Amik Ovası koşullarında sonbahar ve ilkbahar döneminde doğrudan tohum ekim yöntemiyle yetiştirilen kornişon tipi hıyarda toplam verim ve meyve sınıfları verimlerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma Mustafa Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı ve Hatay ili Kırıkhan ilçesi Kodallı köyünde bir çiftçiye ait olan arazide yürütülmüştür. Denemede bitki materyali olarak erkenci Polo F1 kornişon tipi turşuluk hıyar çeşidi kullanılmıştır. Yetiştiricilik açıkta, doğrudan tohum ekimi yöntemiyle 2013 yılında sonbahar ve 2014 yılında ilkbahar dönemi yetiştiriciliği şeklinde yapılmıştır. Derim el ile ve birer gün arayla gerçekleştirilmiştir. Hasadın yapıldığı gün meyveler boy uzunlukları ve ağırlıklarına göre sınıflandırılmıştır. Meyveler TSE'nin turşuluk hıyar standartlarına göre sınıflandırılmıştır. Tohum ekimi 150 x 40 cm aralıklarla tek sıralı yapılmıştır. Denemede meyvelerin hasada gelme süresi, meyve gruplarına göre bitki başına verim, meyve gruplarına göre bitki başına meyve sayısı, bitki başına toplam verim, bitki başına toplam meyve sayısı, 0+1 numara meyve toplamının dekara verimi, 2+3 numara meyve toplamının dekara verimi, dekara toplam verim, 0+1 numara meyve toplamının toplam verimdeki % oranı, 2+3 numara meyve toplamının toplam verimdeki % oranı, 0 numara meyvelerin 0+1 numara meyve toplamı içerisindeki % oranı, 2 numara meyvelerinin 2+3 numara meyve toplamı içerisindeki % oranı gibi özellikleri belirlenmiştir. Buna göre toplam verimde sonbahar dönemi yetiştiriciliğinde 1.155,8 kg/da ve ilkbahar dönemi yetiştiriciliğinde 1.918,8 kg/da ürün elde edilmiştir. Meyve sınıflarına göre verim ise, sonbahar dönemindeki yetiştiriciliğinde 0 ve 1 numaralı meyve verimi 287,1 kg/da, ilkbahar dönemi yetiştiriciliğinde 284,1 kg/da olarak hesaplanmıştır. 2 ve 3 numaralı meyve verimi sonbahar dönemi yetiştiriciliğinde 868,7 kg/da ürün elde edilirken, ilkbahar dönemi yetiştiriciliğinde 1.634,7 kg/da elde edilmiştir. TSE'nin meyve sınıflandırmasına göre pazar değeri bakımından yüksek fiyatlarla talep gören meyveler sırasıyla 0, 1, 2 numara olarak belirtilmekte, 3 numara meyveler büyüklükleri nedeniyle fazla istenmemektedir. Yürütülen bu çalışmada da sonbahar yetiştiriciliği, standartlara uygun meyve bakımından daha iyi sonuç vermiştir. This study was carried out in a field belonging to a farmer in Mustafa Kemal University, Graduate School of Natural and Applied Sciences, Department of Horticulture and Kodallı village of Kırıkhan district of Hatay. In the experiment, early Polo F1 gherkin type pickle cucumber was used as plant material. Cultivations was carried out in the form of autumn in 2013 and spring in 2014 by direct seed cultivation method. My skin was carried out manually and one day apart. On the day of harvest, fruits were classified according to their length and weight. Fruits are classified according to TSE's pickling cucumber standards. Seed sowing was done in single row at 150 x 40 cm intervals. In the experiment, fruit harvest time, yield per plant according to fruit groups, number of fruits per plant according to fruit groups, total yield per plant, total number of fruits per plant, yield of 0 + 1 fruit total per decare, yield of 2 + 3 fruit total per decare, total yield per decare, 0 + 1% of total fruit in total yield, 2 + 3% of total fruit in total yield, 0% of total fruit in 0 + 1 total fruit, 2% of total fruit in 2 + 3 fruit total ratio, such as. Accordingly, 1.155,8 kg / da in autumn cultivation and 1.918,8 kg / da in spring yield were obtained in total yield. According to fruit classes, yield of fruit number 0 and 1 in autumn cultivation was calculated as 287,1 kg / da and 284,1 kg / da in spring. Fruit yield 2 and 3 were obtained 868,7 kg / da in autumn cultivation and 1.634,7 kg / da in spring cultivation. According to TSE's fruit classification, fruits that are demanded with high prices in terms of market value are specified as number 0, 1, 2 respectively, number 3 fruits are not desired much because of their size. In this study, autumn cultivation yielded better results in terms of fruit in accordance with standards.
Collections