Büyüme dönemindeki oğlaklarda peynir altı suyu tozunun kullanım olanakları
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, sütten kesimden sonra yemlerine peynir altı suyu tozu (PAST) eklenen oğlakların büyüme ve gelişimleri üzerine, peynir altı suyu tozunun etkisi ve oğlak büyütme yemlerinde kullanılabilirliği araştırılmıştır. Çalışmada,süt sektöründe önemli bir sorun ve atık olarak görülen peynir altı suyunun, hayvan rasyonlarında kullanım olanağının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği Keçecilik ünitesinde, 2017 Mart ayında doğmuş ve 5 ay sonra sütten kesilmiş 24 dişi oğlak, çalışmada hayvan materyali olarak kullanılmıştır. 24 oğlak rasyon içeriğine göre üç gruba ayrılmıştır. Başlangıç ağırlıkları alınan oğlaklar her guruba homojen bir şekilde dağıtılmıştır. Bu gruplar, kontrol grubu, %5'lik ve %10'luk peynir altı suyu tozu eklenerek ve bu oranda oğlak büyütme yemleri azaltılarak oluşturulan rasyon uygulamalarının verildiği gruplardır. Denemeden elde edilen sonuçlara göre en iyi gelişme gözlenen gruplarda büyüme performansı parametreleri bakımından başlangıç ile son değerler arasındaki fark PAST %10 grubunda canlı ağırlık 2,57 kg, beden uzunluğu 6,25 cm; PAST %5 grubunda ise vücut kondisyon puanı 0,26 puan; cidago yüksekliği 6,06 cm, sırt yüksekliği 5,25 cm, sağrı yüksekliği 5,37 cm göğüs çevresi 6,75 cm; olarak belirlenmiştir. Kan parametrelerinde en iyi sonuçların gözlendiği gruplar ele alındığında; PAST %5 grubunda başlangıç ve son değerler arasındaki fark, glikozda 4,19 mg/dL, total proteinde 1,22 g/dL, albuminde 2,58 g/dL olarak bulunurken, PAST %10 grubunda trigliserit 32,54 mg/dL, üre 41,06 mg/dL ve kolesterol 58,53 mg/dL olarak belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, rasyona oğlak büyütme yemi yerine belirli oranda PAST ilavesinin, oğlakların büyüme ve gelişimi üzerine olumlu etki gösterdiği belirlenmiştir. Çalışma sonucunda oğlak büyütme döneminde verilecek rasyonda %5 oranda PAST ilavesi önerilmiştir. In this study, the effect of whey powder (WP) on the growth and development of the kids feed with whey powder added ratios after weaning and availability of using on growing feed was investigated. In the study, it is aimed to determine whey, which is seen as an important problem and waste in the dairy sector, to be used in animal rations. 24 kids, born in March 2017 and weaned after 5 months reared in Adnan Menderes University Agricultural Faculty Research and Application Farm were used as animal material in the study. 24 kids were divided into three groups according to the content of the ration. The beginning weights recorded kids were distributed homogeneously in each group. These groups were the control group, experiment groups which are formed by adding 5% and 10% whey powder to the ration removed with the same amount of feed. The difference between the initial and final values of the growth performance parameters in the groups with the best improvement according to the results obtained by the experiment were found to be 2.57 kg in body weight and 6.25 cm in body length in %10 WP group; while the body condition score was 0.26 point; wither height 6.06 cm, back height 5.25 cm, rump height 5.37 cm chest girth 6.75 cm; respectively in the 5% WP. When the groups in which the best results are observed in blood parameters are considered; In the 5% WP group, the difference between the initial and final values were found to be 4.19 mg/ dL in glucose, 1.22 g / dL in total protein and 2.58 g/dL in albumin, while triglyceride 32.54 mg/dL urea 41.06 mg/dL and cholesterol were determined to be 58.53 mg/dL respectively in WP 10% group. In the light of the results obtained, it has been determined that the addition of WP in a certain amount to the ration has a positive effect on the growth and development of the kids. As a result of the study, the addition of 5% WP was recommended in the ration to be given during the kid growing period.
Collections