İş çekicilikleri, iş tatmini ve işte kalma niyeti ilişkisi: Herzberg temelli yaklaşım
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırmanın amacı, zincir restoran işletmeleri ile tek şubeli restoran işletmelerinde çalışanların, işte çalışma motivasyonlarını, bu motivasyonların iş tatminine ve işte kalma niyetine etkilerini belirlemektir. Bunun yanında, iki farklı restoran türünde çalışan bireylerin, motivasyonları, iş tatminleri ve işte kalma niyetleri arasında herhangi bir farklılığın olup olmadığını tespit etmektir. Araştırma Kuşadası şehir merkezinde yer alan restoran çalışanlarını kapsamaktadır. Veri toplamada anket tekniği kullanılmış ve 390 adet analize uygun veri elde edilmiştir. Bu araştırma, restoran işletmelerindeki yüksek çalışan devrinin önüne geçme ve çalışanların iş tatminlerini yükselten etkenleri tespit etme açısından önemli olduğu düşünülmektedir. Araştırma sonuçları göz önüne alındığında, işletme yönetim politikaları ve yönetici ilişkileri ile çalışma koşullarının iyi olması, restoran çalışanlarının tatmin sevilerinde artışa neden olduğu ortaya çıkmıştır. The aim of this study is to determine the job attractiveness, their effects to job satisfaction and intention to stay in both multi branch and one branch restaurants. Besides another aim is discover whether there is a difference between these establishment regarding the employees motivation, job satisfaction and intention to stay. Employees working in restaurants located in Kuşadası are involved in this study. The survey method was used to gather data and questionnaire was prepared. 390 questionnaires were obtained and analyzed. Accoding to results both the management policies and relations with the management and fair working conditions increases the job satisfaction levels of employees.
Collections