Sıcak stresi altında yetiştirilen bıldırcınların rasyonlarına bitkisel ekstrakt karışımı ilavesinin büyüme performansı ve et kalitesi üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Araştırma, sıcak stresi etkisinde beslenen bıldırcınların rasyonlarına bitkisel ekstrakt katkısının besi performansı, karkas randımanı, et kalitesi ve raf ömrüne olan etkileri belirlenmesi amacıyla düzenlenmiştir. Çalışmada toplam 384 adet günlük Japon bıldırcın civcivi (Coturnix coturnix Japonica) kullanılmıştır. Civcivler 2x2 faktöriyel deneme düzenine göre farklı sıcaklık (optimal ve 35 ̊C) ve bitkisel ekstrakt katkı düzeylerinin (0-100 mg/kg) olası etkilerinin inceleneceği 4 deneme grubuna rastgele dağıtılmıştır. Her bir deneme grubu kendi içinde 8 alt gruba ayrılmış ve her bir bölmede 12 adet civciv, yetiştirme kafeslerinde barındırılmıştır. Etlik bıldırcınların beslenmesinde NRC (1994) değerleri dikkate alınmış ve buna göre; civciv başlangıç (2900 kkal/kg ve %24 ham protein; 0-14. günlerde) ve büyütme (2900 kkal/kg ve %22 ham protein; 15-42. günlerde) rasyonları hazırlanmıştır. Çalışma süresince haftalık olarak bıldırcınlar, canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı ve yaşama gücü oranı belirlenmiştir. Denemenin 28. ve 42. günlerinde hayvanlar kesilerek (toplam 96 adet) bazı karkas (sıcak ve soğuk karkas ağırlığı, karkas randımanı) ve et kalite özellikleri (et rengi, su tutma kapasitesi, raf ömrü) açısından incelenmiştir. Çalışmada bıldırcın rasyonlarına bitkisel ekstrakt katkısının incelenen parametreler üzerine herhangi bir etkisi gözlenmemiştir. Sonuç olarak sıcak stres koşulları altında yetiştirilen bıldırcın rasyonlarına bitkisel ekstrakt ilavesi, bu çalışmada ele alınan parametreler açısından yararlı bir uygulama olmamıştır. The research was conducted to determine the effects of dietary plant extract addition onfattening performance, carcass yield, and meat quality in quails reared under heat stressconditions. The trial was conducted at Adnan Menderes University Veterinary Faculty PoultryResearch and Application Unit. A total of 384 mixed sex Japanese quail chicks (Coturnixcoturnix japonica) were used in the study. The chicks were randomly distributed in 4experimental groups to examine the possible effects of different temperature and plant extractlevels (0-100 mg / kg) according to the 2x2 factorial design. Each experimental group wasdivided into 8 replicates and 12 chickens were housed in each pen. Nutrient RecommendationCouncil (NRC, 1994) values were used for starter (2900 kcal/kg and 24% crude protein ondays 0-14) and grower (2900 kcal/kg and 22% crude protein on days 15-42) phase of quails.In the study, quails were investigated in terms of body weight, body weight gain, feedconsumption, feed conversion ratio and vitality. Some of the carcass (hot and cold carcassweight, carcass yield) and meat quality characteristics (meat colour, water retention capacityand shelf life) were obtained by slaughtering of animals (total of 96) on 28th and 42nd days ofthe experiment. At the end of the study no significant effect of dietary herbal extract additionwas seen in treatments. As a result, dietary plant extract addition was not a useful applicationfor the quails raised under heat stress conditions for this study.
Collections