Malatya yöresinde yetiştirilen Hacıhaliloğlu kayısı çeşidinin beslenme durumunun yaprak analizleri ile belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Araştırma, Malatya ilinde 80 kayısı bahçesinden alınan Hacıhaliloğlu kayısı çeşidi yapraklarında beslenme durumunu ortaya koyan çalışmadır. Hacıhaliloğlu kayısı çeşidinin yoğunluklu olarak üretildiği ilçeler seçilerek bu ilçelerden 2018 yılı kayısı hasadından sonra Temmuz–Ağustos dönemlerinde yaprak örnekleri alınmıştır. Yaprak örneklerinde P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Mn, Zn, konsantrasyonları saptanmıştır. Yapılan analizler sonucunda ilçelere göre besin elementi düzeyleri belirlenmiş olup, DUNCAN istatistik testine göre ilçeler bazında element noksanlığı kıyaslanarak incelenmiştir. Bu doğrultuda Hacıhaliloğlu kayısı çeşidinde Malatya ilinde genel olarak, Cu ve Mg'un tüm ilçelerde yeterli düzeyde olduğu saptanmıştır. Örneklerin; %41,25'inde Ca'un yeterli, %58,75'inde kritik düzeyde olduğu, örneklerin %57,5'inde K'un yeterli, %42,5'inde kritik düzeyde bulunduğu, örneklerin %32,5'inde P'un yeterli, %46,25'inde kritik, %21,25'inde eksik düzeyde olduğu belirlenmiştir. Mikro elementlerden Fe'in örneklerin %48,75'inde yeterli, %6,25'inde eksik, %45'inde kritik düzeyde, Mg'un %100 yeterli; Mn'ın örneklerin %62,5'inde yeterli; %36,5'inde kritik, %25'eksik, %1,25 yüksek düzeyde, Zn'nun, örneklerin %7,5'inde çok yüksek, %15'inde yüksek, %77,5'inde yeterli düzeyde olduğu saptanmıştır. Yapılan korelasyon ve regresyon analizleri ile ilçeler arasında element noksanlığı veya toksisitesi ile ilgili kıyaslamalar yapılmıştır.Anahtar kelimeler: Kayısı, besin elementleri, hacıhaliloğlu, malatya, yaprak analizi The study was conducted to determine the nutritional status of leaves of Hacıhaliloğlu apricot varieties taken from 80 apricot orchards in Malatya province. The districts where Hacıhaliloğlu apricot varieties are produced intensively were selected and leaf samples were taken from these districts in July-August periods after the 2018 apricot harvest. P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Mn, Zn concentrations were determined in leaf samples. As a result of the analyzes, nutrient levels were determined according to districts and according to DUNCAN statistical test, element deficiencies were examined by comparing. In this respect, it is determined that Cu and Mg are sufficient in all samples of Hacıhaliloğlu apricot cultivar in Malatya province. In 41.25% of samples Ca was sufficient, in 58.75% critical leve. K was sufficient, in 57.5% of samples, and at critical level in 42.5% of samples. P was found to be sufficient in 32.5%, critical in 46.25% and deficient in 21.25%. of samples. Fe was sufficient in 48.75% of the samples, missing in 6.25%, critical in 45%. Mg was sufficient in 100% of samples. Mn was sufficient in 62.5%; critical in 36.5%, deficient in 25%, high 1.25% of the samples. Zn was very high in 7.5%, high in 15%, sufficient in 77.5% of samples. Correlation and regression analyzes were used to compare the element deficiencies or toxicity among the districts.Key words: Apricot, nutrition elements, hacıhaliloğlu, malatya, leaf analysis
Collections