Yerfıstığında farklı su düzeyi uygulamalarının verim ve kalite özelliklerine etkilerinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma 2017 yılında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde, Biyosistem Mühendisliği Bölümü araştırma alanında kurulmuştur. Anılan çiftlik Büyük Menderes Ovasının güneyinde yer almaktadır. Çalışmada, bölgede yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan NC-7 yerfıstığı çeşidi kullanılmıştır. Denemenin yürütüldüğü bölgenin toprakları orta bünyeli olup, su tutma kapasitesi yüksektir. Araştırma, yerfıstığında farklı su düzeyi uygulamalarının verim, verim ve kalite özellikleri üzerine etkisini incelemek amacıyla tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü ve 5 su düzeyi ile kurulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre, farklı su düzeyi uygulamaları verim, bazı verim özellikleri üzerine etkili olmuş, kalite özelliklerine ise etkili bulunmamıştır. En yüksek ve en düşük verim sırasıyla 604,2 kg/da ile S5 ve 75,7 kg/da ile S1 konularından alınmıştır. Çalışmada, mevsimlik bitki su tüketimleri ise 1078,2 mm ile 214,5 mm arasında değişmiştir. This experiment was carried out in 2017 at Aydın Adnan Menderes University, Agricultural Faculty Research Farm, Biosystem Engineering Department research area. The farm is located in Southern part on the plain. In this experiment, NC-7 peanut variety which is widely grown in the region has been used. Soils of the experiment area is Clay-Loam and available water used capacity is high. The experiment was designed and carried out as the randomized plot design with three replications and five irrigation levels in order to determine the effect of irrigation on yield, yield components and quality characteristics of NC-7 peanut variety. Acording to the results, irrigation levels have significant effect on yield and yield components but no significant effect on quality charecteristics. The highest and lovest yield was found 604,2 kg/da in S5 treatment and 75,7 kg/da in S1 treatment respectively. Meanwhile, seasonal crop water consumption has ranged between 1078,2 mm and 214,5 mm.
Collections