Süt ineklerinde rasyona ilave edilen korunmuş metiyonin ve lizinin süt verimi ve süt kompozisyonu üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, rasyona ilave edilen korunmuş metiyonin ve lizinin ilkine doğum yapmış Holstein ırkı süt ineklerinde süt verimi, süt kompozisyonu, yem tüketimi ve yem değerlendirme etkinliği üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Çalışmada, doğum sonrası 0-21 günde; biri kontrol ve diğeri muamele grubu ile laktasyonun 22-60 günde; biri kontrol ve diğeri muamele grubu olmak üzere toplam 4 grup oluşturulmuştur. Her bir grupta 50 baş hayvan olacak şekilde toplam 200 baş Holstein ırkı süt ineği kullanılmıştır. Kontrol grubu hayvanlar temel rasyon tüketirken, deneme grubu hayvanlar temel rasyona ilave olarak korunmuş metiyonin ve lizin (10/100 g) içeren rasyon tüketmişlerdir. Deneme boyunca, süt ineklerinin önlerinde sürekli içme suyu bulundurulmuştur. Süt verimleri ve yem tüketimleri günlük ölçülürken, süt kompozisyonları haftalık olarak analiz edilmiştir. Deneme sonunda, rasyona ilave edilen korunmuş metiyonin ve lizinin her iki dönemde de (0-21. gün, 22-60. gün) süt verimini önemli düzeyde artırdığı tespit edilmiştir (P<0.05). Birinci dönemde (1-21. gün) korunmuş metiyonin ve lizin ilavesi süt ineklerinde kuru madde tüketimini önemli düzeyde arttırırken (P<0.05), 2. dönemde (22-60. gün) kuru madde tüketimini etkilemediği görülmüştür (P>0.05). Bu durum yem değerlendirme etkinliğini etkilemiştir. Korunmuş metiyonin ve lizin ilavesi 1. dönemde yem değerlendirme etkinliğini etkilemezken (P>0.05), 2. dönemde muamele grubunda yem değerlendirme etkinliğinin arttığı tespit edilmiştir (P<0.05). Rasyona korunmuş metiyonin ve lizin ilavesinin her iki besleme döneminde de süt yağını arttırdığı (P<0.05) ancak süt kompozisyonunun diğer parametrelerini etkilemediği gözlenmiştir (P>0.05). Metiyonin ve lizin katkısının kullanımının işletmeye net getirisinin +2,60 TL/gün/hayvan olduğu tespit edilmiştir. In the current study, the effects of rumen protected methionine and lysine was evaluated in terms of milk yield, milk composition, and feed efficiny in primiparous Holstein dairy cows. In the study, 0-21 days after delivery; one with control and the other with the experimental group 22-60 days of lactation; The study group was divided into four groups; one was the control group and the other was the experimental group. A total of 200 Holstein dairy cows with 50 animals in each group were used in the experiment. While the control animals consumed the basal diet, the experimental group consumed a basal diet containing rumen protected methionine and lysine (10/100 g) diet. During the trial, drinking water was available all the time in front of dairy cows. Milk yields and feed consumption were measured daily and milk compositions were analyzed weekly. At the end of the experiment, it was determined that methionine and lysine supplementation significantly increased the milk yield in both feeding periods (0-21.day, 22-60. day) (P<0.05). The addition of rumen protected methionine and lysine significantly increased the dry matter consumption in the first feeding period (1-21 days), but it did not affect (P>0.05) dry matter consumption in the second feeding period (22-60 days). This affect influenced the feed efficiency. Feed efficiency was unaffected by the treatments in the first period of feeding but in the second period the feed effiency was found to be higher in supplemental group. It was observed that rumen protected methionine and lysine increased the percentage of milk fat in both feeding periods (P<0.05) but did not affect the other milk composition parameters (P>0.05). Use of methionine and lysine additive in dairy cows was found to have a net return to the enterprise of +2,60 TL/day/animal.
Collections