Afyonkarahisar ilinden toplanan çiğ sütlerde kinolon grubu antibiyotik kalinti varliğinin araştirilmasi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Hayvanlarda tedavi edici, koruyucu ve benzeri amaçlarla kullanılan antibiyotikler bu hayvanlardan elde edilen gıdalarda kalıntı bırakabilmektedir. Antibiyotik kalıntıları bakımından çiğ süt yüksek risk içermektedir. Böyle gıdaların insanlar tarafından tüketimi ise ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bu çalışmada; Afyonkarahisar ilinden toplanan 80 çiğ süt örneği kinolon grubu antibiyotik kalıntı varlığı bakımından ELISA yöntemiyle analiz edildi. Yapılan analizler neticesinde 70 örneğin kinolon grubu antibiyotik kalıntısı içermediği, 10 örneğin ise maksimum kalıntı limitinin altında kinolon antibiyotik kalıntısı içerdiği tespit edildi. Sonuç olarak, çiğ sütlerde saptanan değerlerin düşük olmasının antibiyotik verilmiş hayvanlardan gerekli arınma süresi geçtikten sonra sütlerin tüketime verildiği şeklinde değerlendirildi.Anahtar Kelimeler: Antibiyotik, kinolon, kalıntı, süt, Afyonkarahisar Antibiotics usage for treating, protective, and similar purposes of animals may cause residue in foods of animal origin. Raw milk has high risk in terms of antibiotics residue. The consumption of such foods can cause serious health problems in human. In this research, 80 raw milk samples were collected from Afyonkarahisar city and analyzed for quinolone antibiotics by means of ELISA. The result of analyses showed that 70 samples did not contain quinolone residue and 10 samples contained low level of residue which is less than acceptable maximum residue limits. In conclusion, low level of residue in raw milk showed that milk is offered for human consumption with taking it into consideration of withdrawal time.Key words: Antibiotic, quinolone, residue, milk, Afyonkarahisar
Collections