı. Kan örnekleri üç sağlıklı multiparoz Holştayn sığırdan toplandı. Hayvanlardan toplanan kan örnekleri (n=9) üç gruba ayrıldı ve +4 0C, Grup 1 (n=3) buzdolabında, +22 0C, Grup 2 (n=3) oda ısısında, +37 0C, Grup 3 (n=3) inkübatörde olmak üzere, farklı ısı derecelerinde depolandı. Depolama sonrası örneklerde kan gazları; 0, 1, 3, 6, 12 ve 24. saatlerde ölçüldü. Sunulan çalışmada, kan örnekleri analizleri pH ve pCO2 değerlerinde +40C ve +220C'de ilk bir saat içerisinde hiçbir değişimin olmadığını ortaya koydu. Benzer olarak, O2SAT +40C'de üç saat ve +220C'de altı saat; O2CT +40C ve +220C'de 24 saat, HCO3 ve BB değerleri ise +40C, +220C ve +370C'lerde 24 saat boyunca değişim göstermedi. Bununla birlikte; PO2, BE ve Glukoz ölçüm değerlerinde ilk bir saat içerisinde belirgin değişiklikler kaydedildi.Anahtar Kelimeler: Isı, kan gazı, pH, sığır, zaman. Changes in venous blood gas composition and acid-base equilibrium in Holstein cattle blood samples kept under different temperatures at various time points were investigated. The blood samples were collected from 3 healthy multiparous Holstein cows. A total of 9 blood samples obtained from the animals were allocated into three groups and kept at + 4 0C for Group 1 (n = 3), at room temperature, 22 0C, for Group 2 (n = 3), and in an incubator at 37 0C for Group 3 (n = 3). Blood gases were analyzed at 0, 1, 3, 6, 12 and 24h after the storage. The analyses of the blood samples indicated no change at pH and pCO2 at +40C and +220C for the first hour. Similarly, in addition to O2SAT at +40C for 3h and at +220C for 6h; O2CT at +40C and at +220C for 24h, HCO3 and BB values at +40C, +220C, and +370C for 24h remained unchanged. By contrast, PO2, BE and glucose levels in the samples were markedly altered within the first hour.Key words: Temparature, blood gas, pH, bovine, time.
Collections