Sıcak su ve kitosan uygulamalarının Ortanique tangor çeşidinin soğukta muhafazası üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmanın amacı Dörtyol (Hatay) ilinde yetiştirilen Tuzcu 31‒31 turuncu anacı üzerine aşılı 'Ortanique tangor' çeşidinin soğukta muhafazasına sıcak su ve kitosan uygulamalarının etkisinin araştırılmasıdır. Optimal derim olum zamanında derilen meyveler kontrol, su, sıcak su, kitosan, sıcak su+ kitosan uygulamaları yapıldıktan sonra soğuk hava deposunda 5±0,5 C'de ve %90±5 oransal nemde 3 ay süreyle depolanmıştır. Raf ömrü için, meyveler soğukta muhafazadan sonra 7 gün 20 °C'de %70±5 oransal nem koşullarında depoda bekletilmiştir. Muhafaza ve raf ömrü sırasında aylık olarak, ağırlık kayıbı oranı, görünüş, mantarsal ve fizyolojik bozulma oranları, yeşil kapsüllü meyve oranı, meyve kabuk rengi, meyve kabuk kalınlığı, usare oranı, usare pH'sı, suda çözünebilir toplam kuru madde miktarı (SÇKM), titre edilebilir asit miktarı (TEA), SÇKM/TEA oranı ve tat incelenmiştir.Bulgularımıza göre, muhafazanın 3. ayında ağırlık kayıplarının %10'un üzerine çıkması ve tüm uygulamalarda görünüş puanları kabul edilebilir sınırın altına inmesi nedeniyle farklı uygulamalar yapılan 'Ortanique tangor' meyvelerinin ekonomik açıdan pazarlanabilirlik özelliklerini kaybettikleri görülmüştür. Bununla birlikte, hiçbir uygulamada 'Ortanique tangor' meyvelerinin tat puanları muhafaza süresi sonunda bile kabul edilebilir seviyenin altına düşmemiştir. Kitosan uygulaması ağırlık kayıplarını önlemede sıcak su uygulamasından daha başarılı olmuştur. Muhafaza ve raf ömrü süresince tüm uygulamalarda mantarsal nedenlerle bozulan meyve miktarı %1-5 arasında olmuştur. Muhafaza süresi uzadıkça sıcak su ve sıcak su + kitosan uygulamalarında fizyolojik nedenlerle bozulan meyve miktarında aşırı artışlar olmuştur.Tüm kalite parametreleri birlikte değerlendirildiğinde; farklı uygulamalar yapılan Tuzcu 31‒31 turuncu anacı üzerine aşılı 'Ortanique tangor' çeşidi meyvelerininkalitelerinden bir şey kaybetmeden 5 C (±0,5) sıcaklık ve %90 (±5,0) oransal nem koşullarında 2 ay başarıyla muhafaza edilebileceği saptanmıştır. The aim of this study was to determine effects of hot water and chitosan treatments on cold storage performance of 'Ortanique tangor' variety grafted on Tuzcu 31-31 orange rootstock and grown in Dörtyol (Hatay). Fruits were harvested at optimum maturity and subjected to the following treatments: Control, water, chitosan, hot water, hot water + chitosan. Fruits were then kept at 5±0.5 C and 90±5% relative humidity for 3 months. In order to determine shelf life, fruits were kept at 20 ºC and 70±5% relative humidity for 7 days after cold storage. Percent weight loss, appearance, incidence of fungal decay and physiological disorders, percent green buttoned fruit, fruit peel color, fruit peel thickness, juice content, juice pH, total soluble solids (TSS), titratable acidity (TA), TSS/TA and taste were determined in a moth interval during storage and shelf life.Based on our findings, 'Ortanique tangor' fruits have lost their marketability characteristics in economic aspects. due to the weight losses exceeding 10% on 3rd month of storage and appearance scores dropping below acceptable limit in all treatments However, taste scores of 'Ortanique tangor' fruits did not drop below the acceptable level even at the end of storage period in any treatments. Chitosan treatment was more successful in preventing weight losses than hot water treatment. Percent decayed fruit was 1‒5% in all treatments in both storage and shelf life period. As storage period extended, percentage of fruits with physiological disorder increased excessively in hot water and hot water + chitosan treatments.When all quality parameters are assessed together, 'Ortanique tangor' fruits grafted on Tuzcu 31‒31 orange rootstock subject to different treatments can be successfully stored for 2 months under 5 C (±0,5) temperature and 90% (±5,0) relative humidity conditions without losing their quality.
Collections