Ege Bölgesi`ndeki kanatlı işletmelerinde Avian hepatitis E virus enfeksiyonunun serolojik olarak araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Avian Hepatitis E virusu (aHEV) tavuklarda büyük karaciğer ve dalak hastalığına (Hepatit-splenomegali sendromu) neden olmaktadır. Bu enfeksiyon, kanatlı endüstrisinde yumurta üretimindeki şiddetli bir düşüş ve tavuklardaki yüksek ölüm oranları nedeniyle ciddi bir ekonomik etkiye sahiptir. Enfeksiyon 2000'li yılların başından itibaren dünyada tanınmaya ve araştırılmaya başlandığı için, hakkındaki bilgiler sınırlı kalmaktadır. Türkiye'deki kanatlı işletmelerinde de zaman zaman aHEV enfeksiyonunun benzer bulgularına rastlanmasına rağmen enfeksiyonunun varlığına veya epizootiyolojik durumuna yönelik bir rapor henüz bulunmamaktadır. Bu çalışma, bilindiği kadarıyla, Türkiye'de kanatlı işletmelerinde aHEV enfeksiyonun varlığının ve yaygınlığının araştırılması amacıyla hazırlanan ilk bilimsel rapordur. Bu çalışmada, Aydın, Manisa, Muğla, İzmir, Uşak ve Denizli illerindeki tavukçuluk işeltmelerinden alınan 948 broiler damızlık, 490 broiler, 20 yumurtacı damızlık ve 363 yumurtacı olmak üzere toplam 1821 adet kanatlıdan alınan serum örneği ticari BLS Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA) (The Big Liver and Spleen Disease Antibody test Kit®, BioChek, Berkshire, UK) kullanılarak anti aHEV antikorlarının varlığı yönünden test edildi.Çalışma sonucunda tüm tavukların %7,80'inde (142/1821) seropozitiflik saptanmıştır. Seropozitiflik oranları broiler tavuklarda %5,31 (26/490), broiler damızlık tavuklarda %5,38 (51/948), yumurtacı tavuklarda %17,91 (65/363), yumurtacı damızlık tavuklarda ise %0,00 (0/20) olarak tespit edilmiştir. Kanatlı HEV enfeksiyonu her ne kadar literatürlerde broiler damızlık ve yumurtacı tavukların hastalığı olarak geçse de; bu çalışma ile Ege Bölgesi'ndeki broilerlerde de yüksek seropozitiflik saptanmıştır. Yaş artışı ile birlikte seropozitiflik oranlarının da arttığı görülmüştür. Avian Hepatitis E Virus causes Big Liver and Spleen Disease (Hepatitis -splenomegaly syndrome) in poultry. This infection has a serious economic impact in poultry industry as a result of a severe drop in egg production and elevated mortality rates in chickens. Although the infection has been recognized and studied in the world since the early 2000s, there is not much information about the disease. AHEV infection is occasionally encountered in the field with similar findings and samples sent for diagnosis to laboratories, there is not any substantial information about the presence and prevalence of the infection or any epizootiologic report. This research, as far as known, is the first scientific report on the presence and prevalence of aHEV infection in poultry industry in Turkey. In this study, 1821 serum samples from 948 broiler breeder, 490 broiler, 20 layer breeder and 363 layer, in Aydın, Manisa, Muğla, İzmir, Uşak and Denizli, were screened for the presence of anti aHEV antibodies by using a commercial BLS Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA) The Big Liver and Spleen Disease Antibody Test Kit (BioChek, Berkshire, UK).As a result of the study, 7.80% (142/1821) seropositivity was detected in all the chicken. Seropositivity rates were found as 5.31% (26/490) in broiler chickens, 5.38% (51/948) in broiler breeders, 17.91% (65/363)) in layers and 0.00% (0/20) in layer breeders. Although poultry HEV infection is reported as a disease of broiler breeder and layers in the literature; in this study, high seropositivity was detected also in broiler chickens in Aegean Region. The seroprevalence was also increased with increasing age range. The increase of seropositivity was observed along with age increase.
Collections