Farklı leonardit uygulamalarının fasulyede verim ve kalite üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Farklı leonardit uygulamalarının fasulyede verim ve kalite üzerine etkisini araştırdığımız çalışmada, Phaseolus vulgaris L. türüne ait `Volare` ve `Java` çeşitleri bitkisel materyal olarak kullanılmıştır. Çalışmamızda leonardit kaynağı olarak, sıvı (%10-15 organik madde) ve katı (%40 organik madde) şeklinde iki farklı formda bulunan gübreler uygulanmıştır. Uygulama dozları 0,6 L/da, 12 L/da, 50 kg/da, 100 kg/da olarak belirlenmiştir. Bitkilerin fenolojik gözlemleri, büyüme kriterleri, verim ve genel kalite analizleri yapılmıştır. Analiz sonuçları incelendiğinde, her iki fasulye çeşidinde de sıvı leonardit uygulamalarında 8 gün, katı leonardit uygulamalarında 12 gün erkencilik elde edilmiştir. Her iki fasulye çeşidinde, bitki boyu, yaprak sayısı ve klorofil miktarında önemli bir artış gerçekleşmiştir. Bitki boyu verilerini incelediğimizde, 100 kg/da leonardit uygulaması kontrole oranla Java çeşidinde %72, Volare çeşidinde %84 artış sağlamıştır. Bu verilere paralel olarak, her bir leonardit uygulama dozu, her iki çeşitte de, kök, sürgün, yaprak yaş ağırlığına pozitif etkide bulunmuştur. Leonarditin topraktaki bitki besin elementlerinin ve organik maddelerin yarayışlı hale getirilmesinde önemli rol oynayarak, vejetatif büyümeyi teşvik edip, bitki biyokütlesi üzerine olumlu etki yarattığı düşülmektedir. Leonardit uygulama dozlarının Java fasulye çeşidinin yapraklarında N, Ca, Mg, Fe, Mn ve Cu konsantrasyonları üzerine etkisi istatistiki açıdan pozitif yönde önemli olup P ve K elementlerinin yapraktaki konsantrasyonları üzerine etkisiz olduğu gözlenmiştir. Leonardit uygulamalarının Volare fasulye çeşidinde yapraktaki N, P, Mg, Mn, Zn, Cu konsantrasyonları üzerine etkisi istatistiki açıdan pozitif yönde önemli olup, K, Ca, Fe elementlerinin yapraktaki konsantrasyonları üzerine etkisi istatistiki açıdan önemsizdir. Toplam verimde sıvı form leonardit kullanımında %45-216, katı form leonardit kullanımında %91-286 oranlarında bir artış tespit edilmiş. Birim alandan alınan verimin artmasının meyve kalitesini olumsuz yönde etkilemediği, bakla boyu, ağırlığı ve kuru madde miktarlarındaki artışın tespit edilmesi ile belirlenmiştir. Sonuç olarak, hem tarım topraklarımızın sürdürülebilirliğini sağlamak hem de toplam verim ve kaliteye önemli ölçüde katkı yapmak adına, leonardit, taze fasulye bitkisi yetiştiriciliğinde organik gübre kaynağı olarak önerilebilir.Anahtar Kelimeler: Fasulye, leonardit, organik, gübre, yetiştiricilik. In this study, we investigated the effect of different leonardite applications on yield and quality in beans, `Volare` and `Java` varieties of Phaseolus vulgaris L. were used as plant material. In our study, as a source of leonardite, two different forms of liquid (10-15% organic matter) and solid (40% organic matter) were used. Application doses were determined as 0, 6 L/da, 12 L/da, 50 kg/da, 100 kg/da. Phenological observations of plants, growth criteria, yield and general quality analyzes were performed. When the results of the analysis were examined, 8 days in liquid leonardite applications and 12 days in solid leonardite applications were early maturation was observed in both bean variety. In both bean varieties, while plant height, number of leaves and chlorophyll amount increased significantly. When we examined the plant height data, 100 kg / da leonardite application increased 72% in Java variety and 84% in Volare variety compared to control. In parallel with these data, each dose of leonardite had a positive effect on root, shoot, leaf wet-dry weight in both varieties. It is thought that leonardite plays an important role in making plant nutrients and organic materials useful in the soil, encourages vegetative growth and has a positive effect on plant biomass. The effect of leonardite application doses on N, Ca, Mg, Fe, Mn and Cu concentrations of leaves of Java beans was statistically significant and it was observed that P and K elements were ineffective on leaf concentrations. The effect of leonardite applications on N, P, Mg, Mn, Zn, Cu concentrations in Volare bean cultivar was found to be statistically significant and the effect of K, Ca, Fe on leaf concentrations was not statistically significant. An increase of 45-216% in the use of liquid form leonardite and 91-286% in the use of solid form leonardite were detected in total yield. It was determined that the increase in yield taken from the unit area did not adversely affect the fruit quality and it was determined by determining the increase in broad bean length, weight and dry matter amount.As a result, leonardite can be recommended as a source of organic fertilizer in green bean plant cultivation both in order to increase the quality of our soil and to ensure the sustainability of agriculture and to contribute significantly to the total yield and quality.Key words: Bean, leonardite, organic, fertilizer, cultivation
Collections