Çörek otu (Nigella sativa) ve maydanozun (Petroselinum crispum) yumurtacı bıldırcın rasyonlarında kullanılmasının yumurta verimi,iç kalitesi ile kuluçka sonuçları üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma yumurtacı bıldırcın rasyonlarına farklı oranlarda katılan çörek otu tohumu (ÇOT) ve kurutulmuş maydonoz ununun (MU) (Nigella Sativa ve Petroselinum Crispum ) yumurta verimi, yumurta ağırlığı, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, yumurta iç kalite özellikleri, kuluçka randımanı ve yumurta kolesterol değerleri üzerine olan etkilerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştirAraştırmada çörek otu tohumu ve maydanoz içermeyen bir kontrol grubu (GK) ile % 1.00 çörek otu tohumu (G1), % 1.00 maydanoz (G2), % 1.50 çörek otu tohumu (G3), % 1.50 maydanoz (G4), % 0.50 çörek otu tohumu + % 0.50 maydanoz (G5), % 0.75 çörek otu tohumu + % 0.75 maydanoz içeren (G6) olmak üzere toplam 7 farklı grup oluşturulmuştur. Gruplarda 12-14 haftalık yaşta, 140 yumurtacı dişi bıldırcın, 70 erkek bıldırcın olmak üzere toplam 210 bıldırcın barındırılmıştır. Araştırma 8 hafta sürdürülmüştür. Araştırmada yumurta verimleri günlük, yem tüketimleri ve yumurta ağırlıkları ise haftalık olarak belirlenmiştir. Yumurta iç kalite özellikleri; şekil indeksi, ak indeksi, sarı indeksi, haugh birimi ve kabuk kalınlığı ile yumurtada kolesterol değerlerini belirlemek amacıyla 2 aşama, deneme ortası ve sonunda her gruptan toplam 70 adet, kuluçka randımanını belirlemek için toplam 175 adet yumurta kullanılmıştır.Dişi bıldırcınların canlı ağırlık değişim ortalamaları, kontrol ve deneme gruplarında sırasıyla (GK; G1; G2; G3; G4; G5; G6); - 2.2, -7.6, -6.5, -0.6, +7.1, +10.3, +6.2 g olarak tespit edilmiş ve gruplar arası fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştır ( p<0.05).Erkek bıldırcınların canlı ağırlık değişim ortalamaları, kontrol ve deneme gruplarında sırasıyla (GK; G1; G2; G3; G4; G5; G6); -6.4; -6.5; -7.4; +5.3; +4.6; +8.4; +9.3 g olarak tespit edilmiş ve gruplar arası fark istatistiksel olarak anlamsız bulunmuştır ( p>0.05Dişi ve erkek canlı ağırlık değişim değerleri açısından bakıldığında; Rasyonlara % 1,50 maydanoz, % 0.50 Ç.O + % 0.50 maydanoz veya % 0.75 Ç.O + % 0.75 maydanoz ilavesinin canlı ağırlık değişimi ve besi performansını istatistiki bakımdan GK ve diğer gruplara göre önemli derecede arttırdığı gözlemlenmiştir.Sekiz haftalık araştırma sonunda ortalama yem tüketimleri, sırasıyla (GK; G1; G2; G3; G4; G5; G6); 29.9, 29.7, 29.2, 30.3, 31.2, 29.7 g olarak tespit edilmiş olup, yem tüketimleri bakımından grup ortalamaları arasındaki farklılıklar önemsiz bulunmuştur (p>0.05).Ortalama yemden yararlanma oranları sırasıyla (GK; G1; G2; G3; G4; G5; G6); 2.0, 2.1, 2.1, 2.1, 2.2, 2.2, 2.2 olarak tespit edilmiş olup, yemden yararlanma oranları bakımından grup ortalamaları arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (p<0.05Ortalama yumurta verimi oranları sırasıyla (GK; G1; G2; G3; G4; G5; G6); % 83.5, 87.4, 85.7, 88.8, 88.6, 89.0, 88.9 olarak tespit edilmiş olup, yumurta verim oranları bakımından grup ortalamaları arasındaki farklılıklar önemsiz bulunmuştur (p>0.05).Gruplarda ortalama yumurta ağırlığı miktarları (g) sırasıyla (GK; G1; G2; G3; G4; G5; G6); 12.6, 12.6, 12.8, 12.8, 12.7, 12.4, 12.6 olarak tespit edilmiştir. Bulunan değerler arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur (p>0.05).8 haftalık araştırma sonunda ortalamalar dikkate alındığında yumurta iç kalite değerlerinden sarı rengi dışında kalan, ak indeksi, sarı indeksi, kabuk kalınlığı, haugh birimi ve yumurta kolesterol değerleri çörek otu ve maydonuzun ayrı ayrı ve değişik oranlarda birlikte kullanılmalarından istatistiksel olarak etkilenmemiştir (p>0.05Ortalama kuluçka randımanları sırasıyla (GK; G1; G2; G3; G4; G5; G6); % 88.0, 88.0, 68.0, 36.0, 68.0, 56.0, 88.0 olarak tesbit edilmiş ve istatistiki olarak anlamlı bulunmuştır ( p<0.05).Sonuç olarak; yumurtacı bıldırcın rasyonlarında değişik oranlarda çörek otu ve maydanoz katkısının yem tüketimi ve yumurta verim oranları ile yumurta ağırlığını etkilemediği, % 0.50 Ç.O + % 0.50 maydanoz veya % 0.75 Ç.O + % 0.75 maydanoz katkısının erkek ve dişi CA ve CAA'nı, % 1.00 Çörek otu tohumu ile % 0.75 Ç.O + % 0.75 maydanoz ilavesinin kuluçka randımanlarını ve % 1.00 Ç.O ve % 1.00 maydanoz katkısının yemden yararlanma oranlarını olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir. Çörek otu ve maydanozun % 1.00 düzeylerinde ayrı ayrı kullanılması ile % 0.50 Ç.O + % 0.50 