FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ: Recent submissions
Now showing items 461-480 of 640
-
Hidrolik burcun geometrik parametrelerinin sönüm kabiliyetine etkisinin incelenmesi
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-29)Kauçuklar elastik yapıları sayesinde titreşim sönümleme problemlerinde oldukça geniş kullanım alanı bulmaktadırlar. Süspansiyon sisteminin vazgeçilmez parçalarından olan burçlar genel anlamda 3 ana kategoriye ayrılmaktadır. ... -
Verbascum yurtkuranıanum kaynak, daşkın & yılmaz ve verbascum bugulifolıum lam. (Scrophulariaceae) üzerinde sistematik araştırmalar
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-05-20)Bu çalışmada Bursa endemiği olan Verbascum yurtkuranianum Kaynak, Daşkın & Yılmaz ve Kuzeybatı Anadolu'da yayılışı olan Verbascum bugulifolium Lam. türleri üzerinde morfolojik, anatomik, palinolojik ve mikromorfolojik ... -
Yeraltı suyu akımının modflow kullanılarak sayısal modellenmesi: Bursa ili Karacabey ve Mustafakemalpaşa ovası uygulaması
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-07)Bu çalışmada, Susurluk Havzasının Bursa ili Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçe sınırları içinde kalan kısmında yeraltı suyu dağılımının sayısal modellemesinin yapılması hedeflenmiştir. Bu kapsamda, belirtilen sınırlar ... -
Farklı kökenli çörek otu (Nigella sativa L.) genotiplerinin Bursa ekolojik koşullarında verim ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-28)Bu araştırma 2016 ve 2017 yıllarında Bursa ekolojik koşullarında farklı kaynaklı çörek otu (Nigella sativa L.) genotiplerinin tarımsal özellikleri ve sabit yağ oranlarının belirlenmesi amacı ile yürütülmüştür. Araştırma ... -
Ekmek fırınlarında gıda güvenliği riskleri ve güvenli ekmek üretimi için hijyen ve sanitasyon uygulamaları
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-27)Fırıncılık sektöründe en büyük paya sahip olan ekmek, Türk insanının beslenmesinde önemli bir gıda maddesidir. Beslenmemizde önemli bir yere sahip olan ekmeğin üretim koşulları da sağlığımız açısından oldukça önemlidir. ... -
Bursa ili ayva bahçelerinde elma içkurdu [Cydia pomonella (L.)] ile mücadelede insektisit uygulamaları ile birlikte çiftleşmeyi engelleme tekniğinin kullanılması
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-03)Pestisitlerin bilinçsiz ve yoğun olarak kullanılması nedeniyle sürdürülebilir tarım uygulamalarında kimyasal mücadeleye alternatif olarak biyoteknik mücadele uygulamaları son yıllarda entegre zararlı yönetiminde önemli bir ... -
Bursa ve çevresinde kapya tipi biber (Capsicum annum. L. var. conoides (Mill.) Irish) yetiştiriciliğinde farklı çeşitlerin verim ve kalite özelliklerinin değerlendirilmesi
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-23)Biber hem dünyada hem de ülkemizde sevilerek tüketilen, içeriğindeki zengin mineral ve vitaminleri bakımından insan beslenmesine katkısı olan bir sebze türüdür. Kapya biberi [Capsicum annuum L. var. conoides (Mill.) Irish], ... -
Atık döküm kumlarının yeniden kullanımının araştırılması
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-04-06)Ülkemiz metal döküm ürünlerinin üretimi konusunda 2017 yılı verilerine göre dünyada 11. Avrupa'da ise 3. sırada yer almaktadır. Ülkelerin gelişimi ve kalkınması için metal döküm üretimi önemli rol oynamaktadır ancak ... -
Sağlıklı Kentler İçin Kamusal Mekan Kalitesinin Arttırılmasında Katılımcı Tasarımın Önemi: Bursa Altıparmak Meydanı-Stadyum Caddesi Örneği
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-31)Her türlü sosyal ve kültürel sınıftan, farklı özelliklere sahip insanların bir araya geldikleri, sosyalleştikleri, fiziksel ve psikolojik rahatlama imkanı buldukları kamusal mekanlar, sağlıklı kentlerin ve toplumların ... -
Farklı leonardit uygulamalarının fasulyede verim ve kalite üzerine etkisi
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-27)Farklı leonardit uygulamalarının fasulyede verim ve kalite üzerine etkisini araştırdığımız çalışmada, Phaseolus vulgaris L. türüne ait `Volare` ve `Java` çeşitleri bitkisel materyal olarak kullanılmıştır. Çalışmamızda ... -
