Aydın ve Mardin illerinde yaşayan bireylerin beslenme durumlarının ve bazı biyokimyasal bulguların değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Mardin Devlet Hastanesi beslenme ve diyet polikliniğine kilo kontrolü için başvuran 172 bireyle yürütülmüştür. Çalışmanın amacı; ülkemizin farklı coğrafi bölgelerin de bulunan Aydın ve Mardin ilinde yaşayan bireylerin beslenme durumunun ve alışkanlıklarının değerlendirilmesidir. Çalışmada bireyler Aydın ve Mardin'de yaşayan bireyler şeklinde iki gruba ayrılmış ve karşılaştırılmıştır. Bireylerin genel bilgileri, sağlık bilgileri, beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite durumu ve diyet uygulama durumuna ilişkin anket formu uygulanmıştır. Araştırmada veriler çözümlenirken SPSS 24 paket programı kullanılmıştır. Veriler değerlendirilirken Shapiro Wilks, Kolmogrov Smirnov, Mann Whitney U, One- Way ANOVA, Kruskall Wallis, Tukey, Games-Howell, Mann Whitney U, Pearson Ki- Kare, Fisher Freeman Halton testleri uygulanmıştır. P<0,05 düzeyi anlamlı kabul edilmektedir. Bireylerin yaş ortalaması Mardin'de erkeklerin 35,88 ±12,6, kadınların 37.41 ±12.9; Aydın'da erkeklerin 36.39±12,4, kadınların 39.56±14.5 yıldır. Mardin'de bireylerin %31,4'nün ortalama beden indeksi(BKİ)(kg/m2) 25-29,9, Aydın'daki bireylerin %53,5'i 30-34,9 kg/m2 olarak bulunmuştur. Çalışmaya katılan bireylerin %11,6'sının ise morbid obez olduğu saptanmıştır. Bireylerin yalnızca %7,5'i yeterli ve dengeli beslendiklerini düşünmektedir. Çalışmada Mardin'de erkeklerin %43,9'i, kadınların %54,4'ü öğle yemeğini atladıklarını; Aydın'da kadınların %47,7'si akşam yemeğini, erkeklerin ise %51,9'u kahvaltıyı atladıkları saptanmıştır. Mardin'deki bireylerin %60,4'ü günlük hayatta ayçiçek yağı, Aydın'daki bireylerin ise %59,3'u zeytinyağı kullandıklarını bildirmişlerdir. Mardin'deki bireylerin BKİ değerleri ile toplam kolesterol, LDL-K, TG ve günlük ekmek tüketimleri arasında pozitif korelasyon, açlık glukoz ve HDL-K değerleri ile BKİ arasında negatif korelasyon; Aydın'daki bireylerin ise BKİ değerleri ile toplam kolesterol, HDL-K, LDL-K, TG ve günlük ekmek tüketimleri arasında negatif korelasyon, açlık glukoz değerleri ile BKİ arasında negatif korelasyon söz konusudur. İki şehirdeki dağılımılar benzer olmakla birlikte BKİ ve yaş arasında gruplar arasında anlamlı ilişki vardır (p<0,05). Sonuç olarak beslenme alışkanlığı ve beslenme durumu sosyoekonomik, coğrafi koşullar, kültürel etmenler, cinsiyet, eğitim durumu, medeni durum gibi birçok faktörden etkilenmektedir. Bu sebeple beslenme konusunda yapılacak olan plan ve politikalar toplumun çeşitli özelliklerine cevap verecek nitelikte olmalı ve geliştirilmelidir. This study was carried out with 172 individuals who applied to Aydın Adnan Menderes University Hospital and Mardin State Hospital nutrition and diet polyclinic for weight control. The aim of the study; assessment of the nutritional status and habits of individuals living in Aydın and Mardin provinces in different geographical regions of our country. Work on individuals as individuals in Aydın and Mardin divided into two groups and compared. A survey about the general information, health information, nutrition habits, physical activity status and diet application status of the individuals was applied. The SPSS 24 package program was used to analyze the data in the study. When the data were evaluated, Shapiro Wilks, Kolmogrov Smirnov, Mann Whitney U, One- Way ANOVA, Kruskall Wallis, Tukey, Games-Howell, Mann Whitney U, Pearson Ki- Kare, Fisher Freeman Halton test were applied. P <0.05 was considered significant. The average age of the individuals is 35,88 ± 12,6 for males and 37,41 ± 12,9 for females in Mardin; In Aydın, 36.39 ± 12.4 for males and 39.56 ± 14.5 years for females. The mean body mass index (BMI) of 31.4% of individuals in Mardin (kg / m2) was 25-29.9; 53.5% of the individuals in Aydın were found to be 30-34.9 kg / m2. It was determined that 11.6% of the individuals participating in the study were morbid obese. Only 7.5% of individuals considered that they were adequate and balanced diet. In the study, 43.9% of men and 54.4% of women in Mardin have missed lunch; In Aydın, 47.7% of the women had dinner and 51.9% of the men had breakfast. 60,4% of the individuals in Mardin reported that they use sunflower oil in daily life and 59,3% of the individuals in Aydın use olive oil. A positive correlation was found between the BMI values of the individuals in Mardin and total cholesterol, LDL-C, TG and daily bread consumption. There is a negative correlation between fasting glucose and HDL-C values and BMI. Individuals in Aydın have a negative correlation between BMI values and total cholesterol, HDL-C, LDL-C, TG and daily bread consumption but there is a negative correlation between fasting glucose values and BMI. There is a significant relationship between BMI and age groups (p <0,05), with distributions similar in both cities. As a result, nutrition habits and nutritional status are influenced by many factors such as socio-economic, geographical conditions, cultural factors, gender, educational status, marital status. Therefore the plans which will be held on nutrition and policies should be capable of responding to various aspects of society and should be developed
Collections