Organik ve konvansiyonel sivri biber üretiminin ekonomik yönden karşılaştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırmada, Bursa İli'nde açıkta sivri biber üretimi ele alınmış organik vekonvansiyonel sivri biber üretiminin ekonomik yönden karşılaştırılması yapılmıştır.Araştırmada tam sayım örnekleme yöntemi kullanılarak mevcut üreticilerden yüz yüzeanket yöntemiyle elde edilen veriler analiz edilmiştir.Araştırma sonuçlarında organik ve konvansiyonel sivri biber üretim maliyetleri birbirineyakın çıkmıştır. Organik sivri biber üretiminde ana giderler olan gübre, fide, kira, faiz,işçilik de dahil olmak üzere toplam maliyet 3381,7 TL, konvansiyonel sivri biberüretiminde ise ilaç, gübre, fide, kira, faiz, işçilik de dahil olmak üzere toplam maliyet3794,7 TL olarak hesaplanmıştır. Bursa İli'nde organik sivri biber üretiminde yıllık verimortalama olarak dekar başına 1850 kg olarak bulunmuştur. Bu miktar konvansiyonel sivribiber üretiminde ise dekar başına 3150 kg olarak bulunmuştur. Bölgede 2018 yılıitibariyle organik sivri biberin üreticiden ortalama çıkış fiyatı 2,90 TL'dir. Bu tutarkonvansiyonel sivri biber üreticileri için ortalama 1,60 TL olarak hesaplanmıştır. Budurumda konvansiyonel sivri biber üretimi yapan üreticilerin dekar başına elde ettiklerikar miktarları 1245,2 TL olarak hesaplanmıştır. Organik sivri biber üretiminde ise dekarbaşına elde dilen net kar 1983,3 TL olarak bulunmuştur.Araştırma kapsamında hem organik hem de konvansiyonel sivri biber üretimi ile ilgiliSWOT analizi de yapılmıştır. Organik sivri biber üretiminde raf ömrünün kısa ve pazarpayının düşük olması zayıf yön iken sağlıklı nesillerin yetişmesinde olan katkısı ve ürünfiyatının yüksek olması güçlü yönlerini oluşturmaktadır. Konvansiyonel sivri biberüretiminde ise kullanılan kimyasallar en önemli zayıf yönleri oluştururken süreklilik veyüksek verim güçlü yönlerini oluşturmaktadır. Organik tarımda pazar payının kısıtlıolması ve devlet desteğinin yetersiz oluşu başlıca sorunları oluşturmaktadır.Anahtar Kelimeler: Sivri Biber, Organik, Konvansiyonel, SWOT, Bursa.2020, vii +50 sayfa. In this research, the production of green pepper in the field in Bursa was discussed andorganic and conventional green pepper production were compared economically. Thedata of the research obtained from the all producers by simple random sampling methodare analyzed by face to face survey method.The results of the research revealed that organic and conventional green pepper producershave similar costs. The total cost including fertilizer, seedling, rent and labor which arethe main expenses in the production of organic green pepper is 3381,7 TL. Inconventional green pepper production, total cost including agrochemical, fertilizer,seedling, rent, labor was calculated as 3794,7 TL. In Bursa, the average annual yield inorganic green pepper production was 1850 kg per decare. This amount was 3150 kg perdecare in conventional green pepper production. Since 2018, the average price of organicgreen pepper from the producer is 2,90TL. This amount is calculated as 1.60 TL forconventional green pepper producers. In this case, the profit obtained by the producersproducing conventional green pepper per decare is calculated as 1245,2 TL. In organicgreen pepper production, net profit per decare was found to be 1983,3 TL.Within the scope of the research, SWOT analysis was carried out for both organic andconventional green pepper production. While short shelf life and limited market share inorganic green pepper production are weak; healthy generations and high product price arestrengths. Agrochemicals used in the production of conventional green pepperweaknesses; continuity and high efficiency are the strengths. The main problem oforganic agricutures are the limited market share and insufficient state support.Key words: Green Pepper, Organic, Conventional, SWOT, Bursa.2020, vii +50 pages.
Collections