Yabancı ot mücadelesinde kullanılan kimyasal ve ısıl yöntemlerin yaşam döngü analizlerinin (YDA) karşılaştırılması
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-28)Yabancı ot kontrolü için yaygın olarak kimyasal yöntemler kullanılmaktadır. Ancak, pestisitlerin çevreye olan olumsuz etkileri nedeniyle, araştırıcılar, alternatif yöntemler üzerinde uzun yıllardır çalışmaktadır. Alternatif ... -
Bakır iyonizasyonu ile dezenfeksiyon verimliliğinin belirlenmesi
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-18)Bu çalışmada iyonizasyon ile elde edilen bakır iyonlarının dezenfeksiyon verimliliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Farklı bakır iyonu konsantrasyonlarında (0,5, 1,5, 3,3 mg/L) gerçekleşen Escherichia coli, Pseudomonas ... -
Kükürt ile vulkanize edilmiş karbon siyahı dolgulu doğal kauçuk nanokompozitlerinin yırtılma özelliklerinin farklı sıcaklık değerlerine göre belirlenmesi
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-18)Bu çalışmada kükürt ile vulkanize edilmiş karbon siyahı dolgulu doğal kauçuk nanokompozitin yırtılma özelliklerinin farklı sıcaklık ve süre değerlerine göre tespit edilmesi hedeflenmiştir. Çalışma 3 adımda gerçekleşmiştir. ... -
Yığma binaların deprem deprem hesaplarının Türk deprem yönetmelikleri çerçevesinde irdelenmesi
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-18)Yığma yapıların; kullanılan malzemenin doğal olmasından ve basit bir şekilde örülmesinden dolayı, tarihteki ilk yapılar olduğu söylenebilir. Türkiye'de de yığma yapılar halen en fazla olan yapı sistemlerinden biridir. ... -
Azadirachtin`in farklı dozlarının bazı faydalı böcekler üzerine etkileri
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-23)Azadirachtin'in biyolojik mücadelede kullanılan bazı doğal düşmanlar üzerine olan toksik etkisi laboratuvar koşullarında çalışılmıştır. Pestisit maddesi olan azadirachtin'in Orius laevigatus Fieber (Hemiptera: ... -
Akasya gamı ve pektin ilavesinin siyah havuç katkılı probiyotik yoğurtların fonksiyonel ve teknolojik özelliklerine etkisinin araştırılması
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-18)Bu çalışmada, siyah havuç püresi katkılı, akasya gamı ve pektin ilavesiyle üretilen probiyotik yoğurtların depolama süresi boyunca mikrobiyolojik, fiziko-kimyasal, tekstürel ve duyusal özelliklerinde meydana gelen değişimler ... -
Sürdürülebilir toplu konut üretimi üzerine bir araştırma
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-07)Sürdürülebilirlik, endüstrileşmenin hızlanmasıyla beraber artan nüfusa, çevre sorunlarına, sağlıksızlaşan şehirlere ve beraberinde getirdiği yaşam kalitesi düşük ve eşitliksiz toplumların oluşmasına engel olmak ve çözüm ... -
Fibonacci sayıları ve Pascal üçgeni arasındaki bağıntılar
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-03)Bu tez beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde ilk olarak Fibonacci sayılarının tarihinden bahsedilmiş ve Fibonacci sayıları ile Altın oran kavramı tanımlanmıştır.Tezin ikinci bölümünde Fibonacci sayılarının sağladığı ... -
Dişli çarklarda kırılma davranışının deneysel incelenmesi
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-03)Dişli çarklar günümüzde teknolojinin gün geçtikçe ilerlemesine rağmen halen en yaygın kullanılmakta olan güç aktarım elemanlarıdır. Farklı boyut, form ve malzemelerden imalatı mümkün olduğundan otomotiv, iş makinaları, ... -
Streptozotosin ile tip 2 diyabet oluşturulmuş sıçanlarda Teucrium polium L. (Kısa Mahmut otu) ekstraktının oksidan ve antioksidan sistemler üzerine etkisi
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-27)Tip 2 diyabet; insülin salgılanmasında ve/veya insülinin etkisinde bozulmaya bağlı olarak hiperglisemi tablosu ile seyreden metabolik bir hastalıktırBu çalışmada; Wistar türü erkek sıçanlar, Kontrol (K), Kontrol+ Teucrium ...