Mısır tanesinde ham yağ analizi için NIR kalibrasyonu oluşturulması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada ülkemizde ilk defa farklı bölgelerde üretilen mısır tanesinin yağ seviyesinin belirlenmesinde NIR kalibrasyonu oluşturulması hedeflenmiştir. Bu amaçla, Türkiye'nin 7 ayrı bölgesinden toplam 320 mısır numunesi toplanmıştır. Öğütülmüş numunelerin her birinden spektralar toplanmıştır. Daha sonrasında Soxhlet-Henkel referans analizleri yapılan mısır numuneleri için kalibrasyon çalışmaları yürütülmüştür. Oluşturulan kalibrasyon sonucunda kalibrasyon setinin r=0.6853; r2= 0.4696 Standart Sapma =0.4917şeklinde değerleri alınmış, validasyon setinden ise r=0.5894; r2= 0.3474 Standart Sapma = 0.5142 değerleri elde edilmiştir. Kalibrasyon aralığı 1.966 olmuşken, validasyon aralığı 2.044 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak; bu çalışma ile Türkiye'nin 7 ayrı bölgesinde yetişen oldukça geniş bir ham yağ içeriği varyasyonuna sahip tane mısırlar için FT-NIR cihazında tatmin edici kalibrasyonlar şekillendirilebileceği gösterilmiştir. In this study, maize kernels produced in different regions of our country for the first time in NIR calibration for the determination of the oil level is targeted at the creation. For this purpose, totally 320 corn samples were obtained from 7 different regions of Turkey. After grinding, spectras were obtained from each samples. Then, samples were analyzed crude fat by Soxhlet-Henkel method. There was occured regression parameters that is r=0.6853; r2= 0.4696 Standart Deviation = 0.4917 for calibration sets and r=0.5894; r2= 0.3474 Standart Deviation = 0.5142 for validation sets. Also, the range of calibration sets was calculated as 1.966 and the range of validation sets was calculated as 2.044. In conclusion, the results were shown that there are some potentials for building a satisfactory crude fat calibration on corn grain samples which was obtained from seven different regions of Turkey.
Collections