Granit bünyesinde sepiyolit katkısı kullanılarak teknik özelliklerinin incelenmesi
dc.contributor.advisor | Kavas, Taner | |
dc.contributor.author | Ertürk, Özge | |
dc.date.accessioned | 2020-12-02T09:30:10Z | |
dc.date.available | 2020-12-02T09:30:10Z | |
dc.date.submitted | 2007 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/24864 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma kapsamında; Eskişehir yöresi gri ve kahverengi sepiyolitin granitmassesinde kullanılmasıyla elde edilen numunelerin teknik özellikleri üzerindekietkileri incelenmiştir.Bu amaçla Kaolen, Feldspat, Kuvars ve değişik killerden oluşturulan bir bazmasseye %1, 3 ve 5 oranlarında gri ve kahverengi sepiyolit ilave edilmiştir. Hazırlananmasse numuneleri kuru presleme yöntemiyle, 160 bar basınç ile 10x20 cm2 ebatlarındatablet halinde şekillendirilip işletme koşullarında 1185°C 39 dk (Granit rejimde)pişirilmişlerdir.Numunelerin küçülme, mukavemet ve su emme gibi fiziksel özellikleri tespitedilmiştir. Baz reçeteye gri ve kahverengi sepiyolit ilavesi ile % pişme küçülme oranıartmıştır. Granit fırınlarında pişirilen numunelerin % su emme değerleri artan gri vekahverengi sepiyolit ilavesi ile azalmıştır. Baz reçetenin su emme değeri % 0.49 iken% 5 kahverengi sepiyolit ilaveli reçetenin su emme değeri %0.04, %5 gri sepiyolitilavesi ile reçetenin su emme değeri %0.0395'e düşmüştür.7 faklı reçeteden oluşan 1185°C sıcaklıklarda pişen numunelerin mukavemetdeğerleri, baz reçeteye artan oranlarda gri ve kahverengi sepiyolit ilavesi ile arttığıgözlenmiştir.Anahtar kelimeler: sepiyolit, granit karo | |
dc.description.abstract | In this thesis, effects on techinal properties of samples obtained by usingEskişehir region gray and Brown sepiolite in granite body were ınvestigated.Fort his aim gray and brown sepiolites were added proportion of 1%, 3% and5% to the standar granite masse respectivly which consist of Kaolenite, Feldpar andQuartz. Samples were shaped on dimensions 10x20 cm2 by dry pressing under pressureof 160 bar and were fired at working conditions. (1185 °C 39 min.-granite tile regime)Firing shirinkage , strenght and water absorbtions properties samptes weredetermined. Firing shirinkage % ratio were increased by adding gray and Brownsepiolite in furnace were decreased by adding gray and brown sepiolite. The basereceipts water absorption was 0,49%. The receipts water absorption was decreased to0,04% by addition of 5% Brown sepiolite and the receipts water absorption wasdecreast to 0,0395% by addition of 5% gray sepiolite.Strenght values of samples that were consist of 7 different receipts and fired atthe temperature of 1185°C , increased by adding gray and brown sepiolite to basereceipt.Keywords: Sepiolite,Granite tile | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Seramik Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Ceramic Engineering | en_US |
dc.title | Granit bünyesinde sepiyolit katkısı kullanılarak teknik özelliklerinin incelenmesi | |
dc.title.alternative | Investigation of technical properties of granite tile body using sepiolite additive | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 9010939 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 213233 |