Nane (mentha piperita) ekstraktı ve suyunun yumurtacı tavuklarda performans, yumurta kalite özellikleri, hematolojik ve biyokimyasal parametreler üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Antibiyotikler, büyüme hızını arttırmak, hastalıkların görülme sıklığını azaltmak veya kontrol etmek ya da bağışıklık tepkisini artırmak için kullanılmaktadır. Yakın geçmişte, ilaç direnciyle ve insan sağlığı ile ilgili önemli bir endişe ortaya çıktı. Antibiyotik direnci performans ve bağışıklık durumunu iyileştirmek için kanatlılarda kullanılabilecek alternatif ürünlerin aranmasına ve araştırılmasına yol açmıştır. Bu çalışma, sırasıyla yem ve içme suyuna nane yağı ve nane suyu içeren nane özütünün yumurtacı tavukların performansı ve bağışıklık parametreleri üzerindeki etkisini değerlendirmek üzere tasarlanmıştır. Toplam 252 Bobcock yumurtacı tavuk 7 gruba bölündü ve her grup her biri 9 tavuk içermek üzere 4 alt gruba bölündü. Grup A kontrol grubu olarak, diğer gruplar ise deneme grupları olarak ayrıldı. Grup A, Temel rasyona herhangi bir ilave yapılmadan beslendi. Grup B, C ve D'ye, 50, 100 ve 200 mg / kg yemde nane yağı ilave edilen diyetler sunulurken, E, F ve G gruplarının içme suyuna aynı miktarda nane suyu ilave edildi. Tavuklarda ışıklandırma rejimi olarak 16 saatlik aydınlık ve 8 saatlik karanlık uygulandı. Su ve yem ad-libitum olarak sunuldu. Kandaki antikor düzeyini belirlemek için çalışma başlangıcında tavuklar New Castle virüsüne karşı aşılanmıştır. Vücut ağırlıklarını belirlemek için tavuklar çalışma başlangıcında ve sonunda tek tek tartıldı. Yem tüketimi haftalık olarak ölçüldü. Üretilen yumurtalar günlük olarak kaydedildi ve haftalık ortalama yumurta verimi hesaplandı. Yumurtalar haftanın her günü tartıldı. Her gruptan deneyin başında, ortasında ve sonunda rasgele üç yumurta toplandı ve yumurta ağırlığı, yumurta sarısının renk endeksi, kabuk kırılma mukavemeti, ve Haugh Birimi parametreleri için analiz edildi. Yumurta kolesterol düzeyinin belirlenmesi için deneme sonunda alınan yumurta sarısı örnekleri kullanılmıştır. Depolama süresinin yumurta kalitesine etkisini belirlemek amacıyla, Denemenin sonunda, her gruptan her bir süre için 12'şer adet yumurta toplandı ve yumurta kalite özellikleri için 0, 15 ve 30 gün boyunca 4°C'de depolandıktan sonra yumurtalarda kalite analizi yapıldı. Çalışmanın sonunda her gruptan üç tavuk seçildi ve kalpten kan örnekleri toplandı. Sitratlı kanlarda, Tam kan sayımı yapılırken, kan serumunda Glikoz, kolesterol, HDL, LDL, toplam protein, AST, ALT, Ca ve P analizleri yapıldı. Serumda ayrıca ND virusuna karşı oluşan immun yanıtı belirlemek için IgG seviyesi belirlendi. Çalışma sonuçları göstermiştir ki, canlı ağırlık, ortalama haftalık yumurta ağırlığı, ortalama haftalık yumurta kütlesi, yumurta verimi, günlük yem tüketimi açısından gruplar arasında anlamlı olmayan farklılık belirlendi. Kontrol grubuna kıyasla grup C ve D FCR açısından 8. Haftada anlamlı derecede daha iyi ve grup G ve F daha düşük bulundu. Yumurta kalitesi özellikleri ise etkilenmemiştir. Haugh birimi açısından gruplar arasında bir fark görülmemiş ancak zamana bağlı olarak A,E ve F gruplarında belirgin bir düşüş eğilimi gözlenmiştir. Benzer şekilde 0, 15 ve 30 gün boyunca 4 ° C'de depolama sırasında yumurta kalitesi özelliklerinde anlamlı farklılıklar göstermemiştir. Hematolojk parametreler ve biyokimyasal parametreler bakımından gruplar arasında istatistik açıdan anlamlı farklılıklar görülmemiştir. Sonuç olarak rasyonlara nane yağı ve suyu ilavesinin deneme gruplarında FCR (YYO) (8. hafta) daha iyi etki göstermiş olduğu ve bunun yanında diğer parametreler üzerinde herhangi bir etki göstermediği sonucuna varılmıştır. Genel olarak nane yağı ve