Manisa-Akhisar Çamönü (Karasonya) bölgesi seralarında kışlık olarak yetiştirilen marul ve soğanda beslenme durumu, nitrat ve nitrit birikimi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, Akhisar Çamönü köyünde seralarda kışlık olarak yetiştirilen marul ve soğanda beslenme durumu, nitrat ve nitrit birikiminin etkisini araştırmak için yapılmıştır. Bu amaçla marul ve soğan yetiştiriciliği yapan 30 farklı seradan hasat öncesi ve sonrası toprak örneği, su örneği ve bitki örnekleri alınmıştır. Toprak, su ve bitki örneklerinin analiz sonuçları, sınır değerleri ile karşılaştırılarak değerleri belirlenmiştir. Toprak, su ve bitkinin beslenme durumu, nitrat ve nitrit birikimleri belirlenmeye çalışılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre toprak ve bitki isteğine uygun gübre kullanımlarında sorunlar olduğu belirlenmiştir. Toprakların büyük bölümünde besin elementleri yeterli miktarda bulunmuş fakat bitki örneklerinin analizlerinde N, P, K, Ca, Mg' da noksanlıklar olduğu tespit edilmiştir. Sulama suyu örneklerinin ise sulama suyu açısından uygun olduğu ve İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmeliğe uygun olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca marul ve soğan örneklerinde nitrat ve nitrit birikimi sınır değerlerinin çok altında tespit edilmiştir. This studywas carried out to research the effect of nitrate and nitrite accumulation on lettuce and onion grown during the winter period of the greenhouses in the village Akhisar Çamönü. For this purpose soil, water and plant samples were taken before and after harvesting from 30 different greenhouses. The result of the analysis on soil, water and plant samples were compared with the limit values and were specified. The accumulation of nitrate and nitrite in soil, water and plants have been determined.According to the results of research, it has been determined that there are problems in fertilizer usage that are suitable for soil and plants. Nutrient elements were found in sufficient amounts in most of the soils. However, major shortages of this element were found in the plant samples. It is determined that the water samples are suitable for the irrigation water and are in compliance with the Regulation on Water Intended for Human Consumption. In addition, nitrate and nitrite accumulation in lettuce and onion samples were found to be far below the limit values.
Collections