Retinol ve retinol esterlerinin yumurtacı bıldırcınlarda performans ve yumurta kalite özellikleri ile serum ve yumurta vitamin a düzeyleri üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma bıldırcın rasyonlarına retinol ve retinol esterleri ilavesinin performans ve yumurta kalite özellikleri ile serum ve yumurta vitamin A düzeyleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı.Araştırmada 8 haftalık yaşta 200 dişi ve 100 erkek toplam 300 adet Japon bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) kullanıldı. Bıldırcınlar her birinde 60 adet bulunan 1 kontrol ve 4 deneme grubuna ayrıldı. Kontrol grubu, retinol ve karoten bulunmayan vitamin premiksi içeren temel rasyonla beslendi. Deneme gruplarının rasyonları ise temel rasyona ilaveten 3300 İÜ/kg düzeyinde retinol ve retinol esterleri [retinil asetat (R-asetat), retinil palmitat (R-palmitat) ve retinil propiyonat (R-propiyonat)] içerecek şekilde oluşturuldu. Araştırma 8 haftada tamamlandı.Araştırmada retinol ve retinol esterleri ilaveli tüm deneme grupları arasında başlangıç ve son canlı ağırlıklar, yem tüketim değerleri, yumurta ağırlıkları, 8. haftadaki yumurta sarı renk indeksi dışında 4. ve 8. haftalardaki yumurta dış ve iç kalite özelliklerinin değişmediği belirlendi (p>0.05). Araştırma süresince ortalama yumurta verimlerinin, deneme gruplarında kontrol grubuna göre daha fazla olduğu (p<0,01) tespit edildi. Yemden yararlanma oranının araştırmanın tamamında tüm deneme gruplarında kontrol grubuna göre olumlu etkilendiği belirlendi (p<0,01). Serumda β-karoten (p<0,001) ve malondialdehit (MDA; p<0.01) düzeyleri tüm deneme gruplarında azalırken, retinol düzeyinin aynı gruplarda arttığı (p<0,001) belirlendi. Serum antioksidan aktivite (AOA) düzeyi ise R-palmitat ve R-propiyonat gruplarında kontrol, retinol ve R-asetat gruplarına göre arttığı belirlendi (p<0,001).Araştırmanın 4. ve 8. haftalarında yumurta sarısı karoten düzeyi değişmezken (p>0.05), yumurta sarısı retinol düzeyinin R-palmitat ve R-asetat gruplarında kontrol ve R-propiyonat gruplarına göre arttığı (p<0,001) belirlendi. Yumurta sarısı MDA düzeyinin ise depolamanın 8., 15. ve 30. günlerinde kontrol grubuna göre deneme gruplarında azaldığı tespit edildi (p<0,05).Sonuç olarak, yumurtacı bıldırcın rasyonlarına retinol ve retinol esterleri ilave edilmesinin bazı performans ve kalite özellikleri üzerine olumlu etki gösterdiği, serumda ve yumurtada lipid oksidasyonunu önleyici etkisinin olduğu, ancak rasyona ilave edilen retinol esterinin farklılığının serum ve yumurta vitamin A düzeyinde farklı etkiler oluşturduğu ve yumurta vitamin A düzeyini artırmak için rasyona R-palmitat veya R-asetat ilavesinin daha uygun olabileceği kanaatine varıldı.Anahtar sözcükler: Retinol, retinol esterleri, performans, yumurta kalitesi, yumurtacı bıldırcın Effects of Retinol and Retinol Esters on Performance, Egg Quality Traits and Vitamin A Levels in Serum and Egg of Laying QuailsThis study was conducted to determine the effects of retinol and retinol esters supplementations in laying quail diet on performance and egg quality parameters as well as vitamin A levels in serum and egg.In the study, a total of 300 Japanese quails (200 females and 100 males; Coturnix coturnix japonica) aged 8 eight weeks old were used. They were divided into one control group and four treatment groups, each consisting of 60 quails. The control group was fed with basal diet containing vitamin premix without retinol and carotene. The diets of the treatment groups were formulated to provide dietary supplementation of retinol and retinol esters [as retinyl acetate (R-acetate), retinyl palmitate (R-palmitate) and retinyl propionate (R-propionate), 3300 IU/kg]. The experiment was conducted for eight weeks. The results of the study showed that there were no changes in experimental groups in terms of initial and final body weight, feed intake, egg weight, egg external and internal quality parameters in the 4th and 8th weeks except egg yolk color index in the 8th week (p>0.05). Egg production in all experimental groups during the whole research was higher than those in control group (p<0,01). Feed conversion ratio in all experimental groups was lower than those in control group during the whole research (p<0,01). In this study, serum β-carotene and malondialdehyde (MDA; p<0.01) levels were decreased in all experimental groups, whereas serum retinol level was increased (p<0,001) in the same groups. Serum antioxidant activity (AOA) level in R-palmitate and R-propionate groups was higher than those in control, retinol and R-acetate groups (p<0,001). In the 4th and 8th weeks of this study, no significant difference was found among the groups in terms of the egg yolk carotene level (p>0.05). Yolk retinol level in R-palmitate and R-acetate groups was higher than those in control and R-propionate groups (p<0,001).Egg yolk MDA level in experimental groups was lower than those in control group on day 8th, 15th and 30rd of storage (p<0,05). In conclusion, it was considered that retinol and retinol esters supplementation into laying quail's diets had positive effects on some performance and quality traits, these supplements had a preventive effect on lipid oxidation in serum and egg, however the discrepancies in retinol ester supplemented to diet had different effects on vitamin A level in serum and egg and supplementation of R-palmitate and R-acetate into the diet might be more effective to increase vitamin A level in egg.Key words: Retinol, retinol esters, performance, egg quality, laying quail
Collections