maydanoz veya % 0.75 Ç.O + % 0.75 maydanoz katkısı kullanımının önemli bir yan etki oluşturmadığı ve bıldırcınların genel verim performansları açısından uygun olduğu kanısına varılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgular neticesinde rasyonlara; farklı düzeylerde ayrı ayrı ve birlikte katılmalarının yumurtacı bıldırcınlarda önemli bir yan etki oluşturmadığı ve genel verim performansları açısından uygun olduğu ancak, her iki yem katkı maddesinin birlikte kullanılmaları durumunda; bıldırcınlarda dişi ve erkek canlı ağırlık değişiminde anlamlı olarak en yüksek değerlerin saptanması, yumurta verim oranları ve kuluçka randımanlarını yükseltmesi her iki yem katkı maddesi arasında pozitif bir etkileşim bulunabileceğini akla getirmektedir. Bu nedenle her iki yem katkısının belirtilen düzeylerde birlikte kullanılmalarının uygun olacağı kanısına varılmıştır.Anahtar Kelimeler: Çörek otu, maydanoz, bıldırcın, yumurta verimi This study was carried out for the purpose of determining the effect of utilisation black cumin (Nigella Sativa) and dry parsley (Petroselinum Crispum ) in diets on body weight, feed consumption, feed conversion ratio, egg production, egg quality and hatching results in the laying quails.This research took 8 weeks and performed totally on 210 laying quails as 140 female and 70 male at 14 weeks age old. The quails were randomly allocated in 7 dietary treatments one as the negative control group without any feed additives (GK), the others designed as 1.00% black cumin (G1), 1.00 % parsley (G2), 1.50 % black cumin (G3), 1.50 % parsley (G4), 0.50 % black cumin + 0.50 % parsley (G5) and 0.75% black cumin + 0.75% parsley fed (G6) respectively.In the study, egg production (%) was recorded daily, feed intake and egg weight was calculated weekly. Body weight was measured at the begining and at the end of experiment to calculate the average body weight gain. Egg quality parameters; shape, albumen and yolk index, Haugh unit and eggshell thickness and, egg yolk cholesterol value were measured using 70 eggs per each group (totally 175 eggs) for two times at the, middle and end of theexperiment. At the end of the study, 175 eggs were hatched to determine the hatchability.The body weight gain of female quails was found as - 2.2, -7.6, -6.5, -0.6, +7.1, +10.3, +6.2 g; GK; G1; G2; G3; G4; G5; G6 respectively (p<0,05), male quails body weight gain was calculated also as 6.4; -6.5; -7.4; +5.3; +4.6; +8.4; GK; G1; G2; G3; G4; G5; G6 respectively (p<0.05). No significant difference was observed among the groups (p<0.05).Average mean feed intakes of the groups were recorded as 29.9, 29.7, 29.2, 30.3, 31.2, 29.7 g; GK; G1; G2; G3; G4; G5; G6, the valves didn?t statistically differ among the groups (p<0.05).Feed conversion ratio was found as 2.0, 2.1, 2.1, 2.1, 2.2, 2.2, 2.2 for GK; G1; G2; G3; G4; G5; G6 respectively (p<0.05) and no significant difference was observed among the groups (p<0.05).Egg production (%) was recorded as 83.5, 87.4, 85.7, 88.8, 88.6, 89.0, 88.9 % for GK; G1; G2; G3; G4; G5; G6, no significant difference was observed. Egg quality parameters (except the yolk index) and egg yolk cholesterol egg weight egg quality parameters levels were found similar.Hatchability percentage was found as 88.0, 88.0, 68.0, 36.0, 68.0, 56.0, 88.0 %; GK; G1; G2; G3; G4; G5; G6 (p<0.05) respectively. The differences were statistically significant among the groups (p<0.05).It was determined that the use of black cumin and parsley in diets have no significant effect on feed intake, egg production %, egg weight, the use of 0,50 % black cumin + 0.50% parsley or 0.75 % black cumin + 0.75% parsley for the body weight and body weight gain, 1.00% black cumin and, 0.75% black cumin + 0.75% parsley for hatchability, 1.00% black cumin and 1.00% parsley. For the feed conversion ratio it had positive effects. In addition, it was found that the use of 1.00% black cumin and 1.00% parsley and, 0.50 % black cumin + 0.50% parsley or 0.75 % black cumin + 0.75 % parsley fed diets had no any negative side effect on the parameters.As a result, it was found that the use of black cumin and parsley as together in the quail rations as feed additives have strong synergetic effect on body weight gain, egg production and hatchability. For this reason, the use of black cumin and parsley fed together could be profitable to improvement of performance of laying quail as the natural way.Keywords: black cumin, parsley, quail, egg, performance
Collections