Farklı erken dönem partikül yemlerin çipura (Ssparus aurata, L. 1758) larvası gelişimi üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Ekonomik değere sahip çipuraların, üretim protokollerinde canlı yem ve bunu takiben mikropartikül yemler önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle larval dönemde canlı yemin üretilmesi ve canlıya sunulması büyük iş gücü gerektirmektedir. Bu sebeple, bu çalışmada üç farklı besin içeriğine sahip mikropartikül yem ile beslenen çipura larvalarında gelişim, iskelet deformasyonu ve histolojik etkilerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 3 farklı besin içeriğine sahip TY1, TY2 ve TY3 ile birlikte kontrol grubu kullanılmıştır. Yapılan değerlendirmeler ışığında en iyi boyca mutlak büyüme 65. günde 16,1 mm ile TY2 deneme grubunda olmuştur. Bunu kontrol grubu (15,88 mm), K-TY grubu (15,46 mm) ve TY3. grubu (15,17 mm) izlemiştir. Çipura larvalarında meydana gelen deformasyonları tespit edebilmek için 1963 adet örnekte analiz yapılmıştır. Ortaya çıkan sonuçlar doğrultusunda 628 adet larvada 14 ayrı tipte 1282 adet deformasyon tespit edilmiştir. En yüksek orana sahip iskelet deformasyonu %39 ile K-TY grubunda olurken, en az deformasyon oranına %27,60 ile TY2 grubunda rastlanmıştır. Tüm deneme gruplarında histolojik incelemede solungaç ve bağırsak dokularında dejenerasyon görülmemiş olup yalnızca TY3 grubunda karaciğer dokularında yağlanma gözlenmiştir. Tüm bu veriler ışığında TY2 grubu en yüksek protein değerine sahip yem ile 0-10 gün canlı yem, 10. günden itibaren 100 μm boyuttaki toz yem ile üretim protokolünde kullanılabilir olduğu ortaya konulmuş ve erken sörvaj ile ilgili önemli bir gelişim kaydedilmiştir. Live food and microdiet have an important role in rearing protocols of economic protocols for production of sea bream as an economic valued fish. Especially, in the larval period, live food production food and introduction to the larvae it to life requires great labor force. Therefore, in this study, it was aimed to determine the development, skeletal deformation and histological effects of sea bream (Sparus aurata) larvae fed with microparticle feed with three different nutrient contents. In this study, the control group was used together with the feed with 3 different nutrient contents; TY1, TY2 and TY3. In the light of the evaluations made, the absolute growth in the best length was in the group TY2 with 16.1 mm on the 65th day. The control group (15,88 mm), group TY1 (15,46 mm) and group TY3 (15,17 mm) followed this. 1963 samples were analyzed in order to detect deformations occurring in bream larvae. According to the results, there were 1282 deformations in 14 different types in 628 larvae. The most considerable skeletal deformation was found in the control group with %39 and the least deformation was found in the group TY2 with %27,60. Histological examination revealed no degeneration in the gill and intestinal tissues in all experimental groups whilst lipidosis was detected in liver tissue in group TY3, According to obtained data, TY2 group has been found to be used between 0 and 10th days after hatching of live feed with feed with the highest protein value, and with microdiet with 100 μm size from the 10th day.
Collections