suyunun benzer sonuçlar veriyor olması suyun yağı ile benzer potansiyelini açıklamaktadır. Nane suyunun yağı ile birlikte potansiyelini araştırmak için çoklu doz seviyeleri ile daha uzun süreli ve daha ayrıntılı çalışmaların yapılmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Antibiotics are used to improve growth rate, to minimize or control the incidence of diseases and/ or increase the immune response. In the recent past a great concern regarding drug resistance has become an issuecame in light which has a major impact on human health. Resistance to antibiotics has launched a search and exploration for alternative products which can be used in poultry to improve performance and immune status. The present study has been designed to evaluate the effect of Menta extract having essential oils and Menta juice in feed and drinking water respectively, on the performance and immune parameters of laying hens. A total of 252 Hyline laying hens have been divided into 7 groups and each group has been divided into 4 subgroups having 9 hens in each. Group A served as a control while the other 6 groups were treatments groups. Group A was fed a Basic Diet without any supplementation. Group B, C and D were offered diets supplemented with Menta extract at 50, 100 and 200 mg/kg of feed while groups E, F and G had the same dose of Menta juice in drinking water. Lighting schedule of 16 hours of light and 8 hours of darkness was followed. Water and feed was offered ad libitum. The poultry were vaccinated against New Castle virus at the start of the trial for antibody determination in blood. The body weights were recorded at the start and end of the experiment. Feed intake was measured weekly. Eggs produced were recorded daily and weekly average egg production was calculated. Eggs were weighed one day per week. Three eggs from each replicate were collected randomly at the start, mid and end of trial and analyzed for egg quality parameters like egg weight, egg shell thickness, color index of the yolk, Haugh Unit and egg cholesterol level. At the end of the trial 3 eggs were collected from each replicate and analysed for internal egg quality traits while in storage at 0, 15 and 30 days at 4C. At the end of the trial three birds from each replicate were selected and blood samples were collected from their hearts. Complete blood cell count, Lymphocyte, monocyte, blood Glucose, cholesterol, HDL, LDL, total protein, liver enzymes like AST, ALT and blood Ca-P level were analyzed. Serum anti-ND antibody titer was determined. The results of the study showed non-significant difference in all the groups for all body weight, mean weekly egg weight, mean weekly egg mass, egg production, feed intake while FCR was observed significantly better in group C and D and lower in group G and F as compared with the control group during 8th week. Regarding egg quality traits egg shell breaking strength remained unaffected, yolk color index and haugh unit also showed no difference between all the groups and similarly no effect was seen on internal egg quality traits during storage at 40C for 0, 15 and 30 days. Hematological parameters and biochemical parameters were not affected by mentha oil and mentha juice supplementation. It is concluded that Menta oil and juice supplementation had shown a better effect on FCR during 8th week while other parameters remained unaffected. It has been observed that generally Menta oil and juice exhibited similar results which explain the similar potential of juice with oil. Further detailed studies are suggested to be conducted with multiple dose levels and for longer duration to investigate and explore the potential of Menta juice and oil.
Collections