Kışlık ara ürün olarak yetiştirilen bazı yem bitkisi türlerinin pamukta (Gossypium hirsutum L.) verim ve verim öğeleri üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma, 2016-2017 yıllarında Aydın ili, Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme arazilerinde, kışlık ara ürün yem bitkisini ve hasat zamanını belirleyerek yem verimiyle kalite özelliklerinin ortaya konması ve bu hasat zamanına bağlı olarak geleneksel olarak ya da toprak işlemesiz olarak pamuk ekildiğinde pamuk veriminin ve kalite özelliklerinin ne şekilde değişeceğinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, bölgede yaygın olarak kullanılan yaygın fiğ (Vicia sativa L.), yem bezelyesi (Pisum sativum L.), iskenderiye üçgülü (Trifolium alexandrinum L.) ve tek yıllık çim (Lolium multiflorum L.) kışlık ara ürün yem bitkisi üretiminde, kışlık ara ürün üretimi sonrası ana ürün pamuk (Gossypium hirsutum L.) bitkisi deneme materyali olarak seçilmiştir. Araştırmada farklı üç hasat zamanı uygulanmış, yem bitkilerinde yeşil ot verimi, kuru ot verimi, ADF (Asit Deterjan Lif), ADL (Asit Deterjan Lignin), NDF (Nötral Deterjan Lif), HPO (Ham Protein Oranı), HPV (Ham Protein verimi), NYD (Nispi Yem Değeri); pamukta ise bitki sayısı, koza sayısı ve kütlü pamuk verimi gibi özellikler incelenmiştir. En yüksek yeşil ot verimi 2299.0 kg/da ile yem bezelyesi uygulamasında tespit edilirken, en yüksek ham protein oranı %21.1 ile yaygın fiğ uygulamasında bulunmuştur. Ön bitki olarak kullanılan yem bitkisi türleri ve hasat zamanları, pamuğun bitki sayısına ve tek bitki verimine olumlu etki ederken, dekara kütlü verimi ve koza sayısına önemsiz bir azalmaya neden olduğu görülmüştür. This research, province of Aydin, 2016-2017 AdnanMenderes University, Faculty of Agriculture, the trial land, determining the appropriate intermediate forage crops and harvesting time to determine the quality of the feed efficiency and the harvesting time of this harvesting time depending on the traditional or soil cultivation of cotton yield and quality characteristics were determined in order to determine how the cotton properties will be changed. In the study, common vetch used in the region (Vicia sativa L.), forage pea (Pisum sativum L.), Berseem clover (Trifolium alexandrinum L.), single year grass (Lolium multiflorum L.), cotto ( Gossypium hirsutum L.) was selected as trial material. In the study, three different harvest times were applied, green grass yield, hay yield, Acid Detergent Fiber (ADF), Acid Detergent Lignin (ADL) Neutral Detergent Fiber ( NDF), Crude Protein Content (CPC), Crude Protein Yield (CPY) Relative Feed Value (RFV); In cotton, the number of plants, number of cocoons and mass yield properties were examined. The highest yield of green grass was determined in feed pea application with 2299.0 kg / da, while the highest crude protein ratio was found in common vetch with 21.1%. Forage crops and harvest times used as pre-plants have a positive effect on the number of plants and single plant yield while it has been shown to cause a slight decrease in the yield of decare and the number of cocoons.
Collections