Besin maddelerinden Mycobacterium sp. izolasyonu
dc.contributor.advisor | Konuk, Muhsin | |
dc.contributor.author | Dülgerbaki, Serap | |
dc.date.accessioned | 2020-12-02T09:31:10Z | |
dc.date.available | 2020-12-02T09:31:10Z | |
dc.date.submitted | 2005 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/25019 | |
dc.description.abstract | BESİN MADDELERİNDEN Mycobacterium sp. İZOLASYONU (Yüksek Lisans Tezi) SERAP DÜLGERBAKİ AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Şubat 2005 ÖZET Atipik mikobakteriler AİDS hastalarında enfeksiyona neden oldukları için gittikçe önem kazanmaktadırlar. Bugüne kadar Amerika Birleşik Devletleri 'nde ve Avrupa'daki AİDS hastalarının % 25-50 sinin bu grup bakteri tarafından, özellikle de Mycobacterium avium (M. avium) tarafından enfekte olduğu saptanmıştır. NTM'ler çevreden (sulardan, meyvelerden, sebzelerden, etten ve sütten) insanlara bulaşmaktadır. Bu çalışmanın amacı sütte mikobakteri türlerinin varlığını PRA (PCR- Restriction Analysis) metodunu uygulayarak göstermek ve insan enfeksiyonlarında kaynak oluşturup oluşturmadığını belirlemektir. Bu amaçla çalışmamızda 50 süt örneği sodium dodecyl (lauryl) sulfate (SDS)-NaOH metodu ile dekontaminasyon işlemine tabi tutulduktan sonra Lövvenstein-Jensen besiyerine ekim yapılmıştır. Oluşan kolonilerin Ehrlich-Ziehl Neelsen boyama ile aside dirençli Mycobacterium sp. olduğu belirlenen 8 suş ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalında hasta örneklerinden izole edilerek BACTEC radyometrik sistemle M. tuberculosis olduğu doğrulanmış 9 susun PRA metodu ile identifikasyonları yapılmıştır. İdentifikasyon sonucunda M. terrae (3), M. haemophilum (1), M. kansasii (1), M. agri (1) türleri tespit edilirken izolatlardan biri identifiye edilememiştir. Denenen hastane izolatlarından elde edilen PRA sonuçlan BACTEC sistemi sonuçlan ile uyumlu bulunmuştur. Sonuç olarak PRA'nın mikobakteriyel tür tayininde güvenli bir yöntem olduğu ve sütün NTM enfeksiyonlarında önemli bir kaynak oluşturmadığı saptanmıştır. Anahtar kelimeler: Mikobakteri, NTM, süt, PRA | |
dc.description.abstract | ISOLATION OF Mycobacterium sp. FROM FOOD PRODUCTS (MSc Thesis) SERAP DÜLGERBAKİ AFYON KOCATEPE UNIVERSITY GRADUATE SCHOOL OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES February 2005 SUMMARY Nontuberculous mycobacteria (NTM) have become a significant cause of infection with the emergence of AIDS. Up to now, 25 to 50% patients with AIDS in the United States and Europe were infected with this group of bacteria, primarily M.avium, the predominant cause of disseminated mycobacteremia in AIDS patients. Atypical mycobacteria transmitted to humans from the environment (water, fruit, vegetables, beef and milk). The objectives of this study were to show the presence of mycobacteria sp. in milk and to determine them whether or not to be possible sources for human infection. All milk samples (N=50) were decontaminated with sodium dodecyl (lauryl) sulfate (SDS)-NaOH and inoculated on to Lowenstein- Jensen medium. After confirming positive 8 slides, isolated from milk by Ziehl- Neelsen Technique, nine Mycobacterium tuberculosis were identified by both BACTEC and PRA. We detected M. terrae (3), M. haemophilum (1), M. kansasii (1), M. agri (1) at the end of the identification, a mycobacterial isolate was not able to be identified, by PRA. PRA patterns' were found to be similar to those which obtained University Faculty of Medical by BACTEC. The results showed that PRA is a reliable method for mycobacterial identification and milk is not important source for NTM infection. Key words: Mycobacterium, NTM, milk, PRA 11 | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.title | Besin maddelerinden Mycobacterium sp. izolasyonu | |
dc.title.alternative | Isolation of Mycobacterium sp. from food products | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 192869 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 170774 |